Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Tässä on syksy lautasella – kokeile Kenny Sundqvistin paistettua kassleria happaman chutneyn ja palsternakka-perunamuusin kera

Vuodelta 2021
Tässä on syksy lautasella – kokeile Kenny Sundqvistin paistettua kassleria happaman chutneyn ja palsternakka-perunamuusin kera - Toista Yle Areenassa

Kun kokki Kenny Sundqvist valmistaa sianlihaa, hän valitsee mieluiten rasvaa sisältävän ruhonosan. Jotta lihan maku tulisi kunnolla esille, vaaditaan nimittäin hieman rasvaa. Aina ei ole mikään pakko ostaa fileetä.

Mies keittiössä valmistelee ruokaa leiden äärellä
Kuva: YLE / Carina Ahlskog

Tässä käytämme sianniskaa eli kassleria ja tarjoamme sen lisukkeena paahdettuja juureksia, palsternakka-perunamuusia sekä chutneya, jota Kennyn mukaan voisi kutsua myös pohjoismaiseksi hapanimeläkastikkeeksi. Pohjana on omena, marjat voit valita itse. Chutney sopii pataruokien ja pihvin lisukkeeksi tai vaikkapa juustotarjottimelle.

Karviais-omenachutney kulhossa
Kuva: YLE / Carina Ahlskog

Nopea karviais-omenachutney

Ainekset:

2 pientä omenaa

1–1 ½ sipulia

½ dl vettä

2 rkl soijakastiketta

2 rkl hunajaa

1 laakerinlehti

hieman mustapippuria

1–2 dl karviaisia (tai muita happamia marjoja, esimerkiksi punaherukoita, mustaherukoita tai puolukoita)

Karviaisia kulhossa pöydällä
Kuva: YLE / Carina Ahlskog

Tee näin:

  1. Leikkaa omenat kuorineen kuutioiksi. Silppua sipuli hienoksi. Laita kaikki ainekset karviaisia lukuun ottamatta kattilaan.

  2. Keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes melkein kaikki neste on haihtunut.

  3. Lisää joukkoon karviaiset ja anna kiehua muutama minuutti. Marjat saavat soseutua.

Juureksia uunivuoassa
Kuva: YLE / Carina Ahlskog

Uunissa paahdetut porkkanat ja punajuuret

Vinkki! Paahda juurekset mielellään kuorineen.

Ainekset, 4 annosta:

vähintään 500 g porkkanoita

vähintään 500 g punajuuria

öljyä

sormisuolaa

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

  2. Harjaa porkkanat ja punajuuret puhtaiksi ja laita ne kuorimatta uunipellille.

  3. Valuta päälle öljyä ja ripota pinnalle hieman sormisuolaa.

  4. Paahda juureksia uunissa 35–40 minuuttia, tai kunnes ne ovat pehmenneet.

Juureksia kulhossa pöydällä
Kuva: YLE / Carina Ahlskog

Palsternakka-perunamuusi

Ainekset, 4–6 annosta:

600 g perunoita

300 g palsternakkoja

100 g voita

noin 3 dl kermaa

1 rkl suolaa

Tee näin:

  1. Kuori perunat ja palsternakat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi.

  2. Kaada keitinvesi pois mutta säästä tilkka muusia varten.

  3. Lisää kattilaan voi, kerma, suola ja keitinvesi.

  4. Soseuta, kunnes muusin koostumus on sopiva.

Lihaa paistinpannulla
Kuva: YLE / Carina Ahlskog

 Paistettu kassler

Ainekset:

150 g kassleria henkeä kohti

voita paistamiseen

1 prk smetanaa tarjoiluun

Lihaa uunivuoassa
Kuva: YLE / Carina Ahlskog

Tee näin:

  1. Leikkaa kassler annospaloiksi.

  2. Ruskista lihaviipaleet voissa paistinpannulla kovalla lämmöllä, jotta niihin tulee hyvä paistopinta. Myös paistopinta on mauste, ja mitä enemmän sitä on, sitä parempi.

  3. Siirrä paistetut lihaviipaleet uunivuokaan.

  4. Paista lihaviipaleita 150-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes lihan sisälämpötila on noin 70 astetta.

Tarjoa liha karviais-omenachutneyn, palsternakka-perunasoseen, paahdettujen juuresten ja smetanan kanssa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä