Hyppää pääsisältöön

Elämä

Masentumassa olevan kaverin auttaminen vaatii sitkeyttä – mutta se on myös vaaran paikka, varoittaa asiantuntija

Vuodelta 2021
Tiiviissä lähikuvassa totinen, nuori, lippalakkipäinen, pujopartainen mies on vetänyt takin hupun lakin päälle. Mies katsoo oikealle ohi kameran.
Kuva: Aleksi Nuotio/ Yle

Dokumenttisarjassa Topi – nuoren miehen elämää Topi Kauppisen ystävät yrittävät hellävaraisesti työntää masentunutta miestä elämässä eteenpäin. Se osoittautuu vaikeaksi, ja asiantuntijan mukaan auttamisessa voikin piillä myös vaaran paikka.

Topi Kauppinen on eristäytynyt Raision laidalla sijaitsevaan “itsemurhayksiöönsä”. Nuorimies on kohdannut liian monta vastoinkäymistä liian lyhyessä ajassa: Itsetunto-ongelmat, pohjaton yksinäisyys, pettymykset parisuhdemarkkinoilla, terveysongelmat, velat ja huoli toimeentulosta pikkuhiljaa nakertavat mielenterveyttä. 

Tavallinen duunarimies luisuu burnoutiin ja masennukseen. Mielessä pyörivä noidankehä alkaa tuottaa lopulta itsetuhoisia ajatuksia.

Topi muutti työn perässä Savosta länsirannikolle, ja hänen elämäänsä on seurattu tv-sarjassa vuodesta 2017 saakka.

Neljä kesäisesti pukeutunutta nuorta poseeraavat rennosti rivissä seisten asunnon keittiöön pystytetyssä kuvauspisteessä. Taustalla näkyy suuri valkokangas jalustalla sekä pitkässä jalassa seisova kuvausvalaisin.
Kuvateksti Länsirannikon uudet ystävät Arto, Nea ja Hammari. Topi oikealla.
Kuva: Aleksi Nuotio/ Yle

Länsirannikolla saadut uudet ystävät Henri Hammar, Nea Luomala ja Arto Koski katselevat voimattomina Topin vajoamista yhä synkempiin vesiin.

– Kyllä se turhauttavalta välillä tuntui kun Topi ei ollut valmis ottamaan apua vastaan. Mutta jokainen ottaa apua vastaan omassa tahdissaan ja paraneminen lähtee aina itsestä liikkeelle, Arto, 23 v., sanoo.

Nea, 25 v., on samoilla linjoilla. Apua tarvitseva ei välttämättä itse ymmärrä tilannettaan vaikka kaverit sen näkisivät.

– Vaatii aika paljon myöntää itselleen, että on ongelmia. Masentunut voi erakoitua täysin koska ei jaksa olla energinen ja sosiaalinen – ja pitää samalla kulissia yllä siitä, että kaikki on hyvin.

Asian salailusta voi tulla toinen luonto, joka tuntuu jopa omaa minää aidommalta.

– Kunnes paine kasvaa niin suureksi, että ystävän yksi sana tai kysymys voi murtaa padon, Nea jatkaa.

Kokemusasiantuntijuutta löytyy

Artolla ja Nealla on pitkäaikaista omakohtaista kokemusta masennuksesta ja esimerkiksi paniikkihäiriöistä. Nea on tällä hetkellä mielenterveyskuntoutuksessa.

– Niin sanottu “tavallinen ihminen” ei välttämättä ymmärrä lainkaan mitä mielenterveyden kanssa kamppaileva käy läpi, vaikka se ei päällepäin näykään, Nea sanoo.

– Toisilla ei välttämättä ole ymmärrystä siitä, että voi ahdistaa kun menee kauppaan tai vaikkapa vie roskia. Tai jos pitää tsempata kolme päivää, että uskaltaa lähteä baariin, Nea jatkaa.

Kaksi nuortamiestä istuvat totisina hämärässä pubissa tuopit edessään pöydällä. Vasemmanpuoleisella on päässään lippalakki, oikeanpuoleisella pipo.
Kuvateksti Topi ja Hammari pohtivat digi-deittailun ihmeellisyyksiä. Hammari (oik.) on sitä mieltä, että “joko isäpuoli tai ikisinkku”.
Kuva: Aleksi Nuotio/ Yle

Henri “Hammari “Hammar, 27 v., on työskennellyt Topin kanssa pitkään Valmet Automotiven autotehtaalla. Hänen mukaansa hyvästä kaverista huomaa kaukaa, jos jokin on vialla.

