Hyppää pääsisältöön

Akuutti

"Halusin vain kuolla" – sähköhoito palautti vakavasti masentuneen Raulin elämänhalun ja pelasti itsemurhalta

Vuodelta 2021
Raul Medina kertoo masennuksestaan - Toista Yle Areenassa

Lapsuudessaan traumatisoitunut Raul Medina alkoi oirehtia parikymppisenä. Masennusta syvensi kotimaan ilmapiiri homoja kohtaan. Kun lääkäri ehdotti masennukseen sähköhoitoa, Raulilla oli takana kymmeniä vuosia masennusta ja useita itsemurhayrityksiä. 

Sähköhoito on yleistynyt erityisesti vakavaa masennusta sairastavien hoitona. Sen arvioidaan olevan kaksi kertaa tehokkaampaa kuin perinteiset masennuslääkkeet. Silti siihen liittyy vahvoja stigmoja ja usein se on se vihoviimeinen vaihtoehto, johon tartutaan, kun kaikkea muuta on jo kokeiltu. 

Suomessa masennusta hoidetaan yleisimmin masennuslääkkeillä tai psykoterapialla. Ne eivät kuitenkaan auta kaikkia. 

Useimmat vaikeasta ja jotkut keskivaikeasta masennuksesta kärsivät hyötyisivät sähköhoidosta (ECT). Se voi auttaa niitä potilaita, jotka eivät saa apua masennuslääkkeistä. Tai pelastaa itsemurhalta. 

Hyväksikäyttö aiheutti masennuksen

Raul Medinan masennus alkoi toden teolla oirehtia parikymppisenä, mutta se oli kulkenut hänen mukanaan jo vuosia. 

Masennuksen taustalla oli lapsuudessa tapahtunut seksuaalinen hyväksikäyttö. Se jätti Rauliin jäljet, joita hän yritti tukahduttaa suurimman osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan.

– En voinut ymmärtää, miksi minulle tapahtui niin. 

– Halusin vain kuolla. Halusin tappaa itseni ja yritinkin sitä monta kertaa. 

Siihen aikaan ajateltiin, että masentunut on jotenkin hullu.

Homoseksuaalinen Raul koki itsensä myös ulkopuoliseksi, erilaiseksi kuin muut. Eikä sitä auttanut kotimaan suvaitsematon ilmapiiri. 

– Vanhempani ovat aika vanhoillisia ja Meksiko on hyvin uskonnollinen maa.

Miehet eivät puhu masennuksesta

Sosiaalisissa tilanteissa masennus pysyi piilossa.

– Siihen aikaan ajateltiin, että masentunut on jotenkin hullu. Kukaan ei puhunut masennuksesta, varsinkaan miehet.

Heitin vitsiä, mutta sisälläni huusin apua.

 – Jos yritin kertoa tunteistani, ystäväni eivät edes uskoneet minua, koska olin aina se hauska tyyppi, joka heitti vitsejä. Mutta sisälläni huusin apua. 

Sitä hän ei kuitenkaan koskaan saanut. Ei ennen kuin neljä vuotta sitten muutti Suomeen miehen perässä. 

Raul Medina nojaa käsiinsä.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Raul kokee, että hänen aviomiehensä Hannu Medina ja onnistuneet hoitokokemukset Suomessa saattoivat pelastaa hänen henkensä.

– Hannu sai minut ymmärtämään, että tarvitsen apua. 

Kun hoitava lääkäri ehdotti Raulille vaikeaan masennukseen sähköhoitoa, hän ei järkyttynyt, vaan päinvastoin innostui. Hän on aina pitänyt kaikista teknisistä jutuista.

Irti masennuksesta sähköhoidolla

Oli itsestään selvää, että Hannu kävisi hoidoissa Raulin mukana. 

– Silloin kun on lääkitys tai terapia, sitä tehdään yksin, mutta tässä on hirveen tärkeää, että joku on mukana. Me tehtiin sitä yhdessä, Hannu kertoo.

Hän myöntää, että elämä masentuneen ihmisen rinnalla ei ole ollut helppoa. 

