Hyppää pääsisältöön

Puutyöt

Rakenna yksinkertainen aurinkokeräin ja paranna kesämökin tai varaston sisäilmaa – mestaripuuseppä Jeremy Crotts näyttää, miten se tapahtuu

Vuodelta 2021
En man och en kvinna i medelåldern som sitter på en bänk och en pall på en svart altan.
Kuvateksti Elin Skagersten-Ström ja mestaripuuseppä Jeremy Crotts asensivat aurinkokeräimen Strömsön saunaan.
Kuva: Matti Palmu / Yle

Pienissä lämmittämättömissä rakennuksissa voi sisäilman laatua parantaa aurinkokeräimen avulla. Jos on kätevä käsistään, voi helposti rakentaa aurinkokeräimen muutamalla kympillä. Mestaripuuseppä Jeremy Crotts näyttää, miten rakennat aurinkokeräimen kierrätetystä ikkunasta.

Kun kevätaurinko alkaa lämmittää, muuttuu ilma lämmittämättömissä rakennuksissa herkästi kosteaksi. Lämpötilan vaihdellessa nopeasti syntyy kondenssia, joka pahimmassa tapauksessa vahingoittaa rakennusta. Pienen aurinkokeräimen avulla voit helposti parantaa sisäilmaa.

En medelålder kvinna och man står utanför en byggnad. Kvinnan håller i en isoleringsskiva och mannen håller i en fönsterbåge och en solcell med en liten datorfläkt.
Kuvateksti Aurinkokeräimen rakentamiseen voi hyvin käyttää tietokoneen tuuletinta ja eristelevyn jäännöspalaa. Elin Skagersten-Ström auttoi Jeremy Crottsia rakentamaan aurinkokeräimen Strömsössä.
Kuva: Mikaela Forsman-Sten / Yle

– Tällainen aurinkokeräin toimii niin, että kun aurinko paistaa, se lämmittää ilman aurinkokeräimessä. Aurinkokenno pyörittää pientä tuuletinta, joka puhaltaa lämpimän ilman rakennukseen. Silloin ilma rakennuksessa alkaa kiertää ja kostea ilma kulkee ulos, Jeremy Crotts sanoo.

Hän on rakentanut aurinkokeräimen kesämökilleen, jossa kostea sisäilma oli jokakeväinen ongelma. Nyt mökki on paljon raikkaampi, kun mökkikausi aloitetaan. Aurinkokeräin auttaa talon tuulettamisessa.

Seuraavassa Jeremy Crotts jakaa vinkkinsä siitä, miten voit rakentaa yksinkertaisen aurinkokeräimen. Oman aurinkokeräimen rakentaminen maksaa muutamasta kympistä 60–70 euroon. 

Tarvikkeet:

 • Ikkunakarmi laseineen (käytimme laminoitua lasia, joka on turvallisempi vaihtoehto, jos aurinkokeräin sijoitetaan paikkaan, jossa liikkuu paljon ihmisiä)

 • puurimoja

 • hyttysverkko

 • aurinkokenno (tarpeeksi vahva pyörittämään pientä tuuletinta)

 • pieni tuuletin, esimerkiksi tietokoneen tuuletin (hiljaiset tuulettimet ovat hiukan kalliimpia)

 • mustaa maalia (matta) tai musta värikalvo

 • eristelevy

 • kulmarauta

 • kiinnitysmassa

 • metallisia ilmanvaihtomuhveja pakkauksineen

 • ilmanvaihtoputki

Tee näin:

1. Rakenna ikkunankarmin takapuolelle kehys, joka noudattaa ulkomittoja. Aurinkokeräimestä tulee ikään kuin pieni laatikko, jonka sisällä ilma lämpenee. Se voi olla noin 10 cm syvä.

