Hyppää pääsisältöön

YleX

Inan mukaan Suomessa tehdään paljon mautonta seksimusiikkia: "Studiolla ei jaksa olla kymmentä tuntia, jotta saisi kauniin lauseen aktille"

Vuodelta 2021
Videopuhelukuva Inasta, ympärillä kahvikuppi ja papereita.
Kuva: Pinja Porvari / YleX Grafiikka: Niko Sveins

Esikoislevynsä julkaissut Ina haluaa puuttua kommenttikenttien törkyyn. YleX Työhaastattelussa selvitetään vaikeilla ja yllättävillä kysymyksillä, millaisia kotimaiset artistit oikeasti ovat.

Ina-nimellä musiikkia tekevä Ina Möller, 29, saapuu levy-yhtiön toimistolle iltapäivän työhaastattelua varten. Debyyttilevynsä julkaisun kynnyksellä oleva artisti on herännyt aamuviideltä ja juossut paikalle suoraan toiselta työpaikaltaan.

Kuvaile itseäsi kolmella biisillä.

– Ehdottomasti Lea Lavenin Rotunainen. Miksi haluaisin sanoa [Leidien] Hittiputken? Kolmantena Ariana Granden 34+35. Olen sellainen Leidit lavalla -tyyppinen vanha sielu mutta silti räväkkä ja seksikäs.

Mikä oli ensimmäinen työpaikkasi?

– Jaoin lehtiä 15-vuotiaana. Olin siellä päivän, menin kotiin ja itkin äidille, etten jaksa enää kun kaikissa taloissa ei ollut hissejä. Sitten sain lopettaa.

Olet kertonut Ovi kii -kappaleesi kohdalla pyrkimyksestäsi tehdä suomenkielinen seksibiisi hyvällä maulla. Kuinka paljon Suomessa tehdään mielestäsi mautonta musiikkia?

– Haha. Paljon. Karaokebiisit tai ne biisit, joita kuunnellaan kun lähtee ulos, saattavat olla  – pakko myöntää, että ne ovat hyviä ja jäävät kaikkien päähän – mutta ovathan ne mauttomia.

– Suomi on kielenä ihan helvetin vaikea. Yritäpä tehdä sensuelleja lauseita suomeksi samanlaisesta englanninkielisestä lauseesta. Ymmärrän, ettei studiolla jaksa olla kymmentä tuntia, jotta saisi jonkin kauniin lauseen vaikka aktille.

Mitä olet oppinut viimeksi työsi kautta?

– Ettei mitään tapahdu, ellei tee jotain asian eteen. Se vaatii sen, että istut siellä studiolla miljoona tuntia, että sieltä oikeasti tulee sitä tavaraa. Alussa ajattelin, että teen yhden biisin ja sitten se on hyvä ja se julkaistaan.

Mainitsit vuosi sitten Klangin jutussa, että haluat “avata koko elämäsi kuuntelijoille, et vain pientä osaa siitä”. Kuinka usein avaudut tuntemattomille baarin vessassa?

– Aina. Vessakaan ei riitä. Aloitin juuri uudessa sivutyössä ja kerroin luultavasti jo ensimmäisen tunnin aikana ihan liikaa informaatiota. Rakastan baarin naisten vessoja. Siellä tapahtuu vaikka mitä ja siellä kuulee kaiken. Yhtäkkiä kaikista tulee kavereita.

Mikä voisi aiheuttaa sen, että vaihtaisit alaa?

– En usko, että lopetan laulamista ikinä, ellei äänihuulilleni käy jotain. Olen monesti miettinyt, että lopettaisinko kaiken jos voittaisin lotossa. Ehkä hetkeksi aikaa mutta en silloinkaan kokonaan. Tekisin vähintään turhia Youtube-lauluvideoita.

Miten suhtaudut työsi tuomaan julkisuuteen?

– Hyvin, mutta on myös paljon epäkohtia, joihin haluan puuttua. Olen usein vähissä vaatteissa tarkoituksella, koska haluan provosoida. Olen väistämättä hyvin varautunut siihen, että sitä paskaa myös tulee. On tärkeää puhua siitä, miten paljon ulkoinen olemus vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin.

