Rakenna yksinkertainen aurinkokeräin ja paranna kesämökin tai varaston sisäilmaa – mestaripuuseppä Jeremy Crotts näyttää, miten se tapahtuu
Pienissä lämmittämättömissä rakennuksissa voi sisäilman laatua parantaa aurinkokeräimen avulla. Jos on kätevä käsistään, voi helposti rakentaa aurinkokeräimen muutamalla kympillä. Mestaripuuseppä Jeremy Crotts näyttää, miten rakennat aurinkokeräimen kierrätetystä ikkunasta.
Kun kevätaurinko alkaa lämmittää, muuttuu ilma lämmittämättömissä rakennuksissa herkästi kosteaksi. Lämpötilan vaihdellessa nopeasti syntyy kondenssia, joka pahimmassa tapauksessa vahingoittaa rakennusta. Pienen aurinkokeräimen avulla voit helposti parantaa sisäilmaa.
– Tällainen aurinkokeräin toimii niin, että kun aurinko paistaa, se lämmittää ilman aurinkokeräimessä. Aurinkokenno pyörittää pientä tuuletinta, joka puhaltaa lämpimän ilman rakennukseen. Silloin ilma rakennuksessa alkaa kiertää ja kostea ilma kulkee ulos, Jeremy Crotts sanoo.
Hän on rakentanut aurinkokeräimen kesämökilleen, jossa kostea sisäilma oli jokakeväinen ongelma. Nyt mökki on paljon raikkaampi, kun mökkikausi aloitetaan. Aurinkokeräin auttaa talon tuulettamisessa.
Seuraavassa Jeremy Crotts jakaa vinkkinsä siitä, miten voit rakentaa yksinkertaisen aurinkokeräimen. Oman aurinkokeräimen rakentaminen maksaa muutamasta kympistä 60–70 euroon.
Tarvikkeet:
Ikkunakarmi laseineen (käytimme laminoitua lasia, joka on turvallisempi vaihtoehto, jos aurinkokeräin sijoitetaan paikkaan, jossa liikkuu paljon ihmisiä)
puurimoja
hyttysverkko
aurinkokenno (tarpeeksi vahva pyörittämään pientä tuuletinta)
pieni tuuletin, esimerkiksi tietokoneen tuuletin (hiljaiset tuulettimet ovat hiukan kalliimpia)
mustaa maalia (matta) tai musta värikalvo
eristelevy
kulmarauta
kiinnitysmassa
metallisia ilmanvaihtomuhveja pakkauksineen
ilmanvaihtoputki
Tee näin:
1. Rakenna ikkunankarmin takapuolelle kehys, joka noudattaa ulkomittoja. Aurinkokeräimestä tulee ikään kuin pieni laatikko, jonka sisällä ilma lämpenee. Se voi olla noin 10 cm syvä.
2. Sahaa useita reikiä ilmanottoaukoiksi aurinkokeräimen alareunaan.
3. Maalaa ikkunankarmin sisäpuoli ja kehys mattamustaksi.
4. Kiinnitä nitojalla hyttysverkko aukkojen päälle.
5. Tee aurinkokeräimeen kansi eristelevystä. Mittaa, että se sopii täsmälleen aurinkokeräimeen.
6. Mittaa tuulettimen ja aurinkokennon paikka eristelevyyn. Tuuletin ja aurinkokenno sijoitetaan yläreunaan.
7. Upota puukapulat eristelevyyn, jotta saat helpommin kiinnitettyä aurinkokennon levyyn.
8. Leikkaa aukko tuulettimelle.
9. Maalaa eristelevy mattamustaksi tai liimaa levyyn musta värikalvo. Jos aurinkokennossa on vaalea kehys, maalaa sekin mustaksi. Kaiken aurinkokeräimen sisällä on oltava mahdollisimman tummaa.
10. Liitä tuuletin aurinkokennoon ja ruuvaa aurinkokenno tuulettimen yläpuolelle eristelevyyn.
11. Kiinnitä ilmanvaihtomuhvi sen reiän päälle, johon tuuletin on sijoitettu. Käytä ilmanvaihtomuhvin kiinnittämiseen jonkinlaista kiinnitysmassaa, joka sopii ulkokäyttöön. Aurinkokeräin on valmis asennettavaksi.
Sijoita ja asenna aurinkoiselle puolelle
Sijoita aurinkokeräin eteläseinälle, johon aurinko paistaa mahdollisimman pitkään päivän aikana. Aurinkokeräin pitää sijoittaa seinällä niin alas kuin mahdollista, mutta niin, ettei lumi peitä sitä. On hyvä, jos se on hiukan räystään suojassa.
Mittaa paikka, johon haluat sijoittaa aurinkokeräimen. Merkkaa putken paikka julkisivuun. Valitse sijoituspaikka niin, että vältät nauloja ja ruuveja. Varmista, että reikä tulee sisäpuolella sopivaan kohtaan.
Poraa reikä seinän läpi ulkoa sisään. Reiän mittasuhteiden on oltava samat kuin ilmanvaihtoputken. Mittaa seinän paksuus ja leikkaa ilmanvaihtoputki sopivan mittaiseksi.
Sijoita ilmanvaihtoputki seinään. Asenna aurinkokeräin niin, että ilmavaihtomuhvi painetaan ilmanvaihtoputkeen. Käytä kulmarautaa aurinkokeräimen asentamiseen, niin on helppo ruuvata se pois, jos sitä pitää puhdistaa tai pitää kunnossa.
Pane hyttysverkko toisen ilmanvaihtomuhvin ympärille ja paina se sisäkautta ilmanvaihtoputkeen.
Jos rakennuksen ilmanvaihto ei ole hyvä, kannattaa asentaa venttiili mahdollisimman kauas aurinkokeräimestä, mielellään korkealle ilmanvaihdon maksimoimiseksi.