Hyppää pääsisältöön

Linnan juhlat

Linnan juhlat kunnioittavat veteraaneja ja arjen sankareita, Sohvabileissä chatataan katsojien kanssa – katso Ylen vinkit itsenäisyyspäivän viettoon

Päivitetty 30.03.2023 16:01.
Kuvassa Linnan juhlien 2021 juontajat Daniel Olin, Kreeta-Maria Kivioja, Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen.
Kuvateksti Linnan juhlat Yle TV1:ssä välittävät Daniel Olin (vas.), Kreeta-Maria Kivioja, Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen.
Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Kurkista kotikatsomoon, chattaile, innostu ja syvenny. Itsenäisyyspäivän juhlatunnelmaan pääset Ylessä television, radion, verkon ja somen parissa.

Tänäkin vuonna Presidentinlinnassa juhlitaan Suomen itsenäisyyttä! Välitämme koskettavimmat hetket niin erikoisajan Linnan juhlista kuin kulisseistakin. Voit osallistua keskusteluun chatissa ja seurata Linnan juhlia juontajien kotisohvalta. Voit myös äänestää, mitä lähetyksessämme seuraavaksi tapahtuu.

Nämä vinkit auttavat saamaan kaiken irti juhlapäivästä Ylellä.

Milloin juhlinta alkaa?

Suora lähetys ja juhlahumuun virittäytyminen alkaa Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä Yle TV1:ssä ja Areenassa kello 16.

Ohjelmassa iloitaan meille rakkaista läheisistä. Omasta porukastaan ja yhteisöllisyydestä kertomassa ovat muiden muassa cheerleadingin maailmanmestarit sekä suosikkitubettajat Niko ja Santtu. Tubettajat päästivät Ylen etukäteen vierailulle ja näyttivät, millaista on, kun kymmenen nuorta saman alan ammattilaista asuu ja työskentelee samoissa tiloissa, joissa on esimerkiksi oma vaahtomonttu ja skeittiramppi.

Skeittiramppi päällä makaavat tubettajat Niko ja Santtu. Heidän takanaan vaahtomonttuun hyppäämässä tubettajat Veetu, Katjanen, Mr. Zeus, Nino Ärling, Ella ja Helmi
Kuvateksti Niko Meuronen (edessä oik.) ja Santeri Hänninen (edessä vas.) jakavat huvipuistomaisen kodin yhteensä kahdeksan muun some-ammattilaisen kanssa.
Kuva: Matias Väänänen / Yle

Musiikista vastaavat Samuli Edelmann, Anna-Maija Tuokko ja Orkestra Suora Lähetys sekä Vesta yhtyeineen.

Kohti Linnan juhlia -lähetyksen juontavat Rosa Kettumäki ja Antti Sahlström. Kaksikko laittaa itsensä likoon myös äänestyksessä, jossa katsojat saavat kolme kertaa päättää, mitä lähetyksessä tapahtuu.

Voinko juhlia ilman tv:tä?

No kyllä voit!

Linnan juhlien chat pärähtää käyntiin kello 16 ja on käynnissä seuraavat viisi tuntia. Linnan juhlien lähetykseen keskustelijoiden viestejä välittävät Kreeta-Maria Kivioja ja Daniel Olin.

Linnan juhlien Sohvabileet on itsenäisyyspäivän kuumin watch party. Pääset yhdessä striimissä seuraamaan suoraa Linnan juhlien lähetystä sekä nauttimaan hostien Aleksi Rantamaan ja Lloyd Libison viiltävistä kommenteista suoraan Rantamaan kotisohvalta. Sohvabileissä vierailevat muiden muassa Robin Packalen ja Ina Mikkola. Sohvabileet ovat käynnissä yle.fi:ssä ja Yle-sovelluksessa kello 19 alkaen ja Linnan juhlien chat on tiiviisti lähetyksessä mukana.

