Hyppää pääsisältöön

Ohjelmavinkit

Vaivaako kulttuurinnälkä? Nappaa tästä Ylen syksyn kulttuuritärpit!

Vuodelta 2021
Meeri Koutaniemi katsoo kuvan oikean reunaan. Hän seisoo lähellä kameraa punainen paksu takki ja punainen hattu päässään. Taivaalla auringonnousu.
Kuvateksti Meeri Koutaniemi, irti kuvasta -sarja nähdään Yle Areenassa ja Yle Teemalla.
Kuva: Christian Pirskanen / Gimmeyawallet Productions Oy

Kokosimme pimeneviin iltoihin katsottavaa ja kuunneltavaa loppuvuoden laajasta kulttuuritarjonnasta Ylen kanavilla.

Puhutteli sinua sitten tanssi, elokuva tai kirjallisuus, löydät niitä Ylen tarjonnasta. Vai haluaisitko tutustua kotisohvalta tällä kertaa johonkin ihan uuteen? Kokosimme loppuvuoden ohjelmistosta kulttuuritärppien listan, josta jokainen kulttuurinystävä voi löytää oman suosikkinsa.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -podcast
torstaisin klo 10 Yle Areenassa

Viikoittainen podcast kutsuu mukaan lukevat ja lukemisesta haaveilevat. Kiinnostavia kirjoja ja kirjamaailman kuulumisia, viisasta ja hauskaa keskustelua, yllättäviä näkökulmia ja uusia oivalluksia. Lukupiiriä luotsaavat Anna Tulusto ja Pietari Kylmälä. Jokaisessa jaksossa Annan ja Pietarin kanssa uudesta, suomeksi ilmestyneestä teoksesta, sen teemoista, siihen liittyvistä ilmiöistä ja kirjan avaamista maailmoista keskustee kaksi vakiovierasta.

Teeman elokuvafestivaali
16.–21.11. Yle Teemalla, Yle Areenassa 16.11. alkaen. 

Klassikko juhlii pyöreitä vuosia! Kymmenvuotias Teeman elokuvafestivaali tuo kaikkien nähtäville elokuvakattauksen tanssia ja kulkukoiria, noitia ja noidantappajia, feminismin seurauksia, tasavuosia juhlivia merkkiteoksia sekä parhaita uusia elokuvia Meksikosta Etelä-Koreaan. Ohjelmisto sisältää leffoja aina vuodesta 1906 vuoteen 2021.

Reppu-Hepun radiokone
19.11. alkaen Yle Areenassa

Seikkailukoneesta tuttu Reppu-Heppu johdattaa kuuntelijat uuden lastenmusiikin pariin yhdessä uusien kavereiden kanssa. Mikä kumma on Botin lähes valmiiksi saakka rakentama ja Reppu-Hepun viimeistelemä ihmelaitos, joka soittaa musiikkia, keittää kaakaota ja on täynnä uusia ystäviä sekä nappeja, joista voi tapahtua ihan mitä vain? Uutta lastenkulttuuria tarjoilevasta Reppu-Hepun radiokoneesta kuullaan Yle Areenassa uusi jakso viikoittain.

Kulttuurigaala
25.11. Yle TV1, Yle Radio Suomi ja Yle Areena

Uusi Kulttuurigaala juhlii suomalaisen kulttuurialan kirjoa ja palkitsee kulttuurin ja taiteen tekijöitä ja tekoja. Mukana on runsaslukuinen joukko taitavia tekijöitä usealta kulttuurin alalta, ja gaalassa nähdään palkintojenjaon lisäksi upeita ja yllätyksellisiä esityksiä. Suora lähetys Tampereen Mediapoliksesta 25.11. Etkot vietetään Yle Radio Suomessa.

Lavan täydeltä balettitanssijoita valkoisissa asuissa tanssii kädet kohotettuna lumisen maiseman edessä.
Kuva: Sakari Viika / Suomen Kansallisooppera

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -baletti
27.11. Yle Teema klo 14.00 ja Yle Areena

Yle juhlii vuonna 2022 Tanssin vuotta. Varaslähtö siihen otetaan jo marraskuussa 2021, kun hurmaava koko perheen suosikkibaletti Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas nähdään Yle Teemalla suorana lähetyksenä Suomen kansallisbaletista. Klassikkotarina nähdään uusintana jouluaattona Yle Teemalla ja on Yle Areenassa katsottavissa kuuden kuukauden ajan.

Meeri Koutaniemi, irti kuvasta
2.12. klo 21.00 alkaen Yle Teema, kaikki jaksot Yle Areenassa 29.11.

Meeri Koutaniemi, irti kuvasta on visuaalisesti vaikuttava sarjauutuus, jossa valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemi seuraa taidetta upottavalta suolta museoiden pylvässaleihin. Matkallaan hän tapaa kahdeksan suomalaista kuvataiteilijaa, jotka paljastavat, miten taide syntyy.

Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti
6.12. klo 15.00 Yle Radio 1, Yle Teema ja Yle Areena

Radion sinfoniaorkesterin tulkitsee juhlakonsertissaan suomalaista musiikkia tutusta tuoreeseen. Suomen historian vaiheet kerrostuvat ja kommentoivat toisiaan, kun Musiikkitalossa soivat Jean Sibeliuksen, Jouni Kaipaisen ja Lotta Wennäkosken teokset. Oiva mahdollisuus sukeltaa kotimaiseen musiikkiin!

Neljä miestä studiossa katsoo suoraan kameraan sinistä taustaa vasten.
Kuva: Kaiho Republic Oy

Modernit miehet 3
8.12. alkaen Yle Areena ja Yle TV2 keskiviikkoisin klo 21.00

Yle Areenan katsotuimpiin sarjoihin vuonna 2020 lukeutunut Modernit Miehet saa odotettua jatkoa! Kolmannen kauden jaksoissa sukelletaan nykymiehuuden syvään päätyyn. Luvassa on tukalia ja hervottomia tilanteita, kun miehet joutuvat vastaamaan haasteisiin niin työelämän, ihmissuhteiden, unelmien kuin sosiaalisen median kiemuraisilla kentillä. Vaakakupissa, kuten ennenkin, on oma miehuus.

Elämäni Biisi -jouluspesiaali
26.12. Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena

Elämäni Biisin joulun erikoisjaksossa oman elämänsä biisin ja siihen liittyvän tarinan pääsevät kertomaan kasvot politiikan kovimmalta huipulta. Pääministerit Esko Aho, Jyrki Katainen, Mari Kiviniemi, Sanna Marin ja Antti Rinne vierailevat tapaninpäivän jaksossa kertomassa, mikä musiikki heidän elämäänsä rytmittää.

Vieläkö kulttuurihammasta kolottaa? Yle tekee kulttuurijournalismia päivittäin. Kurkkaa vaikka Kulttuuricocktailin sisällöt, Ylen kulttuuriuutiset, arkipäivisin kuultava Kulttuuriykkönen ja Yle Areenan kootut kulttuuriohjelmat.