Hyppää pääsisältöön

Luonto

Toimittajalta: Kissa saa synnyttää vaikka kohtunsa hajalle, eikä meitä kiinnosta

Vuodelta 2021
Päivitetty 09.11.2021 12:18.
Kissanpentu kurkistaa laatikon raosta ja käpäläkin näkyy.
Kuva: Anna-Kaisa Brenner / Yle

Ei tulisi kuuloonkaan, että kymmenet tuhannet koirat eläisivät metsissämme tai pihapiirien liepeillä oman onnensa nojassa. Kissojen kohdalla tämä on totista totta. Toimittaja Anna-Kaisa Brenner ei ymmärrä kissan kehnoa asemaa Suomessa.

Kauan aikaa sitten tuttavaperheellä oli raidallinen Miuku-kissa, oikea reissunainen, joka oli aina tiineenä. Perheen äiti ihasteli aikansa pieniä kissanpoikia, kunnes isän tehtäväksi jäi hankkiutua niistä eroon. Siellä niitä on kasapäin, lahtelaisjärven pohjaan naukuvina upotettuja jätesäkkejä. 

Miukua ei jostain syystä leikattu, vaan se sai synnyttää kohtunsa hajalle - aivan kuten kodittomat kohtalotoverinsa, jotka lisääntyvät keskenään ja joiden pennut putkahtavat milloin minkäkin puun juurelle tai entisen navetan nurkkaan. 

Maamme suurimman eläinsuojelujärjestön SEY Eläinsuojelun mukaan kodittomia, hylättyjä ja heitteillä olevia kissoja voi olla tällä hetkellä jopa kymmeniä tuhansia. Osa sinnittelee ulkona ympäri vuoden, osa asuu lukkojen takana oloissa, jotka uhkaavat omistajankin terveyttä.  

On järkyttävää, että tällainen voi olla edes mahdollista maassa, jossa ihmiset käyttävät lemmikkeihinsä reilusti yli miljardi euroa vuodessa. 

Kiinniotettu kirjava kulkukissa on kuljetusboksissa siniseen pyyhkeeseen kiedottuna.
Kuva: Johanna Jaatinen

Kissakriisin ainoa toimiva ratkaisu on ulkona liikkuvien kissojen sterilisaatio tai kastraatio.

Keskustelin nettiartikkeliani varten eläinsuojelu- ja lemmikkijärjestöjen edustajien, löytöeläinkotien ylläpitäjien ja populaatiokissoja loukuttavien ihmisten kanssa. Jututin maaseudulla toimivaa eläinlääkäriä sekä lukuisia kissanomistajia. 

Kaikki olivat sitä mieltä, että kissakriisin ainoa toimiva ratkaisu on ulkona liikkuvien kissojen sterilisaatio tai kastraatio. Vastikään lausuntokierrokselle lähteneessä eläinten hyvinvointilakiluonnoksessa halutaan kieltää lemmikkien hallitsematon lisääntyminen, mutta yksiselitteistä sterilisointipakkoa ei ole tulossa.

Lemmikinomistaja kaipaa nyt kyllä kipeästi tulkintaohjeita.

Vaihdoin muuten ajatuksia myös sellaisen kissanomistajan kanssa, joka vielä nykyäänkin ennemmin upottaa ei-toivotut kissanpennut syvyyksiin, kuin leikkauttaa naaraskissansa. Iljettävä kansanperinne ei ole kuollut. 

Kissaongelman ratkaisua ei saa jättää vapaaehtoisten harteille.

Tällä hetkellä kissakriisin rumia jälkiä korjaavat hyväsydämiset ihmiset, jotka loukuttavat vapaa-ajallaan kissapopulaatioita ja ylläpitävät löytö- ja sijaiskoteja. 

Nämä kissojen auttajat ovat ihan tavallisia työssäkäyviä, joiden rakas harrastus saa heidät heräämään vaikka yöllä ruokkimaan ja lääkitsemään eläimiä. He siivoavat kakkoja ja pissoja, etsivät koteja kissoille, organisoivat varainkeruuta ja yrittävät vaikuttaa päättäjiin.

Kaikenlaisia tilanteita voi kissoja luonnosta noukkiessa tulla vastaan. Yksi vapaaehtoistyötä tekevä kertoi, että häntä on uhattu haulikolla. 

Vuonna 2021 leikkaamattomat kissat eivät kuulu luontoon, kissanpennut eivät kuulu järveen eikä kissaongelman ratkaisua saa jättää pitkämielisten vapaaehtoisten harteille.   

Kuinka kissankokoisin kirjaimin tästä pitää kirjoittaa, että uskotaan?

Jutun kommentointi on päättynyt.

Keskustelu