Toimittajat Lloyd Libiso ja Aleksi Rantamaa istuvat sohvalla, syövät popcornia ja sytyttävät itsenäisyyspäivän kynttilöitä.
Kuvateksti Linnan juhlien Sohvabileitä vietetään Aleksi Rantamaan (oik.) kotisohvalla yhdessä Lloyd Libison sekä chat-kansan kesken.
Kuva: Mikael Norri / Yle

Suomi koreilee vuodesta toiseen maailman onnellisimman maan paikalla. Mikä sinut tekee onnelliseksi? Lähetä meille kuva onnen hetkestäsi. Nostamme kuvia osaksi itsenäisyyspäivän suoria lähetyksiä. Kuvan voi lähettää lomakkeella tai Whatsapp-sovelluksessa numeroon 044 421 6677.

Voit kokeilla Yle Areenan Instagram-filtterillä, miltä tuntuu päästä toimittajan haastatteluun Presidentinlinnassa. Facebookissa ja Instagramissa voit virittäytyä itsenäisyyspäivän bingon pariin.

Seuraamme itsenäisyyspäivän tapahtumia tiiviisti myös verkossa. Kiinnostavimmat huomiot, tunteikkaimmat kohtaamiset ja hetki hetkeltä päivittyvän seurannan löydät osoitteesta yle.fi sekä Yle-sovelluksesta.

Kaikki lähetykset sekä juhlapäivän kohokohdat ovat tietysti katsottavissa myös Yle Areenassa.

Miltä näyttävät erikoisajan Linnan juhlat?

Se selviää Linnan juhlien suorassa lähetyksessä, joka alkaa TV1:ssä ja Areenassa kello 19.15. Juhlaa juontavat vankalla kokemuksella Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen.

Juhlavieraita emme tänä vuonna Presidentinlinnassa näe, mutta tapahtumia riittää silti. Ohjelmassa keskustellaan presidenttiparin kanssa ja esitetään katsojien lähettämiä kysymyksiä. Korona-aikana ansioituneita henkilöitä sekä veteraaneja ja lottia huomioidaan eri tavoin. Live-musiikki kuuluu aiempien vuosien tapaan ohjelmaan.

Näemme myös, millaiseen asuun rouva Jenni Haukio on päätynyt, kun tänä vuonna pukukoodina on tumma puku.

Missä ovat sankarit eli veteraanit ja lotat?

Vaikka Presidentinlinnassa veteraaneja ei tällä kertaa ole, emme silti ole unohtaneet juhlan sankareita. Jatkosodan veteraanin, konekiväärimiehen Hannes Tuovisen kokemuksista Rukajärveltä vain 18-vuotiaana voi lukea tästä.

– Konekiväärillä ampuminen oli kauheinta. Tykistö ja kranaatinheittimet jyskyttivät, ilmasta pommitettiin. Halusimme sen hiljaiseksi. Se oli kauheaa. Tilanteet olivat vakavia, Tuovinen muistelee taisteluita.

Hannes Tuovisen muistot jatkosodasta ovat väkeviä: "Niitä kaikista hulluimpia juttuja oli monta" - Toista Yle Areenassa

Tapasimme myös pikkulottia, yli 90-vuotiaat Maire Takkisen ja Maire Rautakosken, ja keskustelimme, millaista näiden nuorten naisten ystävyys ja yhteistyö sodassa oli.

Maire Rautakoski oli 15-vuotias, kun hän pääsi ilmavalvontatehtäviin. Ensimmäinen komennuspaikka oli Sotunkylässä eli nykyisessä Vantaan Sotungissa sijainnut ilmavalvontatorni.

Rautakosken oli yhdessä vanhemman lotan kanssa kiikaroitava ja kuunneltava, kuuluiko surinaa ja näkyikö vihollisen lentokoneita.

– Minusta tuntuu ihmeelliseltä ajatella, että minä olin sen ikäisenä siellä.

Kaipaatko itsenäisyyspäivään herkuttelua?

Huippukokki Kozeen Shiwan on irakilaistaustainen lahtelainen, joka on kokeillut rohkeasti yhdistellä molempien kotimaidensa ruokaperinteitä, tavoitteenaan kansainvälinen menestys. Keskiössä kaikessa hänen tekemisessään ovat ruokien herättämät tunteet sekä annosten visuaalisuus.