– Viime vuoden hitti [kommenteissa] on ollut pullero ja läski. Se voi aiheuttaa niin paljon ongelmia ihmisessä, jolla on vaikka aktiivinen syömishäiriö. Sen takia haluan puhua siitä, ettei se ole ok, ihan sama minkä kokoinen on.

En suostu laulamaan nuotin ohi, koska se on muka epäonnistumista ja väärin.

Julkaisit perjantaina debyyttialbumisi Rakkaus asuu lakanois. Levystäsi piti tulla synkkä, mutta se onkin herkkä ja hempeä, koska ihastuit yllättäen levynteon aikana. Kuinka paljon rakkauselämäsi häiritsee työntekoasi?

– Ei yhtään. Ajattelin silloin kun hän tuli elämääni, että älä saatana tule, koska vähän surullisena tekee parasta duunia. Mutta ei se mennytkään niin. Tein ihan yhtä hyvää duunia mutta ei tarvinnut lähteä suru puserossa joka kerta studiolta. Se oli enemmänkin inspiraatio. Hän on isoin fanini.

Mikä on viimeisin huono päätöksesi artistina?

– Aijai. Yksi sinkku, mutta en kerro mikä biisi.

Kuinka usein mokailet työpaikallasi?

– Tosi harvoin. Kysyn aina etukäteen neuvoa tai apua, sillä en halua mokata. En suostu ikinä laulamaan studiolla nuotin ohi, vaikka se on normaalia, että niin käy. En halua tehdä niin, koska se on muka epäonnistumista ja väärin.

Mainitset hakemuksessasi, että olet kova Nylon Beat -fani. Kenen kanssa perustaisit oman popduosi?

Sini Sabotagen kanssa. Meillä on levyllä yhteinen biisi ja superhyvä tyttöbändilook. Ei olisi kahta laulajaa, vaan laulaja ja räppäri, mikä toimisi. Toki voisin varastaa Erinin, mutta tuntuu ettei hän suostuisi uuteen [duoon].

Tulit tammikuussa YleX Läpimurto 2021 -listauksen viidenneksi. Kuinka huono häviäjä olet?

– Todella huono. Siksi en yleensä harrasta mitään tai ole kilpailuissa. Pienenä harrastin yleisurheilua, tulin toiseksi ja lopetin sinä päivänä. Se oli tarpeeksi paha.

Kuinka kateellinen olet asteikolla 1-5? Kenelle?

– En ole kateellinen, vaan enemmänkin haluan jotain, mitä jollakin muulla myös on. Kaikilla vaikuttajilla on niin hienot kodit. Haluaisin toki urankin mutta eniten haaveilen ihmisten kämpistä. Haluan porealtaan pihalle ja omakotitalon ilman naapureita.

Kerro jostakin vaikeasta tilanteesta, jonka kohtasit työssäsi. Miten selviydyit siitä?

– Kielen vaihtaminen oli tosi vaikea ja suuri päätös. Vuosia sitten kaikki halusivat suomenkielistä ja sanoin monta kertaa, että ei missään nimessä. Ideat tulevat päähäni edelleen englanniksi ja käännän niitä sitten suomeksi. Se on outoa.

Miksi päädyit laulamaan suomeksi? 

– Tuottajani sanoi, että tehdään vaan englanniksi mutta kai tajuat, että kilpailet sitten Rihannan kanssa. Jossain vaiheessa sain tarpeeksi rohkeutta haluta tehdä tätä työkseni. Kun kaikki muu musantekoon liittyvä on ollut mulle aina vähän epämukavaa. Kuvaukset, haastattelut, se, että pitää miettiä mitä laittaa someen, kaikki se oheiselämä siinä. Nyt sitä on parissa vuodessa onneksi oppinut.

Haluatko loppuun kysyä meiltä jotain?

– Mikä on kivointa työssäsi?

Ei ainakaan rekrytointi.

Kiitos ajastasi. Olemme sinuun yhteydessä.