Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Tee itse kalasäilykkeesi – lapsellisen helppoa ja hyvää, särjestä tulee kuin tonnikalaa

Valmiita suupaloja hapankorppua kera säilötyn kalan ja aiolin lautasella keittiössä

Pidätkö sardiineista tomaattikastikkeessa tai säilötystä tonnikalasta? Kokeilepa tehdä itse kalasäilykkeesi. Se on niin yksinkertaista, että se onnistuu melkein ilman reseptiä.

On hieman hölmöä, että maahan tuodaan valtavasti säilöttyä kalaa, kun itse tehdyt kalasäilykkeet ovat niin helppotekoisia ja maistuvat niin hyvältä. Silakka ja särki sopivat säilykkeiksi siinä missä sardiinit ja tonnikalakin.

Hymyilevä mies keittiössä

Kokki Julien Huéber opetteli säilömään kalaa erään pohjalaisen ammattikalastajan perinteisellä reseptillä. Siinä purkkiin ladotut kalapalat tomaattikastikkeineen vain kypsennetään uunissa.

Säilöttyä kalaa tomaattikastikkeessa lasisissa purkeissa leikkuulaudalla ennen kypsennystä

Säilöttyä särkeä tomaattikastikkeessa

Ainekset:

  • noin 200 g särkifileitä (noin 3 kokonaista särkeä)

  • 150 g paseerattua tomaattia

  • 30 g öljyä (rapsi-, oliivi- tai muuta ruokaöljyä)

  • 20 g etikkaa

  • 10 g suolaa

  • kuumentamalla desinfioituja lasipurkkeja metallisilla kierrekansilla

Tee näin:

  1. Pilko särkifileet pieniksi paloiksi.

  2. Yhdistä paseerattu tomaatti, öljy, etikka ja suola kastikkeeksi.

  3. Kaada kastiketta lasipurkkiin niin, että noin kolmasosa purkista täyttyy.

  4. Laita särkipalat purkkiin yksi kerrallaan ja lisäile tomaattikastiketta, kunnes purkki on lähes täynnä.

  5. Kierrä kansi tiukasti kiinni. Nosta täytetyt purkit uunipellille. Älä käytä ritilää, koska purkit voivat vuotaa.

  6. Laita uunipelti 120-asteiseen uuniin.

  7. Sammuta uuni 2,5 tunnin kuluttua ja jätä purkit uuniin, kunnes uuni on jäähtynyt täysin.

Säilöttyä kalaa tomaattikastikkeessa lasipurkeissa leikkuulaudalla

Pyyhi vuotaneet purkit. Säilytä purkkeja huoneenlämmössä avaamiseen asti. Säilyke on parhaimmillaan, kun se on saanut levätä vähintään kaksi viikkoa. Säilytä avattua purkkia jääkaapissa, missä se säilyy helposti useita päiviä.

Jos haluat kalasäilykkeisiisi vaihtelua, voit kokeilla eri kaloja, kuten haukea, silakkaa tai lahnaa. Suosi lähikalaa. Säilöntä on mainio tapa valmistaa ruotoista kalaa, koska siinä ruodot pehmenevät suussa sulaviksi.

Jos lasipurkit on desinfioitu ja ne pysyvät tiiviinä ja ehjinä, kalasäilyke säilyy yli vuoden. Voit varmistua purkin tiiviydestä, jos kansi napsahtaa avattaessa.

Valmiita suupaloja hapankorppua kera säilötyn kalan ja aiolin lautasella keittiössä

Huomautus: Ei haittaa, vaikka purkki olisi vuotanut uuniin. Kalasäilyke säilyy pitkään, kunhan kansi vain on yhä tiukasti kiinni.

Kokeile tarjota säilöttyä särkeä hapankorpulla rucolanlehtien päällä. Lisää päälle nokare yrttistä aiolia ja hieman tilliä koristeeksi.

Yrttinen aiolikastike lasisessa kulhossa pöydällä

Yrttinen aioli

Ainekset:

  • 40–50 g ranskalaista sinappia

  • 1 kananmuna

  • 10 g suolaa

  • valkopippuria

  • 2 g kuivattua rakuunaa

  • 2 valkosipulinkynttä puristettuina

  • 30 g etikkaa

  • 6 dl rapsiöljyä

  • 1 kourallinen silputtua tilliä (tuoretta tai pakastettua)

  • 1 kourallinen silputtua persiljaa (tuoretta tai pakastettua)

  • (sokeria tai hunajaa)

Tee näin:

1. Ota esille kulho, jonka tilavuus on vähintään 1,5–2 litraa.

2. Laita kulhoon sinappi, kananmuna, suola, valkopippuri, rakuuna, valkosipuli ja etikka. Vatkaa tasaiseksi.

3. Kaada joukkoon hieman rapsiöljyä ja vatkaa, kunnes seos on taas tasaista.

4. Toista vaihetta 3, kunnes öljy loppuu.

5. Lisää joukkoon silputut yrtit ja tarkista maku. Lisää halutessasi hieman sokeria tai hunajaa. Aiolissa saa olla pientä potkua – kukin päättää toki itse, mikä on riittävästi!

Valmiita suupaloja hapankorppua kera säilötyn kalan ja aiolin lautasella keittiössä