Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Iki-ihana Diandra nostattaa kylmät väreet tulkinnallaan Miiko Toiviaisen Elämän Biisistä

Vuodelta 2021
Diandra pitelee mikrofonia.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Viisi vierasta, viisi kappaletta, viisi tarinaa. Elämäni Biisissä tutut tähtivieraat kertovat tarinan elämänsä tärkeimmän kappaleen taustalla

Elämäni Biisissä arvuutellaan tälläkin viikolla julkisuudesta tuttujen suomalaisten tärkeitä kappaleita sekä kuullaan tarinoita niiden taustalla.

Elämäni Biisi vieraat seisovat lavalla
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kahdeksannessa jaksossa vieraina nähdään laulaja Muska, näyttelijä-juontaja Valtteri Lehtinen, näyttelijä Miiko Toiviainen, laulaja ja radiojuontaja Hanna Pakarinen sekä muusikko-lauluntekijä Heikki Salo.

Suorana Tampereelta lähetettävän ohjelman juontaa tuttuun tapaan pitkän linjan toimittaja ja musiikkialan konkari Katja Ståhl. Iltaa säestää Elämäni Biisin oma bändi Kalle Torniaisen johdolla.

Peukaloisen retket kuljettaa Miiko Toiviaisen takaisin mummolaan

Suorassa lähetyksessä kuullaan jälleen laaja kattaus vieraiden Elämän Biisejä, aina Kymppilinjasta Georg Otsiin.

Musikaalilavoilta tuttu Miiko Toiviainen on tuonut mukanaan Peukaloisen retket -piirretystä tutun tunnussävelmän Peukaloisen retket. Lähetyksessä kappaleen mykistävästä tulkinnasta vastaa Elämäni Biisin oma tähtiartisti Diandra.

Miiko Toiviainen istuu soffalla
Kuvateksti Miiko Toiviainen muisteli Ritva-isoäitiään.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kappaleen taustalle kätkeytyy tarina Miiko Toiviaisen nyt jo edesmenneestä Ritva-isoäidistä, jonka luona Oulussa vietettiin hitaita talviaamuja ja katsottiin piirrettyjä VHS-kaseteilta.

Toiviainen kertoo Ritvan olleen ihminen, joka uhmasi isoäitien stereotypioita. Toiviaisen kertoman anekdootin mukaan hän ei esimerkiksi leiponut itse, vaan tyrkkäsi lastenlapsilleen rahat käteen ja pyysi ostamaan bebe-leivoksia kaupasta.

Tarinassaan Toiviainen käsittelee hetkeä, jolloin isoäidille kerrottiin lapsenlapsensa transsukupuolisuudesta.

- Olen aina tiennyt, että tässä perheessä on yksi tyttö ja kaksi poikaa. En vain tiennyt, että tälle asialla on olemassa joku nimi, isoäiti kommentoi kuulemaansa.

Diandra - Peukaloisen retket - Toista Yle Areenassa

Diandran ja Elämäni Biisi -orkesterin versio kappaleesta tekee vaikutuksen sekä Toiviaiseen itseensä että myös illan muihin vieraisiin.

- Mä tulen luukuttamaan Yle Areenaa toistolla. En kuuntele tästä biisistä mitään muuta versiota enää ikinä, Toiviainen hehkuttaa.

Hanna Pakarisen Elämän Biisi on Alanis Morissetten kappale vuodelta 1995, You Oughta Now, jonka jaksossa esittää Irina.

Hanna Pakarinen istuu sohvalla.
Kuvateksti Hanna Pakarisen Elämän Biisi on Alanis Morissetten You Oughta Now
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Pakarinen kertoo tienneensä 6-vuotiaasta asti, että hänestä tulee laulaja. Ensimmäisiksi idoleiksi hän nimeää Bon Jovin ja Popedan. Seuraava idoli löytyi legendaariselta MTV-kanavalta, josta Pakarinen bongasi stereotypioita rikkoneen Morissetten.

- Sillä hetkellä kun mä näin sen, niin tiesin löytäneeni itselleni esikuvan, Pakarinen kertoo.

Irina - You Oughta Know - Toista Yle Areenassa

Myös Elämäni Biisin juontaja Katja Ståhl pääsee osaksi Pakarisen tarinaa. Ståhl on aikanaan haastatellut Alanis Morissettea legendaarisessa Jyrki-ohjelmassa. Kyseistä haastattelua todisti myös nuori Hanna Pakarinen.

- Morissette avasi ihan hirveästi tietä rohkeille naisille, jotka uskalsivat ruveta rokkaamaan. Tuli sellainen tunne, että mä olen ihan yhtä arvokas tässä rokkihommassa kuin miehetkin. Se oli tosi merkittävää, Pakarinen sanoo.

Loppupotpurissa leffamusaa 80-luvulta

Kahdeksas lähetys päättyy Elämäni Biisi -bändin kasarileffapotpuriin, jossa kuullaan Duran Duranin A View To a Kill sekä Glenn Freyn The Heat is On.

#Elämänibiisi-kasarileffapotpuri - Toista Yle Areenassa

Katsojien Elämän Biisejä kerätään tämän syksyn osalta vielä viikon ajan, joten jaa sinulle tärkeä biisi Instagramissa tai Facebookissa käyttäen tunnistetta #elämänibiisi, ja juuri sinun kappaleesi voi päätyä osaksi Elämäni Biisi -jaksojen loppupotpuria.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä voi pelata mukana myös kotikatsomoissa, yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.

Kotipelin voittajalle on tällä kaudella tarjolla pääpalkinto, joka sisältää yöpymisen ja illallisen kahdelle Tampereella.

Pelaajien kesken arvotaan myös muun muassa Elämäni Biisi -aiheisia tuotepalkintoja. Myös oman tulosrivinsä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain palkintojen arvontaan.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Viisaita ja vihaisia naisia - Toista Yle Areenassa

Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:10, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.