Hyppää pääsisältöön

Tiede

Ylen Tiedefestari 1. - 7.11. : Robotteja, supervartaloita ja onnellisuutta - muotiprofessori, frisbeegolfaaja ja meteorologi suosittelevat tiedesisältöjä

Vuodelta 2021
Annamari Vänskä, Väinö Mäkelä ja Anniina Valtonen
Kuvateksti Muodin professori Annamari Vänskä, frisbee-golfari Väinö Mäkelä ja meteorologi Anniina Valtonen suosittelevat Tutkitun tiedon teemavuoden hengessä kiinnostavia tiedeohjelmia.
Kuva: Merja Yeung/Joonas Lampela/Ilmari Fabritius

Pyysimme kolmea erilaista ihmistä valitsemaan mielenkiintoisia sisältöjä tieteestä kiinnostuneelle. Muodin professori Annamari Vänskä, meteorologi Anniina Valtonen ja uuden sukupolven urheilija Väinö Mäkelä löysivät kiehtovia tarinoita mielen syövereistä kosmoksen äärettömyyteen. Ylellä vietetään Tiedefestaria 1.-7.11.

Yleisradiossa vietetään Tiedefestari-viikkoa marraskuun ensimmäisellä viikolla 2021 Tutkitun tiedon teemavuoden hengessä. Festariviikon motto on Tiede kuuluu kaikille.

Katso, kuuntele ja lue Tiedefestarin sisältöjä Yle Areenasta.

Muodin professori Annamari Vänskä: Koiria, robotteja ja naisfaarao

”Maailma ei kaipaa enää ainuttakaan fyysistä vaatetta. Näin provosoivasti väittää vain digitaalisia vaatteita valmistavan The Fabricantin perustaja Kerry Murphy, joka on mukana tässä näyttelyssä Designmuseossa. Lue lisää näyttelyyn liittyvästä artikkelista, miten digitalisaatio vaikuttaa muotiin ja vaatesuunnitteluun.”

Lue: Kun elämä siirtyy verkkoon, vaatteistakin alkaa tulla virtuaalisia – tällaista on digitaalinen muoti

Katso: Hyvissä aikeissa, suomalaisen rodunjalostuksen historia

”Tutkin omassa työssäni sitä, miten muoti osallistuu ihanteellisen ihmisen muotoiluun. Ajatus ihmisten muotoilusta liitetään yleensä rodunjalostukseen ja natsi-Saksaan, mutta tämä dokumenttisarja paljastaa, miten ihannekansalaisia tehtiin Suomessa sotien välisenä aikana 1930-luvulla.”

Hyvissä aikeissa - Toista Yle Areenassa

Katso: Tervetuloa, robotit

"Eräs opiskelijani teki kymmenen vuotta sitten maisterintutkielman japanilaisista miehistä, jotka elivät yhdessä aikuisten naisten kokoisten robottinukkien kanssa. Vielä tuolloin ajatus roboteista kotona tuntui kaukaiselta ja marginaaliselta, mutta tässä dokumenttielokuvassa näytetään, kuinka roboteista on tullut jo aivan arkisia kumppaneitamme, jotka pitävät seuraa ja auttavat kodin askareissa."

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Katso: Avara luonto -dokumentit

"Tämä luontodokumenttisarja on Ylen klassikko, jota katsellen olen käytännössä kasvanut lapsesta aikuiseksi. Lapsuudenperheeni kanssa kokoonnuimme katsomaan sarjaa aina yhdessä.

Aikuistuttuani olen edelleen jatkanut sarjan katsomista. Sarja on tehnyt David Attenboroughista ja sarjan suomenkielisistä kertojista kaikkien suomalaisten tuntemia ja tunnistamia nimiä ja ääniä."

Avara luonto: Eläimet piilokamerassa - Toista Yle Areenassa

Kuuntele Tiedeykkönen: ”Egyptin ensimmäinennaisfaarao Hatshepsut oli vahva hallitsija”

”Valtaa ovat historiassa käyttäneet pääasiassa miehet. Sukupuolentutkijana minua kiinnostavat valtaa käyttävät naiset.

Tämä Tiedeykkösen jakso kertoo kiehtovasti muinaisen Egyptin ensimmäisestä ja kenties ainoasta naisfaaraosta, Hatshepsutista. Vaikka hän nimitti itsensä faaraoksi, hän esiintyi silti hallitsijana kuitenkin aina miehenä. Maalauksissa ja patsaissa hänet kuvattiin esimerkiksi pujopartaisena hahmona.”

Egyptin ensimmäinen ja ehkä ainoa naisfaarao Hatshepsut oli poikkeuksellisen vahva hallitsija

47:01

Meteorologi Anniina Valtonen: Ruoan tulevaisuus, supertietokoneet ja unia

Lue: Uniisi vaikuttavat valveen tapahtumat – tunnetyö jatkuu unissa

"Joillakin tutuillani on tapana tulkita unien symboliikkaa ja päätellä niiden perusteella jotain tulevasta. Minusta on kauhean pelottava ajatus tietää omasta tulevaisuudesta jotain etukäteen. Mutta tämän jutun perusteella voin todeta ystävilleni, että he eivät osaa ennustaa. Mutta minäpä osaan, säätä. ;-) "

Katso: Revontulien armoilla

"Monet luulevat, että revontulet ovat osa meteorologiaa, mutta se ei pidä paikkaansa. Tästä sarjasta minäkin opin paljon uutta ja löysin paljon yhtäläisyyksiä meteorologiaan. Kuvittele, avaruussään ennustaminen on tällä hetkellä samassa jamassa kuin sään ennustaminen oli vielä 50-luvulla!"

