Tässä on syksy lautasella – kokeile Kenny Sundqvistin paistettua kassleria happaman chutneyn ja palsternakka-perunamuusin kera

Kun kokki Kenny Sundqvist valmistaa sianlihaa, hän valitsee mieluiten rasvaa sisältävän ruhonosan. Jotta lihan maku tulisi kunnolla esille, vaaditaan nimittäin hieman rasvaa. Aina ei ole mikään pakko ostaa fileetä.
Tässä käytämme sianniskaa eli kassleria ja tarjoamme sen lisukkeena paahdettuja juureksia, palsternakka-perunamuusia sekä chutneya, jota Kennyn mukaan voisi kutsua myös pohjoismaiseksi hapanimeläkastikkeeksi. Pohjana on omena, marjat voit valita itse. Chutney sopii pataruokien ja pihvin lisukkeeksi tai vaikkapa juustotarjottimelle.
Nopea karviais-omenachutney
Ainekset:
2 pientä omenaa
1–1 ½ sipulia
½ dl vettä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
1 laakerinlehti
hieman mustapippuria
1–2 dl karviaisia (tai muita happamia marjoja, esimerkiksi punaherukoita, mustaherukoita tai puolukoita)
Tee näin:
Leikkaa omenat kuorineen kuutioiksi. Silppua sipuli hienoksi. Laita kaikki ainekset karviaisia lukuun ottamatta kattilaan.
Keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes melkein kaikki neste on haihtunut.
Lisää joukkoon karviaiset ja anna kiehua muutama minuutti. Marjat saavat soseutua.
Uunissa paahdetut porkkanat ja punajuuret
Vinkki! Paahda juurekset mielellään kuorineen.
Ainekset, 4 annosta:
vähintään 500 g porkkanoita
vähintään 500 g punajuuria
öljyä
sormisuolaa
Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Harjaa porkkanat ja punajuuret puhtaiksi ja laita ne kuorimatta uunipellille.
Valuta päälle öljyä ja ripota pinnalle hieman sormisuolaa.
Paahda juureksia uunissa 35–40 minuuttia, tai kunnes ne ovat pehmenneet.
Palsternakka-perunamuusi
Ainekset, 4–6 annosta:
600 g perunoita
300 g palsternakkoja
100 g voita
noin 3 dl kermaa
1 rkl suolaa
Tee näin:
Kuori perunat ja palsternakat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi.
Kaada keitinvesi pois mutta säästä tilkka muusia varten.
Lisää kattilaan voi, kerma, suola ja keitinvesi.
Soseuta, kunnes muusin koostumus on sopiva.
Paistettu kassler
Ainekset:
150 g kassleria henkeä kohti
voita paistamiseen
1 prk smetanaa tarjoiluun
Tee näin:
Leikkaa kassler annospaloiksi.
Ruskista lihaviipaleet voissa paistinpannulla kovalla lämmöllä, jotta niihin tulee hyvä paistopinta. Myös paistopinta on mauste, ja mitä enemmän sitä on, sitä parempi.
Siirrä paistetut lihaviipaleet uunivuokaan.
Paista lihaviipaleita 150-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes lihan sisälämpötila on noin 70 astetta.
Tarjoa liha karviais-omenachutneyn, palsternakka-perunasoseen, paahdettujen juuresten ja smetanan kanssa.