Ett fönster som byggs om till solfångare.
Kuva: Matti Palmu / Yle

2. Sahaa useita reikiä ilmanottoaukoiksi aurinkokeräimen alareunaan.

3. Maalaa ikkunankarmin sisäpuoli ja kehys mattamustaksi.

Ett gammalt fönster som byggs om till solfångare.
Kuva: Matti Palmu / Yle

4. Kiinnitä nitojalla hyttysverkko aukkojen päälle.

Ett hål i en svart fönsterkarm, hålet är täckt med myggnät.
Kuva: Matti Palmu / Yle

5. Tee aurinkokeräimeen kansi eristelevystä. Mittaa, että se sopii täsmälleen aurinkokeräimeen.

6. Mittaa tuulettimen ja aurinkokennon paikka eristelevyyn. Tuuletin ja aurinkokenno sijoitetaan yläreunaan.

En isoleringsskiva. På isoleringsskivan ligger ett vinkeljärn och en solcell.
Kuva: Matti Palmu / Yle

7. Upota puukapulat eristelevyyn, jotta saat helpommin kiinnitettyä aurinkokennon levyyn.

8. Leikkaa aukko tuulettimelle.

9. Maalaa eristelevy mattamustaksi tai liimaa levyyn musta värikalvo. Jos aurinkokennossa on vaalea kehys, maalaa sekin mustaksi. Kaiken aurinkokeräimen sisällä on oltava mahdollisimman tummaa.

10. Liitä tuuletin aurinkokennoon ja ruuvaa aurinkokenno tuulettimen yläpuolelle eristelevyyn.

En isoleringsskiva som målats svart. På isoleringsskivan är en solcell monterad.
Kuva: Matti Palmu / Yle
En svartmålad isolerinsskiva med en fläkt och en solcell fastmonterad.
Kuva: Matti Palmu / Yle

11. Kiinnitä ilmanvaihtomuhvi sen reiän päälle, johon tuuletin on sijoitettu. Käytä ilmanvaihtomuhvin kiinnittämiseen jonkinlaista kiinnitysmassaa, joka sopii ulkokäyttöön. Aurinkokeräin on valmis asennettavaksi.

En ventialtionsmuff med packning som monterats på en isoleringsskiva. Innanför ventilationsmuffen sitter en liten fläkt.
Kuva: Matti Palmu / Yle
Baksidan av en solfångare, som består av en isoleringsskiva med en ventilationsmuff.
Kuva: Matti Palmu / Yle

Sijoita ja asenna aurinkoiselle puolelle

Sijoita aurinkokeräin eteläseinälle, johon aurinko paistaa mahdollisimman pitkään päivän aikana. Aurinkokeräin pitää sijoittaa seinällä niin alas kuin mahdollista, mutta niin, ettei lumi peitä sitä. On hyvä, jos se on hiukan räystään suojassa. 

Mittaa paikka, johon haluat sijoittaa aurinkokeräimen. Merkkaa putken paikka julkisivuun. Valitse sijoituspaikka niin, että vältät nauloja ja ruuveja. Varmista, että reikä tulee sisäpuolella sopivaan kohtaan.

Poraa reikä seinän läpi ulkoa sisään. Reiän mittasuhteiden on oltava samat kuin ilmanvaihtoputken. Mittaa seinän paksuus ja leikkaa ilmanvaihtoputki sopivan mittaiseksi.

En solfångare byggd av ett gammalt fönster, monterad på en yttervägg.
Kuva: Matti Palmu / Yle

Sijoita ilmanvaihtoputki seinään. Asenna aurinkokeräin niin, että ilmavaihtomuhvi painetaan ilmanvaihtoputkeen. Käytä kulmarautaa aurinkokeräimen asentamiseen, niin on helppo ruuvata se pois, jos sitä pitää puhdistaa tai pitää kunnossa.

Pane hyttysverkko toisen ilmanvaihtomuhvin ympärille ja paina se sisäkautta ilmanvaihtoputkeen. 

Ett ventilationsrör med en fläkt i en vägg.
Kuva: Matti Palmu / Yle

Jos rakennuksen ilmanvaihto ei ole hyvä, kannattaa asentaa venttiili mahdollisimman kauas aurinkokeräimestä, mielellään korkealle ilmanvaihdon maksimoimiseksi. 

En stransbastu med ljusbeige fasad, svarta skjutdörrar och en grön dörr. Bastun har grästak. På fasaden finns en solfångare monterad.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä