Hyppää pääsisältöön

Lapset

Aikarallia huristellessa eri sukupolvet voivat pohtia lapsuuttaan yhdessä

Vuodelta 2021
Graafiset Jyrki ja Neponen istuvat porkkanaraketin kyydissä.
Kuva: Yle / Pikku Kakkonen

Jyrkin ja Neposen aikarallissa matkustetaan läpi lastenmusiikin vuosikymmenten. Matkaan startataan nykyhetkestä, josta kaksikon askartelema pahvimopo Aikaralli kiidättää kuulijat aikamatkalle menneeseen. Jokaisessa jaksossa viivähdetään hetki historiassa, jossakin tietyssä menneisyyden päivässä, jossa lapsuus ja arki tapahtuvat.

Käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikulasta hauskinta olisi, jos lapsi voisi kuunnella Jyrkin ja Neposen aikarallia yhdessä aikuisen kanssa ja ohjelma herättäisi keskustelua oman perheen historiasta. Milloin vanhemmat ja isovanhemmat ovat olleet lapsia?  Mitä musiikkia heidän lapsuuteensa kuului? Mitä silloin leikittiin ja miten asuttiin? Millaisia leluja oli?

Pienet korvat houkutellaan kuuntelemaan myös sellaista musiikkia, mihin tämän päivän lapset eivät ehkä ole tottuneet. Välillä joku kappale saattaa rahista tai lyriikat voivat sisältää vanhahtavia ilmaisuja. Jyrkin ja Neposen matkassa lapsen kuulokuva tottumus laajenee. Apuna musiikin muistelussa on tekoäly Hikke, joka tarjoilee maistiaisia eri vuosikymmenten lastenmusiikista.

1920-luvun laulut:

Oili Siikaniemi: Jo nouskaa lapsikullat
Pikku Lasse ja Helsingin Homocord-orkesteri: Ratsulaulu
Jallu Honkonen ja Suomalainen Taiteilija-yhtymä: Mirri sairastaa
Eevamaija Kangas: Suutarinemännän kehtolaulu

Värien puute vanhoissa valokuvissa saattaa etäännyttää lasta valokuvan maailmasta. Aikaralli kuroo umpeen menneen ja nykyhetken välimatkaa. Ennen on ollut aivan yhtä värikästä ja aistivoimaista kuin nykyään. Kuulija pääsee aistimaan kunkin vuosikymmenen leikit, laulut ja lapsuuden. Moni asia on ollut toisin, mutta lapset ovat aina olleet lapsia.

Jyrki ja Neponen kannustavat vanhempia ja isovanhempia kertomaan omasta lapsuudestaan. Juttujen ei tarvitse olla suuria tai ihmeellisiä. Pienetkin muistot ovat arvokkaita tarinalahjoja lapselle oman perheen historiasta.

Hevosella kauppaan ja kengittä kouluun

Ohjelma ei ole enää saatavilla

1930-luvun laulut:

Harmony Sisters: Ain laulain työtäs tee
Heikki Juhani ja Finlandia-orkesteri: Talvihalla
Georg Malmsten ja Parlophon-orkesteri: Tinapoikain marssi
Maija & Susu: Nukkumatti

Jyrki ja Neponen tapaavat monenlaisia lapsia eri vuosikymmeniltä. Mukaan mahtuu lapsia jotka ainakin aikuinen kuulija saattaa tunnistaa myöhemmistä saavutuksista.

1930-luvulla Neponen laskee mäkeä Siirin kanssa. Taustatyötä tällaisista tosielämään pohjautuvien lasten esikuvista tehtiin myös, kunkin aikakauden tutkimisen lisäksi. Siiri “Äitee” Rantasen lempijuomaa oli oikeastikin maito - nautittuna suoraan lehmän vetimestä. Näillä aidoilla yksityiskohdilla tuettiin fiktiivistä tarinaa. 

Aikarallia huristellessa voidaan yhdessä miettiä, milloin tämän päivän merkkihenkilöt ovat olleet lapsia? Ja miltä maailma heidän lapsuudessa näytti?

Mäenlaskua ja lehmänmaitoa

Ohjelma ei ole enää saatavilla

1940-luvun laulut:

Ossi Kinnunen: Arvon mekin ansaitsemme
Veli-Matti Kaitala ja Rytmi-orkesteri: Iloinen soittajapoika
Tapio Rautavaara: Päivänsäde ja menninkäinen
Satulaulajat: Raparperin alla

Aikamatkalla ei haluttu silotella tai romantisoida historiaa. 1920-luvulla tavataan lapsi, jolla ei ole kenkiä, ja 1940-luvulla evakkoperhe, jossa ei ole isää. Tarinassa on eri tasot eri-ikäisille kuulijoille, lapsi voi jännittää pimeään huussiin menemistä yöllä samalla kun kurkistetaan evakkoperheen arkeen.

