Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Pätkiikö sinulla – lähetä meille Radio Suomeen kysymyksesi muistista

Vuodelta 2021
Päivitetty 03.11.2021 09:37.
Kysy ohjelman logo ja aivot.
Kuva: Katriina Rouvinen / Yle

Apua, nyt pätkii! Miksen opi uusia juttuja? Kaikista eniten vanhenemisessa pelottaa se, että menetän muistini! Radio Suomen KYSY! -lähetyksessä asiantuntijat vastaavat muistin toimintaa ja muistihäiriöitä koskeviin kysymyksiin tiistaina 2.11.2021 klo 18.

Muisti on olennainen osa toimivaa arkea ja omaa persoonaa. Ilman muistia ihmisellä ei olisi identiteettiä tai elämänhistoriaa. Ilman muistia emme osaisi kävellä kaupasta kotiin, tai tuntisi läheisiämme.

Kuinka helppoa elämä olisikaan, jos oppisimme kaiken kertaheitolla ja muistaisimme sen lopun ikäämme. Kuitenkin jo moni työikäinen valittaa huonomuistisuuttaan ja yli 65-vuotiaista peräti kolmannes ilmoittaa kärsivänsä muistioireista.

Miten muisti toimii? Ja miksi välillä tuntuu, että se ei toimi lainkaan? Voiko muistia auttaa, kehittää, parantaa? Entä muistin pätkiminen - mitä, miksi ja miten ihminen unohtaa?

Kysy tai kerro oheisella lomakkeella meille, mikä sinua askarruttaa muistin toiminnassa tai muistisairauksissa. Jos laitat puhelinnumerosi lomakkeeseen, voimme soittaa sinulle vastapuhelun ja pääset ehkä itsekin keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa suorassa lähetyksessä.

Studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin ovat vastaamassa muistin erikoisasintuntijat, muistiin ja aivotyöhön perehtynyt tutkimuspäällikkö Virpi Kalakoski Työterveyslaitokselta sekä neurologi ja muistisairauksiin perehtynyt erikoislääkäri Kati Juva.

Lähetyksen juontavat Yle Radio Suomesta tuttu Paula Jokimies sekä äitinsä muistisairautta pitkään taltioinut Ylen dokumenttitoimittaja Tuula Rajavaara.

Kuuntele: Kysy! Muistista ja muistin toiminnasta

Muokattu 3.11.2021: Lomake poistettu ja kuuntelulinkki lisätty.

Lisää aiheesta Yle Areenassa