Hyppää pääsisältöön

Puutyöt

Nikkaroi tullimiehen jakkara, jonka juuret ovat Kristiinankaupungissa

8 min

Uuden keittiöjakkaramme mallina olevaa jakkaraa on käytetty Kristiinankaupungin tullikamarilla 100 vuotta sitten. Maailma on muuttunut niistä ajoista aika lailla, kuten myös tavarat, joita silloin tuotiin laivoilla.

Lasti ei sisältänyt mitään muoviin pakattuja liukuhihnatuotteita, jotka oli tilattu netistä, vaan koostui pikemminkin eksoottisista hedelmistä, lapioista tai väripigmenttisäkeistä, joita saattoi ostaa sekoittaakseen itse maalinsa.

Tullimies istui ehkä jakkaralla ja ihmetteli pöydällä olevaa viinapulloa, joka oli takavarikoitu ja kielletty kesäkuussa 1919 voimaan astuneella tiukalla alkoholilailla tai ehkä hän ihaili banaaniterttua. Banaaneja, jotka tulivat eksoottisesta maasta ja jotka oli tullattu ja odottivat varastoimista hallanaroille tavaroille varattuun huoneeseen.

Tässä ovat tarvikkeet tullimiehen jakkaraan, materiaalina mänty:

 • 4 kpl 620 x 40 x 40 mm, jalkoihin

 • 2 kpl 20 x 40 x 390 mm, poikkipuihin

 • 1 kpl 40 x 300 x 300 mm, istuinosaan

 • liimaa

Mies verstaassa.
Kuvateksti Tein istuinosan pienemmistä paloista, jotka liimasin yhteen.

Tarpeelliset työkalut:

 • saha, kapeateräinen japaninsaha sopii hyvin pienempiin puutöihin

 • porakone ja terä

 • taltta

 • mittanauha, viivain ja kulmaviivain

 • puunuija

 • nauhahiomakone tai muu hiomakone

 • höylä


Tee näin:

1. Jalkojen pitää kaventua alaspäin. Mittaa ja vedä viivat jalkoihin. Jalkojen pitää olla 3 cm alapäästä ja 4 cm yläpäästä. Höylää ylimääräinen pois.


2. Jalkojen pitää myös kallistua hiukan ulospäin. Jalkoihin voi tehdä vinon tapin tai porata vinon reiän istuinosaan. Tässä työssä on minusta helpompi tehdä vinot tapit. Tai oikeastaan tappi on suora ja jalka kallistuu ulospäin. Alkuperäisen jakkaran jalan kallistus lattiaa vasten on 82 astetta.

3. On helpointa piirtää yksi jalka suurelle paperille ja piirtää myös tappi ja poikkipuun reikä. Täysimittaisen piirustuksen perusteella on sitten helppo siirtää mitat puuosiin. Tee myös piirustus poikkipuusta, jotta saat myös tapit oikealla tavalla vinoiksi. Piirrä ja sahaa tapit jalkoihin.


4. Sahaa istuinosa pyöreäksi. Hio hiekkapaperilla pehmeä istuinsyvennys.


5. Merkkaa istuinosan alapuolelle ympyrä harpilla. Ympyrän halkaisijan pitää olla noin 250 mm. Merkkaa myös pienempi ympyrä, jonka halkaisija on 210 mm. Piirrä risti reunasta reunaan keskipisteen kautta. Siinä, missä viivat leikkaavat ympyrät, on jalkojen paikka.

Puutyö.
Kuvateksti Piirrä jalkojen paikka istuinosan alapuolelle.


6. Piirrä neljä neliötä, jotka ovat samankokoisia kuin jalkoihin tekemäsi tapit. Poraa ja koverra istuinosaan reiät taltalla. Reikien pitää olla 90 asteen kulmassa, ei suorassa istuinosaan nähden, koska jalkojen tapit saavat tuolin jalat kallistumaan ulospäin.


7. Sahaa poikkipuut. Niiden pitää olla keskeltä 40 mm leveät ja päistä 25 mm leveät. Tee poikkipuiden päähän tapit. Tapeissa pitää olla sama kallistus kuin jaloissa.


8. Upota poikkipuut toisiinsa, niin että saat ristin.


9. Aseta jalat väliaikaisesti istuinosaan ja merkitse, mihin kohtaan poikkipuu sopii parhaiten. Sen pitäisi olla kutakuinkin 130 mm jalkojen alapäästä.


10. Poraa reiät jalkoihin ja koverra taltalla niin, että saat poikkipuita varten neliskulmaiset reiät.


Nyt pitäisi kaikkien osien olla valmiina ja jakkara valmis liimattavaksi kokoon.

Jakkaraosia.
Kuvateksti Jakkara muodostuu poikkipuusta, istuinosasta ja neljästä jalasta.

Jakkara, jolla on tarina, on enemmän kuin jakkara


Jakkara on aina jakkara, ja ennen kaikkea jakkara on jotain, millä istua. Vasta kun jakkaralle annetaan tarina, siitä tulee enemmän kuin tavallinen jakkara – se on jakkara, jolla on elämä.

Jakkara.
Kuvateksti Jakkara on aina jakkara.