Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Tiede, taide ja henkisyys kokoontuvat yhteen Elämäni Biisin erikoisjaksossa

Vuodelta 2021
Päivitetty 06.11.2021 23:04.
Diandra laulaa lavalla.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Elämäni Biisin pyhäinpäivän erikoisjakso on oodi muistoille, kiitollisuudelle ja toivolle. Erikoisjakso Yle TV1:ssä sekä Areenassa lauantaina 6.11.2021 kello 21.10.

Pyhäinpäivän lähetyksen juontaa tuttuun tapaan Katja Ståhl. Jakson vieraiksi saapuvat näytelmäkirjailija ja ohjaaja Sirkku Peltola, päätoimittaja ja pappi Jaakko Heinimäki, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, viulisti Linda Lampenius sekä taiteilija, kirjailija ja ohjaaja Teemu Mäki. Iltaa säestää Elämäni Biisin oma orkesteri Kalle Torniaisen johdolla.

Illan vieraat ja juontaja.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kylmiä väreitä ja Sirkku Peltolan uskomaton tarina

Erikoisjakson avaa Jarkko Aholan vaikuttava tulkinta Robbie Williamsin hittikappaleesta Feel, jonka Linda Lampenius on valinnut omaksi Elämänsä Biisikseen.

Jarkko Ahola - Feel - Toista Yle Areenassa

Kappaleeseen kytkeytyy monia - osittain kipeitäkin - muistoja Lampeniuksen elämän varrelta. Koskettavan ja rohkean tarinansa päätteeksi Lampenius toteaa kappalevalinnan olevan osoitus siitä, että vaikeuksista huolimatta hän on aina kyennyt säilyttämään halun elää. 

Linda Lampenius sohvalla Elämäni Biisissä.
Kuvateksti Linda Lampenius
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Illan takuuvarmat kylmät väreet tarjoilee Elämäni Biisin oma tähtiartisti Diandra, joka saa esitettäväkseen Teemu Mäen Elämän Biisin God’s Song.

Diandra - God's Song - Toista Yle Areenassa

Kappale on ollut osa Mäen musiikillista kasvutarinaa, sillä kyseinen teos sai aiemmin lähinnä klassista musiikkia ja jazzia fiilistelleen Mäen lämpenemään myös kevyemmälle musiikille.

- Tämä on mahtava biisi ja taideteos ennen kaikkea siksi, että se on totta ja niin ristiriitainen, Mäki kuvailee valitsemaansa kappaletta.

Sirkku Peltola istuu soffalla.
Kuvateksti Sirkku Peltola ja Jaakko Heinimäki
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Sirkku Peltola tuo lähetykseen mukanaan kappaleen Neito ja ylioppilas. Maarit Hurmerinnan tunnetuksi tekemän biisin taakse kätkeytyy uskomaton tarina, joka kuljettaa kuulijaansa samalla kertaa sekä synnytysosastolle että ensiapuun.

Irina - Neito ja ylioppilas - Toista Yle Areenassa

Tarina alkaa vuodesta 1998 - hetkestä, jolloin Peltola odotti kuopustaan ja valmistautui samalla tulevaan teatteriensi-iltaansa. Kuten elämässä yleensä, kaikki ei suju täysin odotusten mukaan myöskään Peltolan tarinassa, kun matkan varrella kapuloita rattaisiin lyövät muun muassa murtunut käsi ja influenssa. 

- Tässä kappaleessa on kolme pientä säkeistöä, mutta valtava tarina, Peltola kuvailee Elämänsä Biisiä.

Arja Saijonmaa - Miten voin kyllin kiittää - Toista Yle Areenassa

Pelikierroksen päättää Arja Saijonmaan vaikuttava tulkinta kappaleesta Miten voin kyllin kiittää. Kyseisen, Violeta Parran kappaleen, on tuonut mukanaan Hanna Nohynek. Jaksossa kuultava ja Suomessa harvemmin kuultu käännös on Pentti Saaritsan käsialaa. 

Kotipeliä pelataan myös pyhäinpäivänä

Myös katsojat voivat osallistua pyhäinpäivän hauskimpaan peli-iltaan, vaikka kotipelin tuloksia ei erikoislähetyksessä seuratakaan.

Elämäni Biisin jaksopeliä voi pelata studiovieraita vastaan ohjelman aikana, kaveripeliä taas milloin vain omilla elämän biiseillä.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Pyhäinpäivän erikoisjakso lauantaina 6.11. kello 21:10, uusinta sunnuntaina. Kauden kaikki jaksot katsottavissa Yle Areenassa.

Pyhäinpäivän erikoisjakso - Toista Yle Areenassa