Hyppää pääsisältöön

Välähdyksiä Televisioteatterin historiasta

Ylen draamatuotanto alkoi televisioiduilla näytelmillä 60 vuotta sitten

Televisioteatteri oli “Suomen suurin teatteri”, jossa monet tunnetut suomalaiset näyttelijät esiintyivät niin klassikkotulkinnoissa, 70-luvulla yhteiskunnallisesti kantaaottavissa ja provosoivissa näytelmissä, kuin intiimeissä kuvauksissa pienten ihmisten elämästä. Elävä arkisto julkaisee Areenaan 10 valikoitua Televisioteatterin teosta vuosien varrelta.

Alkuvuosina tehtiin runsaasti klassikkotulkintoja. Tarmo Manni loistaa Ivan Gontšarovin näytelmässä Herra Oblomov. Tilanomistaja Oblomov on tehnyt joutilaisuudesta elämänasenteen ja oblomivilaisuudesta käsitteen. Mauno Hyvösen ohjaus Ilmari Kiannon käännökseen on vuodelta 1963.

Venäläisen klassikkodraaman esittäminen jatkui vuonna 1964, kun Mauno Hyvönen ohjasi Ivan Turgenjevin näytelmän Kuukausi maalla. Opiskelija saapuu kartanoon kotiopettajaksi ja rakkauttahan on pian ilmassa.

Vuonna 1969 teoksissa alkoi näkyä vahvasti yhteiskunnallinen kantaaottavuus. Eija-Elina Bergholmin kirjoittama ja Reima Kekäläisen ohjaama näytelmä Nyt! on tosipohjainen kuvaus tuhopoltosta syytettyjen nuorukaisten oikeudenkäynnistä.

Klassikkojen pariin palattiin vuonna 1970, kun Jotaarkka Pennanen ohjasi Televisioteatterille William Shakespearen tragedian Hamlet. Tanskan prinssinä esiintyi Hannu Kahakorpi.

Vuonna 1971 tehty Robin Hood on esimerkki tuotannosta, joka ei ollut yksin Televisioteatterin henkilökunnan tekemä. Pyynikin kesäteatterissa Ahaa-teatteri näytteli Sherwoodin iloisia veikkoja. Näytelmän ohjasivat Jussi Helminen ja Kurt Nuotio, televisiolle taas Titta Karakorpi.

Pikku hiljaa ilmaisu alkoi siirtyä studiolavasteissa kuvatuista näytelmistä elokuvallisempaan muotoon. Seth Mattsonin tarina on Rakel Liehun romaaniin perustuva elokuva yksinäisyyden kokemuksesta vuoden 1979 Helsingissä. Pääosan näytteli Vesa-Matti Loiri, joka tunnettiin tuolloin jo Uuno Turhapuro -elokuvista. Tuija-Maija Niskanen ohjasi Eija-Elina Bergholmin käsikirjoituksen.

Tie on pienviljelijäperheen lasten ja vanhempien elämäntilanteista ja riidoista kertova draama vuodelta 1981. Esko Raennon kirjaan perustuvan näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Veikko Kerttula.

Nuoren miehen mieli järkyy, kun hän joutuu ristiriitaan armeijan järjestyksen ja tarkoituksen kanssa Veli-Matti Saikkosen tv-elokuvassa Kuoleman hellä kosketus vuodelta 1982. Timo K. Mukan kirjaan perustuvan elokuvan pääosassa on Pertti Sveholm.

Siriuksen vieraat on balladi menneisyyden varjoista ja Andersista, joka palaa vuosien tauon jälkeen kotikyläänsä ja joutuu selvittelemään huumevelkojaan. Matti Ijäksen vuonna 1987 ohjaaman elokuvan pääosassa on Kari Väänänen.

Kivinen lintu vuodelta 1999 kertoo nelikymppisen neitsyen, Annan naiseksi tulemisesta, matkasta pois kotoa ja halusta saada mies. Rauha Kejosen kirjoittaman ja Titta Karakorpi-von Martensin ohjaaman elokuvan pääosissa näyttelevät mm. Sinikka Mokkila ja Pertti Korhonen.

Herra Oblomov, Kuukausi maalla, Nyt!, Hamlet, Robin Hood, Seth Mattsonin tarina, Tie ja Kuoleman hellä kosketus ovat Areenassa toistaiseksi. Siriuksen vieraat ja Kivinen lintu vuoden julkaisupäivästään.