Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Valheenpaljastaja: Internetiin on kaikessa hiljaisuudessa syntynyt Youtuben kaltainen kotimainen kanava, jossa levitetään salaliittoteorioita – tällainen on Tokentube

Vuodelta 2021
Ruutukaappaus Tokentube nettisivulta, jossa thumbnail-kuva videosta ja otsikko. Thumbnail-kuvassa pääkallonaamioon pukeutunut mies kantaa isoa rokotetta. Videon otsikossa lukee, että Lääketeollisuus on tappaja numero yksi.
Kuva: Kiira Natunen / Yle, Mikko Lehtola / Yle

Tokentube on koronankieltäjien ja väärää tietoa levittävien kenties tärkein keskittymä. Siellä on myös yllättävän paljon uushenkistä ja kristillistä sisältöä.

Erittäin suuri osuus Tokentubessa julkaistuista videoista käsittelee tavalla tai toisella koronapandemiaa: niissä kritisoidaan rajoituksia, vastustetaan maskeja, rokotuksia tai koronapassia, kiistetään koko pandemian olemassaolo tai koronataudin vaarallisuus. Tämä on selvästi Tokentuben näkyvin ja tärkein teema.

Videoiden tekijät näkevät suomalaisen Tokentuben vaihtoehtoisena alustana, jolla he pääsevät vapaasti kritisoimaan virallisia suosituksia. Tausta-ajatuksena on syvä epäluulo viranomaisia, lääketiedettä, mediaa ja päättäjiä kohtaan. Itsensä he näkevät toisinajattelijoina.

Tokentuben sisällöntuottajiin kuuluu monia vastamediavaikuttajia, joiden kanavat Youtubessa tai tilit valtavirran käyttämissä sosiaalisen median palveluissa on suljettu. Oikeastaan koko Tokentubelle on tilausta vain siksi, että Youtube ja muut alkoivat taannoin kieltää kokonaan esimerkiksi Qanon-sisällön ja koronadenialismin levittämisen alustoillaan.

Qanon-viittauksia Tokentubessa näkee tosin enää harvoin. Salaliittoteorian ainekset ovat sulautuneet muihin teemoihin, kuten juuri korona- ja rokoteteemoihin.

Kuuntele Johanna Vehkoon Valheenpaljastaja-podcastista, miksi salaliittoteoreetikot uskovat mahdottomilta tuntuviin teorioihin.

Kuvakaappaus valeuutisia levittävän Tokentube-sivuston videotarjonnasta.
Kuvateksti Artikkelin kuvat ovat kuvakaappauksia Tokentubesta.

Tällä hetkellä tärkeimmäksi salaliittoteoriaksi näyttää nousseen The Great Reset, johon videoissa viitataan usein. Teorian nimi tulee aivan todellisesta Maailman talousfoorumin kokouksen nimestä, mutta salaliittoteoriassa se tarkoittaa jotakin aivan muuta.

– Näissä videoissa käytetään rokotteita ja koronapassia esimerkkeinä suuresta globaalin eliitin vallankaappauspyrkimyksestä. Pandemian suitsimistoimissa on siis Tokentubessa kyse tästä vallan kahmimisesta. Se on aika vahva taustaoletus monella videotuottajalla, sanoo Tampereen yliopiston tutkija Elina Tolonen. Hän on tutkinut kotimaisia vastamedioita ja tekee parhaillaan väitöskirjaa.

– MV-lehti profiloitui aiemmin hyvin voimakkaasti maahanmuuttovastaisuuteen. Maahanmuuttovastaisuus on taustalla myös Tokentuben sisällöissä, mutta se ottaa päälleen uusia kerroksia. Tämä on mielenkiintoinen ilmiö, Tolonen sanoo.

– Vastamedia luo itseään uudelleen aina uusissa yhteiskunnallisissa tilanteissa. Koska toiminnan ytimessä on eliitteihin ja vallankäyttäjiin kohdistuva epäluottamus, uusia vihollisia löytyy aina. Se pystyy uusiutumaan ajassa loputtomasti.

Uushenkisyys ja kristillisyys yllättävät Tokentubessa

Vaihtoehtoisen korona-ajattelun rinnalla – ja usein siihen sekoittuen – Tokentubessa nousevat esille luonnonmukaiset elämäntavat, vaihtoehtohoidot, superfoodit ja muu terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä sisältö.

Maahanmuuttovastaisuuttakin on, mutta se ei ole videoissa kovin näkyvä teema. Pari kanavaa harjoittaa aktiivista antisemitismiä ja holokaustin kieltämistä.

