Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yle vahvistaa suomalaista kulttuuria – uusi Kulttuurigaala juhlii kulttuuria laidasta laitaan

Päivitetty 05.11.2021 15:58.
Anne Lainto ja Ernest Lawson seisovat ja hymyilevät.
Kuvateksti Anne Lainto ja Ernest Lawson juontavat Kulttuurigaalan, joka nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa suorana 25. marraskuuta.

Korona-aikana Ylen tehtävä suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin vahvistajana on korostunut. Ensimmäistä kertaa yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettävä Kulttuurigaala palkitsee suomalaista kulttuuria poikkeuksellisen ajanjakson jälkeen.

Yle on pandemian aikana tukenut kulttuurialaa esimerkiksi lisäämällä kotimaisen musiikin osuutta radiosoitossa. Kokoontumisrajoitusten takia Radion sinfoniaorkesteri on esiintynyt tyhjille saleille, mutta konsertit on esitetty suorana Ylen kanavilla. Virtuaalisen YleXPopin ja muiden konserttitaltioiden lisäksi Yle on rajoitusten ja poikkeusolojenkin aikana jatkanut draamahankintoja ja -tuotantoja sekä tukenut kotimaista elokuvaa. Merkittävänä lastenkulttuurin toimijana Yle on myös tilannut ja tuottanut uutta lastenmusiikkia.

Kulttuuritehtäväänsä Yle toteuttaa siis päivittäin. Pienistä puroista muodostuu suuri virta.

“Kulttuuri on laaja käsite, ja pyrimme Ylellä tarjoamaan elämyksiä kulttuurintarpeeseen laidasta laitaan: esimerkiksi musiikkia, kirjallisuutta, elokuvia, arkkitehtuuria, draamaa, kuvataidetta ja tanssia kaikenikäisille. Paitsi että teemme kulttuurista vielä helpommin saavutettavaa ja kiinnostavaa, myös luomme ja talletamme sitä jälkipolville”, sanoo Ylen Luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén.

Tänä syksynä kulttuuri näkyy Ylellä monin eri esimerkein. Yle Areenassa on alkanut uusi kirjallisuuteen ja lukemiseen keskittyvä Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -podcast ja kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan suorassa lähetyksessä Ylen kanavilla. Yle Teeman lauantai-illoissa pureudutaan syvemmin elokuvaklassikoihin ja marraskuussa Teeman elokuvafestivaali juhlii 10. juhlavuottaan. Tanssin vuosi 2022 tuo tanssisisällöt suomalaisten koteihin, varaslähtö tulevaan vuoteen otetaan jo marraskuussa Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas -baletilla. Valokuvaaja Meeri Koutaniemen tähdittämä Meeri Koutaniemi, irti kuvasta -sarja tarjoaa matalan kynnyksen tutustumisretken kotimaiseen nykytaiteeseen ja kuvataiteen klassikoihin.

Uusi Kulttuurigaala palkitsee laaja-alaisesti suomalaista kulttuuria

Yle on perustanut yhdessä kumppanien kanssa Kulttuurigaalan, joka juhlii kulttuurin tekijöitä ja tekoja yli genrerajojen. Uudenlaiset kumppanuudet ja yhteistyö tuottavat arvoa koko luovalle alalle.

“Kulttuurikentän yhteistyö on aina erittäin tärkeää, mutta erityisesti näin korona-ajan jälkimainingeissa. Kumppanuus Kulttuurigaalassa on luonteva tapa Ylelle paitsi toteuttaa kulttuuritehtäväänsä, myös tukea ja nostaa esiin luovaa alaa vaikeina aikoina monipuolisesti ja genrerajat ylittäen”, kertoo Ylen tapahtumapäällikkö Asta Kujala.

Ensimmäinen Kulttuurigaala televisioidaan suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa torstaina 25.11. ja sen etkoja vietetään samana iltana Yle Radio Suomessa. Kulttuurigaalassa palkitaan tekoja, teoksia ja tekijöitä laajasti eri kulttuurin ja taiteen aloilta. Gaalassa jaetaan esimerkiksi Kulttuurin tulevaisuus -palkinto, joka annetaan läpimurtonsa kynnyksellä olevalle nuorelle taiteentekijälle. Yleisö pääsee puolestaan äänestämään Vuoden kulttuuriteko- ja Vuoden kulttuuripersoona -palkinnoista.

Yleisöäänestys on auki 9.11. asti. Lisää gaalasta ja eri palkintokategorioista Kulttuurigaalan verkkosivuilla.

Päivitetty 5.11.2021. Lisätty maininta Kulttuurigaalan etkoista.