Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Elämäni Biisin suorat lähetykset huipentuvat 30-vuotiaan Kummelin vierailuun!

Vuodelta 2021
Kummelit Elämäni Biisi sohvilla
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Mikä kappale soi Heikki Helan päässä ikuisesti? Kenen Elämän Biisi on Nummela? Syksyn viimeisessä suorassa lähetyksessä omia Elämänsä Biisejä jakavat legendaarisen Kummelin jäsenet.

Elämäni Biisin yhdeksäs ja samalla tämän syksyn viimeinen suora lähetys on omistettu legendaariselle, 30-vuotiaalle Kummelille.

Kummelit ja Katja Ståhl
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Jaksossa omat tärkeät kappaleensa sekä tarinoita niiden taustalta jakavat legendaariset Kummeli-tekijät Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen, Heikki Hela, Olli Keskinen sekä Matti Grönberg.

Kalle Torniainen soittaa rumpuja.
Kuvateksti Orkesterinjohtaja Kalle Torniainen
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Suoran lähetyksen Tampereelta juontaa tuttuun tapaan pitkän linjan toimittaja ja musiikkialan konkari Katja Ståhl. Iltaa säestävät ohjelman oman orkesterin taitavat muusikot Pope Puolitaival, Jukka Eskola, Joonas Kasurinen, Joonas Kaikko, Marzi Nyman, Timo Mynttinen, Jepa Lambert ja Lenni-Kalle Taipale. Elämäni Biisi -orkesteria johtaa Kalle Torniainen.

Anssi Kela tulkitsee Olli Keskisen Elämän Biisin

Illan vieraat ovat tuoneet mukanaan jälleen mukanaan kiinnostavan kattauksen erilaisia kappaleita aina Steely Danista The Beatlesiin.

Anssi Kela laulaa.
Kuvateksti Illan vieraileva yllätysartisti Anssi Kela
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Yksi jakson vaikuttavimmista esityksistä on illan vierailevan yllätysartistin Anssi Kelan tulkinta Nummela-kappaleesta.

Biisin on tuonut mukanaan Olli Keskinen, johon kappale teki lähtemättömän vaikutuksen jo julkaisuvuonnaan 2001. Silloin Keskinen ulkoilutti esikoispoikaansa Pyynikinharjulla Tampereella, samalla koko ajan odottaen, että pääsisi kotiin kuuntelemaan Anssi Kelan uutta Nummela-albumia.

Anssi Kela - Nummela - Toista Yle Areenassa

- Albumi teki muhun isomman vaikutuksen kuin oikeastaan mikään muu taiteellinen tuotos, joka mulle tulee mieleen, Keskinen sanoo.

Tarinassaan Keskinen innostuu ylistämään Kelaa lauluntekijänä, erityisesti tämän taitoa luoda älykkäitä kielikuvia. Tarinassa sivutaan myös Kelan nyt jo edesmennyttä isää, jonka kuolema kosketti myös gospel-piireissä liikkunutta Keskistä.

Heikki Hela on valinnut Elämänsä Biisiksi Steely Dan -yhtyeen kappaleen Babylon Sisters, jonka jaksossa tulkitsee ohjelman oma tähtiartisti Diandra.

Diandra - Babylon Sisters - Toista Yle Areenassa

Kappaleen taakse kätkeytyvä tarina liittyy Heikki Helan nuoruuteen, jolloin hän soitti Kummeli-kollegansa Timo Kahilaisen kanssa Missing Link -yhtyeessä. Kyseinen bändi osallistui aikoinaan Nuorison taidetapahtuma -bändikilpailuun, jonka tuomaristossa istui muuan Heikki Silvennoinen.

Yhtye menestyi kilpailussa varsin hyvin, ja käteen jäi sekä kunniakirja että kutsu tekemään demoa äänitysstudioon Tampereelle. Kutsuun oli tosin kirjattu pienellä präntillä, että levy pitäisi tehdä omalla kustannuksella. Artisti maksoi siis jo silloin.

Heikke Hela istuu tuolissa.
Kuvateksti Artisti maksaa tarinassa Helan biisin taustalla
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Rahat kerättiin kasaan, ja nuoret soittajat lähtivät innoissaan äänitysmatkalle Tampereelle. Vastassa studiolla oli bändikilpailun tuomaristosta tuttu kasvo. Heikki Silvennoinen.

Silvennoinen toimi session äänittäjänä, ja tuli samalla esitelleeksi Helalle biisin, jonka hän nyt valitsi elämänsä tärkeimmäksi.

- Se on biisi, joka jäi soimaan mun päähän, eikä lähde sieltä milloinkaan pois, Hela toteaa.

Ilta päättyy Kummeli-tribuuttiin

Elämäni Biisi -orkesteri - Kummeli-tribuutti - Toista Yle Areenassa

Illan viimeinen numeron on kunnianosoitus 30-vuotiaalle Kummelille. Esityksessä kuullaan Kasmirin, Irinan, Diandran sekä Anssi Kelan tulkinta legendaarisesta Musacorner-sketsistä tutusta kappaleesta The Spirit of The New Age sekä Matti Näsän Jumankauta juu nääs päivää-kappaleesta.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä ovat tälläkin kaudella voineet liittyä pelaamaan myös kotikatsojat, yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.

Kotipelissä pelattiin tällä kaudella maineen ja kunnian lisäksi pääpalkinnosta, joka sisälsi yöpymisen ja illallisen kahdelle Tampereella. Kolmannen kauden kotipelin voiton varmisti itselleen jo semifinaalikierroksella nimimerkki Kakskes68.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Artisti maksaa - Toista Yle Areenassa

Elämäni Biisi palaa ruutuun syksyn aika vielä kolme kertaa: pyhäinpäivänä, lauantaina 13.11. sekä tapaninpäivänä. Jaksot ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.