Puoluepolitiikkaa Tokentubessa ei juurikaan ole. Puolueista alustalla näkyvät positiivisessa valossa ainoastaan pienet Kristallipuolue ja kansanedustaja Ano Turtiaisen perustama Valta kuuluu kansalle. Perussuomalaisten puheenjohtajavaalin alla Tokentubessa kannatettiin kovasti koronarokotteiden vastustajana profiloitunutta Ossi Tiihosta puolueen johtoon.

Kenties hieman yllättävä piirre, joka määrittää hyvin suurta osaa Tokentuben sisällöistä, on eräänlainen uushenkisyys ja herätyskristillisyys. Siihen kuuluu muun muassa karismaattista kristillisyyttä edustavien liikkeiden saarnoja. Nämä ovat usein ulkomaisten saarnaajien puheita, joita suomalaiset toimijat tekstittävät suomeksi. Myös kotimaiset pienet seurakunnat tuottavat Tokentubeen sisältöjä. Näissä nähdään usein pedon merkkejä, jälleen usein juuri erilaisten koronarajoitustoimien ja rokotusten yhteydessä.

– Tokentubessa on mukana uskonnollisia ryhmittymiä, jotka tuottavat aktiivisesti koronakriittistä tietoutta, sanoo Tolonen.

– Ne ovat kristillisessä alakulttuurissa varmaankin niin marginaalissa, että etsivät siksi toimintalokeronsa myös Tokentubesta.

Kuvakaappaus valeuutisia levittävän Tokentube-sivuston videotarjonnasta.

Yhteiskunnan marginaali yhdistää 

Tolosesta on kiinnostavaa nähdä, miten erilaiset toimijat tulevat Tokentubessa yhteen. Hän kuvaa videoalustaa ideologioiden ja ajatusten markkinapaikaksi, jossa hyvin monenlaiset ja jopa toisilleen vastakkaiset alakulttuurit löytävät yhteisen hengen.

– Esimerkiksi karismaattisessa kristillisyydessä on ollut taipumus tukea juutalaisia ja Israelia, mutta tätä ajattelua edustavat ryhmät ovat sulassa sovussa samalla foorumilla antisemitistien ja holokaustin kieltäjien kanssa. Tokentubessa he eivät lähde toisiaan vastaan, Tolonen sanoo.

–  Nämä ryhmät ja henkilöt asemoituvat voimakkaasti yhteiskunnan kulttuuriseen marginaaliin. Tämä marginaalinen identiteetti on niin voimakas yhdistävä kokemus, että se riittää ylittämään suuretkin erot.

Tokentubelaiset ovat hyvin tietoisia asemastaan valtavirta-ajattelun ulkopuolella, ja he ovat ylpeitä siitä. He kokevat tavoittelevansa totuutta, jonka valtajulkisuus on pyrkinyt kätkemään.

– Yhteistä näille kaikille Tokentubessa näkyville virtauksille on vahva eliittivastaisuus ja epäluulo, Tolonen sanoo.

Kuvakaappaus valeuutisia levittävän Tokentube-sivuston videotarjonnasta.

Esimerkiksi Qanon-salaliittoteoriasta käydyssä yhteiskunnallisessa keskustelussa on usein hämmästelty, miten hyvinvointialan ihmiset, kuten jotkut joogaopettajat, ovat lähteneet mukaan äärioikeistolaiseen salaliittoteoriaan.

Tolonen muistuttaa, että kyseessä ei ole uusi ilmiö. Hän viittaa sosiologi Colin Campbellin 1970-luvulla luomaan kulttisen miljöön käsitteeseen, joka kuvaa hyvin erilaisten alakulttuurien yhteentulemista.

– Esimerkiksi ruotsalaisia rasistisia liikkeitä 1980-luvulla tutkinut Heléne Lööw huomasi, miten niissä korostui vihreä, ekologinen ajattelu ja eläinten suojelu. Näin White power -liikkeiden edustajat päätyivät marssimaan samoissa mielenosoituksissa vihreiden kanssa.

– Tämä ilmiö on yhteiskunnissa hyvinkin pysyvä piirre. Se on vallitsevaa tietoa kyseenalaistavien tapa tulla yhteen. Heitä yhdistää jatkuvalle etsinnälle rakentuva identiteetti.

Vaikka nykyisessä Tokentubessa näkyy vihreitä ajatuksia esimerkiksi luontoarvoista, ilmastoliikkeestä siellä ei pidetä. Esimerkiksi Elokapina näyttäytyy monissa videoissa vihollisena ja ilmastonmuutoskeskustelu globaalin valtaeliitin juonitteluna.