– Teen Suomen parhaanmakuista ruokaa, Kozeen Shiwan toteaa.

Keittiömestari Kozeen Shiwan ylävartalo paljaana syö valmistamaansa annosta.
Kuvateksti Kozeen Shiwanille ruoka edustaa tunteita ja annokset ovat viimeisen päälle kauniita. Ideat tulevat huippukokille luonnostaan.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Itsenäisyyspäivän herkkuvinkkejä voit katsella myös Linnan jatkoilla, jossa Shiwan loihtii nyyttärimeiningillä artisteilta kerätyistä raaka-aineista itsenäisyyspäivän menun. Lisää Shiwanista sekä upeita kuvia hänen lohtimistaan annoksista voit lukea täältä.

Kadetin päivä Linnan juhlissa

Osa Maanpuolustuskorkeakoulun toisen vuosikurssin opiskelijoista saa edustaa itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. Perinne alkoi jo vuonna 1928. Yksi Linnan juhlat kokeneista on luutnantti Kiira Kiikeri, joka pääsi kadettina Presidentinlinnaan vuonna 2019.

– Seurustelin vieraiden kanssa ja pääsin tanssittamaankin heitä, vaikka eihän siellä kunnolla mahdu pyörähtelemään. Otin vieraista valokuvia pyydettäessä, söin ja maistelin booliakin. Sehän kuuluu asiaan, Kiikeri muistelee.

Kiikerin kokemuksista voit lukea lisää täältä.

Luutnantti Kiira Kiikeri poseeraa mustavalkoisessa henkilökuvassa marraskuussa.
Kuvateksti Kiira Kiikeri tapasi presidentin Linnan juhlien jälkeen toistamiseen, kun tämä ylensi hänet luutnantiksi. Nykyään Kiikeri on vartioupseerina Rajavartiolaitoksella.
Kuva: Silja Viitala / Yle

Mitä sinä ja muut ajattelevat itsenäisyydestä?

Voit testata, miten samalla tavalla ajattelet muiden suomalaisten kanssa Ylen itsenäisyyspäivän sanakoneella.

Jalalla tekisi mieli laittaa koreasti

Se onnistuu ainakin kotiparketilla! Linnan juhlissa viihdyttävät huippuartistit, joiden henkilöllisyys paljastetaan vasta suorassa lähetyksessä!

Linnan jatkoilla kello 20.45 alkaen bailataan timanttisen musavieraskaartin kanssa! Mikko Kekäläisen johdolla jatkoilla viihdyttävät Eini, Jesse Markin, Jonna ja Ursus Factory.

Toisella kotimaisella, tack!

No men absolut! Linnan juhlien lähetys on viime vuoden tapaan kaksikielinen, joten toista kotimaistakin kuulee kello 19.15 alkaen.

Yle Svenskan Linnan juhlien sisältöihin pääset täältä. Ruotsinkieliseen chatiin voit osallistua täällä.

Viitottuna Linnan juhlia voi katsoa suomeksi ja ruotsiksi Yle Areenasta.

Radioaalloilla?

Radio Suomi välittää tunnelmat Sanna Pirkkalaisen ja Matti Ylösen voimin kello 19.05 alkaen. Lähetyksessä kuullaan itsenäisyyspäivän henkeen sopivaa musiikkia sekä kiinnostavien vieraiden ajatuksia itsenäisyydestä.

Vieläkö jäit kaipaamaan jotain?

Kurkkaa siinä tapauksessa ainakin nämä!

Jo peruttuihin Linnan juhliin kutsuttu tehohoitaja: "Valehtelisin jos sanoisin ettei harmita, mutta yksikään varotoimi ei ole liioittelua"

Koronan uusi aalto ja perinteisten Linnan juhlien peruuntuminen iskivät keskelle sesonkia – "Viime vuonna ei tehty juhlapukuja, mutta nyt on ollut työntäyteistä", sanoo Jukka Rintala

Lisää aiheesta Yle Areenassa