Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Onko sinulla rumia lankoja, joita et koskaan käytä? Värjää ne pigmentillä ja sitruunahapolla ja säästä rahaa ja ympäristöä

Vuodelta 2021
Onko sinulla rumia lankoja, joita et koskaan käytä? - Toista Yle Areenassa

Oletko sinäkin seissyt haikailemassa kauniita käsin värjättyjä lankoja, mutta tuntenut, että hinta ei ole kukkarollesi sopiva? Voit värjätä omat lankasi! Pieni aloituspakkaus väripigmenttiä riittää moneen kiloon lankaa. Jakakaa pakkaus ystäväsi kanssa ja värjätkää yhdessä, niin säästätte rahaa.

Viime vuonna moni kaipasi suosikkiväriään tyhjiltä lankahyllyiltä – jos värjäät itse lankasi, voit jopa luoda värejä ja yhdistelmiä, joita ei ole edes myynnissä.

Villakirjontaan, ryijyihin, kudontaprojekteihin ja kirjoneuleisiin haluaa usein monta eri väriä ja värisävyä samaa lankalaatua. Tulee helposti kalliiksi ostaa suuria keriä eri värejä, joita tarvitsee vain vähän. Värjäämällä vain sen määrän, jonka tarvitset, voit säästää pitkän pennin ja saada ainutlaatuisen väripaletin.

Käsinvärjätyt langat pöydällä muurattin vierellä
Kuvateksti Vasemmalla olevat langat on värjätty vihreällä ja sinisellä ja oikealla olevat punaisella ja sinisellä.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Lämpö ja sitruunahappo saavat värin tarttumaan

Tekstiilien värjäämiseen on monia eri tekniikoita. Tätä värjäysmenetelmää kutsutaan happovärjäykseksi, koska siihen käytetään happoa – tässä tapauksessa sitruunahappoa – reagoimaan väripigmentin kanssa ja saamaan väri tarttumaan lankaan.

Happoa tarvitaan saamaan pH-arvoksi noin 4,5, koska silloin villa imee itsensä väripigmentin. Sitruunahapolla värjääminen on mutkaton menetelmä, jota voit käyttää kotona keittiössä ympäri vuoden.

Jotta väri tarttuisi, tarvitaan myös lämpöä, ja se voi tapahtua eri tavoin. Voit värjätä esimerkiksi mikrossa, uunissa tai vedessä. Minä värjään vedessä.

Nainen värjää lankaa ja tarkistaa mittari kattilassa. Pöydällä kaikki värjäystavarat.
Kuvateksti On tärkeää tarkkailla lämpötilaa, kun värjää.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Käytä värejä, joissa ei ole haitallisia aineita

Tämä värjäysmenetelmä sopii luonnonkuiduille. Jos lanka tai kangas on sekoitemateriaalia, se vaikuttaa tietenkin lopputulokseen, koska keinokuitu ei ime väriä itseensä samalla tavoin. Lue tarkasti käyttämäsi väripigmentin käyttöohjeet.

On tärkeää ostaa värejä, jotka eivät sisällä metalleja tai muita haitallisia aineita. Värjäysprosessi voi eri väreillä olla hiukan erilainen, mutta se on usein kutakuinkin tällainen.

Nainen seisoo pöydän takana. Pöydällä kaikki langanvärjäystavarat
Kuvateksti Lee on kattanut pöydän värjäystä varten.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Tarvikkeet:

  • keittolevy

  • kattila ja kulho tai sammio

  • desilitramitta ja teelusikoita

  • lämpömittari, jokin sekoitusväline ja mahdollisesti pihdit lankojen nostamiseen

  • tiskiainetta ja etikkaa, jos lankasi on käsittelemätöntä (jotkin värit vaativat myös, että lanka pestään etikalla ennen värjäystä)

  • lankaa (käytin 100-prosenttista käsittelemätöntä villaa)

  • kalastajalankaa tai vastaavaa sitomiseen

  • lasipurkkeja väriliuosten säilyttämiseen

  • värijauhetta ja sitruunahappoa

  • käsineet, suojalasit, hengityssuoja ja sanomalehtipaperia

Kirjaa oma ohjeesi muistiin

Jotta pystyt värjäämään täysin samalla tavalla uudelleen, on tärkeää, että punnitset kaikki materiaalit ja kirjaat ylös toimintatavan ja omat värisekoitukset.