Kuvakaappaus Tokentubesta, kuvassa näkyy videon nimi Tehkää rikosilmoituksia päättäjistä!.

Tokentube rakentaa tietoisesti yhteisöä 

Kotimaista disinformaatiokenttää vuosien ajan seurannut viestintäasiantuntija ja bloggari Janne “Rysky” Riiheläinen huomauttaa, että Tokentube pyrkii aktiivisesti rakentamaan yhteisöä. Se järjesti sisällöntuottajilleen juhlat ja tietenkin striimasi ne Tokentubeen. Samanmielisten verkostoituminen ja järjestäytyminen ovat toiminnan ytimessä.

– Nyt alkaa näkyä, että disinformaatioskeneen on kasvanut osaamisresurssia. Osataan pyörittää omaa studiota ja tehdä ohjelmia, ja joku myös antaa toimintaan rahaa. Tokentuben toimitusjohtaja on puhunut sijoittajista, mutta ei ole kertonut heidän nimiään, Riiheläinen sanoo.

Hänen mukaansa Tokentube pyrkii viemään tekijöitään eteenpäin ja opettamaan heille taitoja, jotta he tekisivät sisältöjään entistä paremmin. Samalla se kokoaa otollista yleisöä yhteen ja samaan paikkaan kuulemaan julistusta.

– Ohjelmavalikoima on jo hämmentävän kattava. Se alkaa muodostaa kriittistä massaa. Sellainen alkaa jo näkyä yhteiskunnassa, ja sillä pyritään vaikuttamaan todellisuuteen. Se on Tokentubessa huolestuttavinta.

Tokentube on osa Suomessa pitkään elänyttä vastamedialiikettä. Sen takana on samoja toimijoita kuin muun muassa aikaisemmin MV-lehdessä. Tokentuben perustaja ja toimitusjohtaja Juha Korhonen oli aikoinaan MV-lehden lyhytaikainen päätoimittaja, kunnes palautti julkaisun takaisin sen perustajalle Ilja Janitskinille. Korhonen on sittemmin pyörittänyt muun muassa nettiradiota, laitaoikeiston omaa sosiaalista mediaa ja ollut mukana myös Johan Bäckmanin perustamassa Toimittajaliitoksi kutsutussa yhdistyksessä, joka myöntää laitaoikeiston toimijoille omia pressikorttejaan. 

Tokentube pysyi viikon suljettuna 

Riiheläisen mielestä Tokentubesta saattaa hyvinkin tulla suomalaisen vastamediakentän onnistunein toimija, jos se vain pysyy auki. Tokentube oli lokakuussa 2021 reilun viikon verran suljettuna. Tiettävästi palveluntarjoaja oli katkaissut pääsyn palvelimilleen.

Tokentube kehysti tapahtuneen hyökkäykseksi sananvapautta vastaan ja väitti, että alusta oli hiljennetty todenpuhumisen vuoksi. “Heillä on pelko – meillä on rohkeus”, maalailtiin kanavan videossa, jota kannattajat jakoivat Facebookissa. Näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, että alusta olisi suljettu sisältönsä vuoksi.

– Korhonen oli kuitenkin sanonut, että palveluntarjoajan kanssa oli käyty pitkää vääntöä. Kuitenkaan sulkemiseen ei sitten muka osattu varautua, Riiheläinen sanoo.

Korhonen myös totesi Facebook-keskustelussa, että palveluntarjoaja oli sanonut syyksi sopimusrikkomuksen. Tokentube ei myöskään missään vaiheessa kertonut, kuka olisi ollut väitetyn sensuurin takana.

– Päätoimittajat pistivät myös MV-lehden aikoinaan välillä kiinni. Tällä kerjättiin huomiota ja rahaa. Kannattajat olivat valmiita lahjoittamaan, jotta sivusto pysyisi auki, sanoo Riiheläinen.

Tokentuben Facebook-ryhmässä moni ilmoittautui heti vapaaehtoiseksi lahjoittamaan rahaa, kunhan vain tilinumero ilmoitettaisiin.

Nyt Tokentube on jälleen pystyssä.

Kuuntele Valheenpaljastajan uusi, salaliittoteorioita käsittelevä podcast-sarja Yle Areenasta. Ensimmäisen jakson asiantuntijavieraana on tähän artikkeliin haastateltu Elina Tolonen. 

Valheenpaljastaja: Salaliittoteoriat

Toista