– Pahimpina hetkinä auttoi se ajatus, että se ei ollut Raul, jonka kanssa keskustelin tai kävin joitakin ikäviä tunteita läpi, vaan se oli sairaus, joka puhui. Se auttoi jaksamaan.

Raul sai sähköhoitoa kahdesta kolmeen kertaa viikossa, yhteensä kahdeksan kertaa. 

Ihan kuin päässäni olisi loksahtanut jotain paikalleen. 

Sähköhoito edellyttää lyhyen nukutuksen. Kun potilas nukkuu, anestesialääkäri annostelee lihaksia rentouttavan lääkkeen, jolloin sähkön aiheuttama kouristus heikkenee eikä potilas loukkaa itseään. Itse hoito on nopeasti ohi. 

Sähköhoito tehoaa nopeasti, koska yleensä hoitosarja kestää vain muutaman viikon. Raul huomasi muutoksen jo toisen hoitokerran jälkeen.

– Ihan kuin päässäni olisi loksahtanut jotain paikalleen. 

Herään sähköhoidon jälkeen nukutuksesta aina hymy huulilla.

Monelle sähköhoito tai vanhalta nimeltään sähköshokkihoito tuo mieleen Yksi lensi yli käenpesän -elokuvan, jossa sähköshokkeja käytettiin lähes rangaistuksenomaisesti. Raulille se on jotain ihan muuta. 

– Yksi hoitajistakin kertoi, että herään sähköhoidon jälkeen nukutuksesta aina hymy huulilla.

Sähköhoito ei muuta aivoja pysyvästi

On arvioitu, että vain noin puolella masennus lievittyy masennuslääkkeillä. Se toinen puoli saattaisi hyötyä erilaisista nopeavaikutteisista hoidoista, kuten esimerkiksi sähköhoidosta.

Sähköhoito aiheuttaa aivoissa purkauksen, mutta sitä, miten sähkö parantaa, ei tarkkaan tiedetä. Muistihäiriöt ovat yleinen sivuvaikutus, mutta useimmilla ne loppuvat kahden viikon kuluessa viimeisestä hoitokerrasta. Raulille niitä ei tullut.

Raul Medina katsoo kaukaisuuteen.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Kun ECT-hoito palauttaa potilaan ajatteluun masennuksen poistamaa joustavuutta, niin potilaan kyky hyötyä psykoterapiasta paranee. Myös Raul koki sähköhoidon hyvän vaikutuksen terapiassa: hän koki avautuvansa kuorestaan ja suhde terapeuttiin parani.

Toipuminen masennuksesta vei kuitenkin aikaa. Se oli vienyt Raulilta elämänilon, työn ja voimat. Kun masennusoireet alkoivat helpottaa, oli aika palata normaaliin elämään. Askel kerrallaan.

Olen mies, joka selviytyi vakavasta masennuksesta.

Nyt hoidoista on vuosi ja Raul on taas täysipäiväisessä työssä.

– Olen mies, joka selviytyi vakavasta masennuksesta. Tottakai minulla on edelleen harmaita päiviä, mutta on myös päiviä, jolloin minusta tuntuu erittäin hyvältä. Olen positiivisempi ja onnellisempi. 

Sähköhoito ei kuitenkaan ole mikään ihmelääke eikä se muuta aivoja pysyvästi. Siksi on mahdollista, että vaikea masennus uusiutuu. Entä jos niin käy?

– Niin voi käydä, mutta nyt tiedän, että siihen saa apua ja selviän siitä. Enkä ole enää yksin.

Katso Akuutti: Sähköhoito ja ketamiini masennuksen hoidossa

Sähköhoito ja ketamiini ovat yleistyneet masennuksen hoidossa ja moni potilas hyötyy niistä, mutta silti molempiin liittyy edelleen vahvaa stigmaa. Mitä näistä hoitomuodoista tällä hetkellä tiedetään? Akuutti pääsi seuraamaan aitoa sähköhoitotilannetta. Ohjelmassa rankan lapsuuden kokenut Raul Medina kertoo vakavasta masennuksestaan ja siitä, miten sai apua sähköhoidosta.

Sähköhoito ja ketamiini masennuksen hoidossa - Toista Yle Areenassa