Revontulien armoilla - Toista Yle Areenassa

Katso: Voiko tätä syödä?

"Mielenkiintoinen näkökulma tulevaisuuden ruokiin. Mitä saa syödä ja mitä ei? Onko jonkin syöminen oikein tai väärin? Herättää ajatuksia esim lihan syönnistä.

Allergisena minulle on tärkeää tietää, mitä ruokani sisältää ennen kuin laitan sen suuhuni. Olen kateellinen ihmisille, jotka voivat huoletta syödä kaikkea. Tämä sarja herättää toivottavasti heidätkin ajattelemaan ruokansa ainesosaluetteloa."

Voiko tätä syödä? - Toista Yle Areenassa

Katso: Kosmos – maailmankaikkeus viidessä minuutissa

"Ihanan kansantajuisesti kerrottu aiheista, joita on oikeasti vaikea käsittää, sillä maailmankaikkeuden mitat eivät vedä vertoja meidän mitoille.

Tieteen kansantajuistaminen on lähellä sydäntäni. Koetan itsekin kertoa säästä ja sään ennustamisesta niin, että kaikki – tai ainakin mahdollisimman moni – ymmärtää."

Kosmos - maailmankaikkeus viidessä minuutissa - Toista Yle Areenassa

Katso: Ahdistaa non stop

"Mielenterveysasiat ovat tärkeitä ja niistä on hyvä puhua avoimesti. Aihe on edelleen hieman tabu.

Monesti mielenterveysasioihin liittyy häpeää ja oireiden piilottelua. Kun asioista puhutaan avoimesti, häpeä ja piilottelu toivottavasti katoaa."

Ahdistaa non stop - Toista Yle Areenassa

Kuuntele Tiedeykkönen: Suomi on superlaskennan suurvalta

"Supertietokoneet yhdistetään usein vain sääennusteisiin, mutta niillä tehdään paljon muutakin. Niillä on myös omat nimet: Puhti, Mahti ja Lumi! Ja minkä kokoiseen tilaan tällainen supertietokone mahtuu? Selvisi tästä Tiedeykkösestä. "

Suomi on superlaskennan suurvalta – Kajaaniin tulee eräs maailman äreimmistä tietokoneista

49:02

Frisbeegolfari Väinö Mäkelä: Onnellisuuden salaisuus, yksinäisyys ja täydellinen urheilija

Lue: Haluatko olla onnellinen? Asiantuntijat: iso osa onnellisuudesta tulee jo geeneissä, mutta voit vaikuttaa asiaan myös itse

"Minä haluan elää tätä elämää siten, että olisin onnellinen ihan jokainen päivä. Välillä tulee ajateltua niin, ettei siihen onnellisuuteen pysty itse vaikuttamaan. Mutta se on totta, että me pystymme itse vaikuttamaan onnellisuuteemme. Tässä jutussa ajatuksesta lisää. "

Superbodies – Täydellinen urheilija

"Urheilu ja urheileminen on meikäläiselle jokapäivästä hommaa. Siksi minua kiinnostaa, miten pystyn olemaan parempi urheilija päivä päivältä. Tässä tiededokumentissa nähdään, minkälainen on täydellinen urheilija."

Superbodies - täydellinen urheilija - Toista Yle Areenassa

Katso: Suunnittelun jättimokat

"Isoissa projekteissa on aina iso vastuu ja isot riskit. Siistiä nähdä, että muutkin tyrivät välillä! :D"

Suunnittelun jättimokat - Toista Yle Areenassa

Katso: Yksinäisyyden aikakausi

"Nykypäivänä some saattaa aiheuttaa yksinäisyyden tunnetta ja syrjäytymistä. Tämä dokumentti laittaa miettimään kännykän käyttöä sekä somea."

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Katso: Voiko vastuskykyyn vaikuttaa

"Terveys on yksi minun elämäni tärkeimmistä asioista. Minua kiinnostaa, miten pystyn vahvistamaan vastustuskykyäni ja olemaan enemmän terveenä!"

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Kuuntele: Tiedeykkönen Extra: Maailmankaikkeus - alussa kaikki oli kuumaa ja tiheää

"Nuorempana minua pelotti hirveästi maailmankaikkeus, se kun puhutaan loputtomuudesta ja siitä, että maailmankaikkeus on niin loputtoman suuri. Tässä Tiedeykkösessä päästään pureutumaan siihen, mitä se maailmankaikkeus oikeasti on."

Maailmankaikkeus: Alussa kaikki oli kuumaa ja tiheää

50:59

Edit 2.11. Lisätty otsikkoon maininta Tiedefestarista