Yle Kioskin toimittaja Lloyd Libiso palasi juurilleen Kirkkonummella – "Veikkolan koululla on ollut valtava merkitys elämääni"

Ylen toimittaja, Kioskista ja Inttistooreista tuttu Lloyd Libiso koki muistojen vyöryn vanhalla ala- ja yläasteellaan. Koulutuksen ja oppimisen tärkeyttä korostetaan myös vuoden 2021 Nenäpäivässä.
Veikkolan koulun rajavartiosto.
Näin lukee liivissä, jonka nuori opettaja Jussi Roms sai kaksitoista vuotta sitten oppilailta saavuttuaan kouluun. Romsilla kun oli tapana valvoa välituntialueiden rajoja erityisen tarkasti.
Entinen oppilaskunnan puheenjohtaja Lloyd Libiso kertoo, että liivi oli oppilaiden tapa toivottaa uusi apulaisrehtori tervetulleeksi.
Yhteinen muisto saa nyt rehtorina työskentelevän Romsin ja Libison uppoutumaan keskusteluun kuin kaksi vanhaa ystävystä.
Vaikka vierailu vanhassa koulussa tuo paljon rakkaita muistoja mieleen, ei koulunkäynti aina sujunut ongelmitta.
– Olin aika vilkas lapsi. En tarkoittanut pahaa, mutta virtaa riitti, eikä paikallaan istuminen ollut aina helppoa, Libiso naurahtaa.
Libison energisyys olisi voinut kääntyä haitaksi koulutaipaleella, mutta Veikkolan koulussa vilkkaus osattiin valjastaa voimavaraksi.
Libiso pääsi hetkeksi pienryhmään, jossa ylimääräinen virta ohjattiin oikeisiin asioihin.
– Silloin ymmärsin, kuinka tärkeää on kohdata jokainen oppilas yksilönä. Siitä on lopulta etua koko ryhmälle.
Oppilaita kuunnellaan aidosti.
Koulu on kokenut muutoksia Libison oman koulutaipaleen jälkeen, mutta niistä huolimatta ympäristö on yhä tuttu ja tärkein edelleen tallella: hyvä yhteishenki ja erityisen tiivis yhteisöllisyys.
– Oppilaiden ideoita kuunneltiin aidosti ja ne otettiin myös käytäntöön.
Peruskouluaikanaan Libiso ystävineen sai esimerkiksi pyörittää koulun aulassa kioskia, jonka tuotteet he hakivat tien toisella puolella sijaitsevasta kaupasta.
Koulun kioski poiki Libisolle ensin TET-harjoittelun ja sen jälkeen ensimmäisen oikean työpaikan lähikaupassa.
– Sille tielle jäin. Kolmen vuoden ajan opiskelin päivät koulussa ja koulun jälkeen tein vielä iltavuoron kaupalla.
Veikkolan koulussa oppilaita osallistetaan eri tavoin ja he pääsevät myös käytännössä toteuttamaan omia ideoitaan.
Roms näyttää ylpeänä oppilaskunnan hallituksen ideoimaa ja toteuttamaa tasa-arvon lippua, joka sisältää niin seksuaalivähemmistöjen kuin etnisenkin tasa-arvon värit.
– Oppilaat itse kokivat, että koulumme tarvitsee lipun, Roms kertoo.
Koulussa panostettiin myös Libison aikana hyvään yhteishenkeen ja yhdessä tekemiseen jo alaluokilta asti.
– Ala-asteella, jos joku luokaltamme voitti esimerkiksi urheilukilpailun, koko luokka palkittiin. Tällä tavoin kannustettiin koko ryhmää eteenpäin.
Koulussa saa epäonnistua ja tehdä virheitä.
Ei koulunkäynti toki aina pelkkää iloa ja yhdessä tekemistä ollut. Eräänkin hölmöilyn päätteeksi Libiso löysi itsensä rehtorin puhuttelusta. Soitto kotiin pelotti, mutta totuuden kertominen myös helpotti.
– Virheistä opittiin ja niitä sai tehdä. Vanha sanonta rehellisyys maan perii pitää paikkansa, Libiso naurahtaa.
Tapaus ei kuitenkaan vienyt opettajien luottamusta, sillä jonkin ajan kuluttua Libiso päätyi uudelleen rehtorin kansliaan, tällä kertaa hyvissä merkeissä.
Rehtori otti muutaman oppilaan mukaansa haastattelemaan uutta opettajaa kouluun. Libiso oli toinen heistä.
– Oli mahtava huomata, että vaikka oli aiemmin tullut mokattua, asiat selvitettiin, niistä opittiin ja elämä jatkui entistä fiksumpana.
Tässä koulussa ovat minunkin juureni.
Libiso työskentelee tällä hetkellä esiintyvänä toimittajana melko näkyvässä ammatissa ja uskoo, että koululla on ollut suuri rooli ammatinvalinnassa ja siinä, mitä hän ylipäätään tekee työkseen.
– Koulussa sain toteuttaa itseäni, tehdä paljon kaikenlaista ja olla esillä. Opettajat antoivat rohkeasti ja sopivissa määrin vastuuta.
Koulun eteisaulassa komeilee oppilaiden käsityötunneilla puusta tekemä pyöreä kehikko. Eri luokkien ja oppiaineiden yhteistyössä kehikosta on syntymässä Vihreä pallo -niminen teos, joka täyttyy tulevaisuudessa viherkasveilla.
Veikkolan koulussa luokat tekevät jatkuvasti tiivistä yhteistyötä erilaisten projektien merkeissä. Yhteistyö onkin yksi koulun kantavista teemoista.
Käytävän seinään maalatun puun oksilla lepää sääntöjä ja teemoja, joiden mukaan koulussa toimitaan. Lloyd Libiso pysähtyy katsomaan puuta.
– Tuolla jossain ovat minunkin juureni, tai tässä koulussahan ne ovat.