Käsinvärjätyt langat pöydällä muurattin vierellä
Kuvateksti Tässä näet, miten erilaiset kahdesta sini-vihreästä langasta tuli. Ne on värjätty yhdessä, mutta toinen oli paksumpaa laatua ja toinen ohuempaa.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Valmistele värjäystilasi

On tärkeää valmistella tila, jossa värjäät. Vanha vahakangas on hyvä alusta. Sen päälle voit levittää pari sanomalehteä ja kostuttaa ne vedellä. Jos väripigmenttiä tippuu, se tarttuu märkään sanomalehteen, eikä lentele ympäriinsä.

Kaikki välineet, joita käytät värjäykseen, on pidettävä erillään seuraavaa värjäyskertaa varten. Niitä ei saa käyttää ruoanlaitossa värjäyksen jälkeen.

Älä stressaa

Lankojen värjääminen on helppoa, mutta vie aikaa odottaa, että lämpötila nousee ja laskee hitaasti. Siksi on hyvin aikaa seurustella samalla. Onnistumisen perussääntö on, ettei lankaa saa koskaan stressata voimakkailla tai nopeilla lämpötilamuutoksilla. Jos hosut, lanka voi helposti huopua. Anna kulua sen verran aikaa kuin on tarpeen.

Tee näin:

1. Avaa vyyhti tai pura kerä niin, että saat solmittua langan ainakin neljästä kohtaa kalastajanlangalla niin, ettei se mene takkuun. Solmi lanka löyhästi kahdeksikoksi niin, että jaat langan ja vedät kalastajalangan ympäri keskeltä ristiin. Avaa myös langasta mahdolliset solmut, muuten värjäystulos on epätasainen.

Avatut langanvyyhdit pöydällä
Kuvateksti Avaa vyyhti ja solmi se löyhästi kalastajalangalla useammasta kohdasta niin, ettei lanka mene takkuun värjäyksen aikana.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

2. Pese lanka, jos se on käsittelemätön. Rasva ja lika vaikuttaa värjäykseen. Voit pestä sen panemalla sen likoamaan haaleaan veteen ja tiputtamalla sekaan pari pisaraa tiskiainetta ja tilkan etikkaa. Huuhtele sitten lanka haalealla vedellä.

3. Pane lanka likoamaan haaleaan veteen vähintään puoleksi tunniksi ennen värjäystä.

4. Sekoita värijauhe pakkauksen ohjeen mukaan. Usein värijauhe sekoitetaan kiehuvaan veteen. Sekoitin yhden teelusikallisen värijauhetta 1 desilitraan kiehuvaa vettä lasipurkissa.

Lasipukit missä sininen ja punainen väriliuos.
Kuvateksti Värijauhe liuotetaan kiehuvan kuumaan veteen. Lasipurkissa värit säilyvät seuraavaan värjäyskertaan.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

5. Mittaa esimerkiksi 2 litraa haaleaa vettä kattilaan 100 g lankaa varten. Lisää lanka ja haluamasi määrä väriä. Käytin 2 teelusikallista värisekoitusta ja värjäsin vain puolet langasta, toinen puoli roikkui kattilan ulkopuolella. Sekoittele, jos haluat tasaisen värin. Pistä lämpömittari kattilaan ja tarkkaile lämpötilaa. Noudata valitsemasi värin käyttöohjetta. Käyttämäni värit vaativat, että lämpötila nousee 85 asteeseen ja pysyy siinä 10 minuuttia.

6. Lisää 1 teelusikallinen sitruunahappoa ja sekoita. Väri imeytyy heti lankaan, ja vesi kirkastuu. Tietyt värit vaativat 90 asteen lämpötilan. Ota kattila pois levyltä heti, kun vesi kirkastuu. Vesi voi myös kirkastua, kun olet ottanut kattilan pois levyltä.

7. Anna seistä ja jäähtyä 37 asteeseen.

8. Huuhtele haalealla vedellä, jos värjäät vain yhdellä värillä. Jos värjäät kahdella värillä, puristele varovasti vesi värjätystä osasta, ja pane värjäämätön osa plus vähän punaista (jotta saat keskelle violettia) veteen (saman veden voi käyttää uudelleen).

9. Toista kohdat 5–7 värjätäksesi värjäämättömän osan langasta.

10. Huuhtele lanka haalealla vedellä, kun se on jäähtynyt 37 asteeseen. Ripusta kuivumaan.

11. Leikkaa pois kalastajalangat ja tee siisti vyyhti.

Eikö tulos ollut ihan sellainen kuin ajattelit? Langan voi värjätä uudelleen. Muista vain väriopin perusteet. Jos lisäät keltaiseen sinistä, saat vihreää jne., mutta kokeileminen on mukavaa!

Nainen pitää lankavyyhdit kädessä
Kuvateksti Lankaa on mukava värjätä, kun ei tiedä varmasti, mikä lopputulos on.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä