Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Miehillä on yhä niukka rooli seksipuheessa, vaikka seksuaalimyönteisyys on lisääntynyt viime vuosina – Korroosio Comedy puhuu suoraan peniksen koosta

Korroosio Comedy
Kuvateksti Korroosion Comedyn uuden podcastin ensimmäisessä jaksossa puhutaan suoraan seksistä. Se ei ole vielä ihan tavanomaista julkisuudessa. Kuvassa Korroosio Comedyn Markku Vilonen, Juha Ollikainen ja Tuomas Kauppinen.

Seksiä on ihan kaikkialla: podcasteissa, kirjoissa ja televisiossa. Yhä useammin äänessä ovat naiset, mutta puhuvatko miehetkin seksistä ja seksuaalisuudesta? Mitä tabuja teemaan liittyy? Asiantuntijan mukaan miehillä on yhä kapea rooli seksipuheessa.

Miehillä on korkeampi kynnys puhua seksuaalisuudesta kuin naisilla, sanoo seksuaaliterapeutti Maria Linkoaho-Nordling. Hän on erikoistunut miesten seksuaalikysymyksiin ja käsitellyt aihetta kahdessa seksologian alan lopputyössään.

– Miehille erityisesti luottamus ja yksityisyys ovat tärkeitä asioita, kun he puhuvat seksuaalisuudesta. Miehet kokevat, että heillä on paljon menetettävää, jos he avautuvat julkisuudessa, Linkoaho-Nordling sanoo.

Siksi miehet puhuvatkin aiheesta yleensä kumppanilleen tai terapiassa, mutta eivät niinkään julkisesti.

Tosin Linkoaho-Nordlingin mukaan seksuaalisuus on vaikea puheenaihe muillekin: seksipuhetta on kyllä nykypäivänä paljon ja seksuaalimyönteisyys on lisääntynyt viime vuosikymmeninä Suomessa, mutta itse seksuaalisuudesta keskustellaan vähemmän.

Seksuaalisuus on seksiä laajempi kokonaisuus, ja se on keskeinen osa ihmisenä olemista. Siihen kuuluvat muun muassa sukupuoli, sukupuoliroolit, seksuaalinen suuntautuminen sekä lisääntymis- ja seksuaaliterveys.

"Miehille peniksen koolla on suurempi merkitys kuin naisille"

Miesten keskuudessa monet vaikeat puheenaiheet, tabut, liittyvät seksuaaliseen toimintakykyyn, mikä on Linkoaho-Nordlingin mukaan osa miehistä sukupuoli-identiteettiä.

– Harva mies haluaa julkisesti kertoa erektiohäiriöistään. Myös seksuaalinen haluttomuus on miehille vaikea alue. Nämä liittyvät seksuaaliseen toimintakykyyn, hän sanoo.

– Näiden lisäksi peniksen koko mietityttää monia. Terapiassa miehet pohtivat tätä asiaa. Tässä on myös epäsuhta, sillä tutkimusten mukaan miehille peniksen koolla on suurempi merkitys kuin naisille.

Peniksen kokoon liittyvät kysymykset tulivat esille myös Korroosio Comedyn uuden podcastin Mitä sä just sanoit? ensimmäisessä jaksossa. Siinä juontajat Tuomas Kauppinen ja Juha Ollikainen kysyvät seksuaalikasvattaja, personal trainer Bettina Gräsbeckiltä, mikä neuvoksi nuorille, jotka pohtivat tätä asiaa.

– Harva nainen sanoo, että se [peniksen koko] on ensisijainen asia, jota rakastajassa arvostaa. Paine tulee varmaan eniten pornon maailmasta. Ehkä se on myös miehille keskenänsä paljon tärkeämpi asia, kenellä on minkä kokoinen kulli, kuin sillä, onko naiskumppaneille sillä oikeasti merkitystä, Gräsbeck vastaa.

Lue myös: Kanadalaiset tutkijat: Myytti miehestä aina halukkaana seksipetona on väärä, ja se rajoittaa miesten seksuaalisuutta

Näiden teemojen lisäksi Linkoaho-Nordlingin mukaan seksuaalinen suuntautuminen on osin tabu ja vaikea puheenaihe: heteromiesten on yhä vaikea suhtautua homoseksuaalisuuteen.

– Moni suhtautuu asiaan avoimin mielin, mutta sanoo, että “kunhan sitä ei julisteta tai tuoda liikaa silmille”.

Linkoaho-Nordlingin mukaan on myös huomioitava, että tilastollisesti tarkasteltuna seksuaalirikollisuus ja parisuhdeväkivalta ovat Suomessa yhä tabuja. Tilastollisesti väkivalta- ja seksuaalirikollisuus on valtaosin miesten tekemää ja uhreista suurin osa on naisia. Tämä näkyy muun muassa Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastossa vuodelta 2020.

Miehiä käsitellään julkisuudessa usein negatiivisten seksuaalitekojen kautta, sanoo Linkoaho-Nordling. Hänen mukaansa miestutkimus sekä miehiin liittyvä tutkimustieto on yhä kapea-alaista, ja miehillä on niukka rooli seksipuheessa.

Hän kertookin pohtineensa sitä, mistä miehille löytyisi vapaampi tila puhua seksuaalisuudestaan. Monia miehiä mietityttää esimerkiksi positiivinen maskuliinisuus.

– Saako nykyään olla vapaasti maskuliininen mies? Voiko sen sanoa ääneen? Linkoaho-Nordling pohtii.

Hänen mukaansa asioiden puheeksi ottaminen on tärkeää. Ja pääasiassa nainen on se, joka hakeutuu seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden piirin. Ne ovat luontevia tilaisuuksia naisille puhua omasta seksuaalisuudestaan. Lisäksi naisille gynekologikäynnit ovat tuttuja ja ystävien kanssa puhutaan niin kuukautisista kuin ehkäisystä. Miehille vastaavia luontevia tilaisuuksia tulee harvemmin.

Vaikka kaikesta ei tietenkään tarvitse puhua.

– Minusta on täysin ok, että seksuaalisuuteen liittyy myös vaiettuja asioita. Se on kuitenkin ihmisen intiimeintä aluetta, sanoo Linkoaho-Nordling.

Markku Vilonen sekä Kauppinen ja Ollikainen eivät puolestaan aristelleet tarttua aiheeseen podcastissaan Mitä sä just sanoit?. Peniksen koon lisäksi podcastin ensimmäisessä jaksossa puidaan muun muassa sitä, osaavatko suomalaiset puhua seksistä ja lykätäänkö parisuhteissa seksistä avoimesti puhumista liian pitkälle.

Voit kuunnella jakson myös tästä linkistä.