– Selviä merkkejä on, jos kaveri lakkaa puhumasta tai ei vaikka saavu tapaamisiin tai yhteisiin harrastuksiin, Hammari miettii.

Puhuimme kavereiden kanssa usein Topin mielentilasta ja koetettiin yhdessä pohtia, mikä miestä vaivaa.

― "Hammari"

Auttaja ei saa itse masentua

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Sekasin-chatin tiimipäällikön Miguel Reyesin mukaan kaverien mahdollisuudet auttaa tulevat usein esiin keskusteluissa. 

Vaikka ystäväpiirin auttamispyrkimykset ovat äärimmäisen arvokkaita, Reyes haluaa kannustaa varovaisuuteen, sillä mielenterveyden kanssa kamppailevan ihmisen ystävänä on raskasta olla. 

Tosiasia on, että vakavan, diagnosoitavan masennuksen ja mielialahäiriön kanssa on valitettavan vähän, mitä ystävät voivat tehdä. Täytyy olla erityisen varovainen, ettei auttaja uuvu autettavan lailla.

― Miguel Reyes

Ystävät voivat myötäelää ja olla tukena, mutta paras keino auttaa ystävää tällaisessa tapauksessa on pyrkiä saamaan tämä ammattiapuun.

Huoltoaseman öisellä pihalla nuori mies lippalakissa ja heijastintyötakissa nojaa raskaasti koko vartalon painolla selkänsä tankkauspisteen eteen pysäköityyn vanhaan henkilöautoon.
Kuvateksti Pohjaton yksinäisyys vaivaa, mutta kontaktin saaminen vastakkaiseen sukupuoleen osoittautuu vaikeaksi.
Kuva: Aleksi Nuotio/ Yle

– Moni kuluttaa itseään, mutta vakava masennus ei poistu, vaikka ystävänä tekisi mitä.

Sen sijaan burnoutin alkaessa tai masennuksen pikkuhiljaa hiipiessä ystävät voivat elää mukana ja yrittää piristää, jos voivat.

– Haluan korostaa, että hyvät ystävät eivät luovuta ystävänsä kanssa, mutta ei tarvitse itse jaksaa loputtomiin. Apua on saatavissa – ja ystävät voivat olla tässä prosessissa tukena. 

Kolme nuorta istuu ostoskeskuksen keskusaukion kahvilapöydässä. Lippalakkipäinen nuori mies selin kameraan puhuu vastapäätä istuville miehelle ja naiselle. Naisella on kädet suud edessä, mies nojaa ristityt sormet otsalle nostettuna kyynärpäänsä pöytään. Pöydällä on tarjotin ja kertakäyttöisiä mukeja ja käärepapereita.
Kuvateksti Ystävät Arto ja Nea yrittävät parhaansa mukaan piristää masentunutta Topia (selin).
Kuva: Aleksi Nuotio/ Yle

Nea ja Arto vahvistavat Reyesin kokemuksen. Masentuneen elämä on uuvuttavan raskasta, kun mitään toivoa ei ole näköpiirissä. 

– Siinä pahimmillaan käyttää oman elämän resurssit ja energian loppuun. Lopputulos on, että paha olo syvenee, Arto ja Nea tiivistävät.

Lopulta ammattiapuun

Dokumenttisarjassa ystävysten sanailu kiihtyy välillä kiistelyksi, kun Nea ja Arto yrittävät lempeästi saada Topia siirtymään elämässä eteenpäin. Lopulta Topi hakee ammattiapua Nean sitkeän taistelun tuloksena.

– Auttaminen verottaa paljon ihmissuhdetta – se vaatii paljon aikaa ja pitkäjänteisyyttä. Masentuneen luonnekin voi muuttua, mutta silti pitää pysyä vierellä, Arto ja Nea sanovat. 

Hammarin mukaan ystävällä pitää olla rohkeutta, sillä ystävällä myös on velvollisuus olla tukena.

Kaikkein tärkeintä on, että kaveria ei jätetä. Ystävyys on niin tärkeä asia, että toisen puolesta kannattaa taistella.

― "Hammari"

Hammarin mielestä Topin tarinan suurin opetus hänelle itselleen on se, ettei saada jäädä kotiin makaamaan, koska siitä lähtee huono kierre päälle.

– Koin asian omakohtaisesti hiljattain, kun tuli ero tyttöystävän kanssa. Sarjan nähneenä osasin olla varovainen ja suorastaan pakotin itseni ihmisten ilmoille. Myös ystävien apu oli tuolloin korvaamatonta. Aikaa myöten olo alkoikin helpottaa, Hammari paljastaa.

Muun muassa näistä voit etsiä tukea ja informaatiota:

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Sekasin-chat luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille.