Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yle laajentaa vaaliyhteistyötä – aluevaaleissa pilotoidaan räätälöityä tulospalvelua

Vuodelta 2021
Ylen Kuntavaalikone näkyy puhelimen ruudulla.
Kuvateksti Ylen vaalikone kuntavaaleissa 2021.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ylen yhteistyö kaupallisen median kanssa laajenee aluevaaleissa 2022. Vaalikoneen lisäksi Yle tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa myös tulospalvelun kaupallisen median kumppanin käyttöön.

Yle tekee tammikuun aluevaaleissa jälleen laajaa yhteistyötä kaupallisen median kanssa.

Aluevaaleissa pilotoidaan ensimmäistä kertaa Ylen vaalitulospalvelua kaupallisen median kumppanin, HSS Median, sivustoilla. Yhtiö julkaisee Vasabladetia, Österbottens Tidningiä ja Syd-Österbottenia. 

Käytännössä pilotti tarkoittaa sitä, että Ylen vaalitulospalvelusta upotetaan räätälöityjä osia HSS Median sivustoille, esimerkiksi osaksi uutisartikkeleja. Kumppanin sivustoilla näkyvään tulospalveluun voi määrittää minkä hyvinvointialueen tuloksia seurataan ja millaisia tulospalvelutietoja näytetään.

“Julkisen palvelun yhtiönä Ylelle on luontevaa vahvistaa Suomen media-alaa erilaisen yhteistyön kautta. Yhteistyö teknisissä ratkaisuissa vapauttaa työvoimaa laadukkaan journalismin tekemiseen. Näin lisäämme journalistista monimuotoisuutta yleisön ja yhteiskunnan hyödyksi”, sanoo Svenska Ylen vastaava päätoimittaja Johanna Törn-Mangs.

Pilotin tarkoitus on testata yhteistyökumppanien palveluihin upotettavan vaalitulospalvelun konseptia ja teknistä toteutusta ensimmäistä kertaa. Pilotin perusteella kehitetään laajempaan mediayhteistyöhön toimivaa versiota eduskuntavaaleihin.

“Ylellä on resurssit ja mahdollisuus kehittää erilaisia digitaalisia ratkaisuja ja palveluita, ja Yle tekee sen todella hyvin. Olemme iloisia, että HSS Media saa toimia pilottikumppanina ja odotamme onnistunutta projektia. Toivottavasti tälle tulee jatkoa tulevissa vaaleissa, joissa entistä useammalla asiasta kiinnostuneella mediatalolla on mahdollisuus osallistua palveluun”, sanoo HSS Median toimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja Niklas Nyberg.

Kymmenen kumppania saa Yleltä oman vaalikoneen

Yle jatkaa aluevaaleissa myös vaalikoneyhteistyötä tarjoamalla kymmenelle kaupalliselle medialle oman, räätälöidyn vaalikoneen. Kukin yhteistyökumppani saa omaan vaalikoneeseensa kaksi itse valitsemaansa kysymystä. Muuten vaalikone pohjautuu Ylen vaalikonekysymyksiin. Vaalikone on mahdollista räätälöidä median oman visuaalisen ilmeen mukaiseksi esimerkiksi väreillä ja logolla. 

“Ylen vaalikone oli kesän kuntavaaleissa kaikista käytetyin vaalikone, ja erityisesti nuoret kokivat saavansa vaalikoneesta apua ehdokkaan valinnassa. Nyt kun käsillä on täysin uudet vaalit, on meille tärkeää voida edistää demokratiaa myös tällaisen yhteistyön kautta. Oman vaalikoneen tekeminen voi olla monelle toimitukselle liian työlästä, joten näin pystymme palvelemaan suomalaisia laajasti yhdessä”, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen sanoo.

Oman vaalikoneen saa kymmenen mediaa, jotka ensimmäisinä ilmoittautuvat mukaan. Ilmoittautumisjärjestyksen lisäksi valinnassa huomioidaan yhteistyömedioiden monimuotoisuus, kuten kielellinen ja alueellinen tasapaino. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse Yle News Labin päällikkö Jukka Nivalle (jukka.niva@yle.fi). 

Vaalikoneen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, pohjoissaameksi, venäjäksi tai arabiaksi. Vaalikoneyhteistyöhön osallistuvien tulee olla sitoutunut noudattamaan hyvää journalistista tapaa ja journalistin ohjeita. Vaalikonetta ei tarjota puoluelehdille. Oma vaalikone on medioille maksuton.

Yle tarjosi yhteistyökumppaneille vaalikoneen myös kuntavaaleissa 2021 ja 2017. 

Sisältö muilla kielillä