Kunkin jakson lopussa tekoäly Hikke tietää, miten lapsille aikuisena on käynyt. Hikke näkee menneeseen, nykyhetkeen ja ehkä tulevaankin. Tärkeää matkassa on pienet sadun elementit joihin kuuluu myös onnellinen loppu.

Mikä on jännittävää lapsen elämässä tänä päivänä?

Huhtikuun sateesta lämpöiseen kotiin

Ohjelma ei ole enää saatavilla

1950-luvun laulut:

Pikku Tapani ja Decca-orkesteri: Olen pikku urheilija
Kauko Käyhkö: Telefoni Afrikassa
Kipparikvartetti: Putte Possun nimipäivät
Maija ja Susu: Lasten liikennelaulu

1950-luvulla ollaan tapahtumien keskiössä Helsingin olympialaisissa. Tätä urheilukulttuurin huipentumaa ovat tukemassa olympialaisista inspiraationsa saanut Olen pikku urheilija-laulu sekä äänisuunnittelija Teuvo Lehtisen luoma äänimaailma, jossa on käytetty mm. radioselostusta Helsingin olympialaisista.

Äänisuunnittelijalla riitti miettimistä aikamatkalaisten äänimaailmoissa pitkin matkaa. Lehtisen piti selvittää, millä autolla 1920-luvulla on voitu ajaa ja miltä itselle tuntemattomissa paikoissa kuten Rovaniemen torilla voisi kuulostaa.

Jyrki ja Neponen pääsevät matkalla maistamaan olympialaisten mukana Suomeen tullutta kolajuomaa ja puhaltamaan purkkapalloja. 

Mitkä äänet ja maut kuuluvat vahvasti tämän päivän lasten elämään? Mitä oman lapsuutesi herkkua haluaisit tarjota nykylapselle?

Keihäänheittoa ja purkkapalloja

Ohjelma ei ole enää saatavilla

1960-luvun laulut:

Ragni Malmsten ja Raggen Nylund: Tiku ja Taku
Saukki ja pikkuoravat: Jöröjukkarock
Kristiina Halkola: Magdaleenan laulu
Maija ja Susu: Siili menee lypsylle

Aikarallin kappaleista suurin osa on oman aikansa taltiointeja, mutta mukana on myös Maija Sariolan ja Susanna Lukkarisen uudelleen sovittamia versioita klassikkokappaleista. Hyvä lastenlaulu kestää myös uudelleen tulkinnan.

Onko nämä laulut vielä lapsille tuttuja? Entä vanhemmille?

Maitolaituri, myymäläauto, talkkari ja telkkari!

Ohjelma ei ole enää saatavilla

1970-luvun laulut:

Mari Laurila: Peppi Pitkätossu
Eveliina Pokela, Liisa Lääveri ja Matti Kontio: Leikkikalu
Susanna Haavisto: Kirja-Irja
Maija ja Susu: Leikin vuoro

Kun tullaan tekijöille lapsuudesta tutuille vuosikymmenille on edessä runsaudenpula. Oman lapsuuden aikansa kadonneena helmenä Anu Tuomi-Nikula nostaa esille Petter Ohlsin sävellyksen Kaarina Helakisan runosta Kirja-Irja. 19-vuotiaan Susanna Haaviston levyttämä kappale kertoo tytöstä joka tuntuu tietävän kaikesta kaiken. Laulu nostatti Anun lukuintoa lapsena.

Mikä laulu on tehnyt suuren vaikutuksen sinuun omassa lapsuudessasi? Mitkä laulut ovat tärkeitä nykylapsille?

Pihaleikkejä ja lastenhuoneen aarteita

Ohjelma ei ole enää saatavilla

1980-luvun laulut:

Jonna: Minttu sekä Ville
Karviaiset: Koppakuoriainen
Mikko Alatalo: Känkkäränkkä
Maija ja Susu: Maisukka Mantelittaren laulu

Mukaan haluttiin sekä aikansa hittejä, lastenlaulujen klassikoita, että unohdettuja helmiä. Minttu sekä Ville on esimerkki aikansa hitistä, jonka jokainen 1980-luvun lapsi muistanee. Syntetisaattorilla tehty musiikki vie kuulijansa 1980-luvun tunnelmaan. Koppakuoriainen on esimerkki Marjatta Meritähden hienosta lastenmusiikkituotannosta, joka yltää useille vuosikymmenille.

Kuka on oman lapsuutesi merkittävin lastenmusiikin tekijä?

Olkatoppauksia ja lankapuhelimia

Ohjelma ei ole enää saatavilla

1990-luvun laulut:

Satu Sopanen ja Mukaralla: Värilaulu
Fröbelin palikat: Jumppalaulu
Mikko Perkoila: Ihmettelylaulu

Pentti Rasinkangas ja Ohilyönti: Meidän uusi vauva

Eri vuosikymmenillä lastenlauluissa on nähtävillä erilaisia trendejä. 1990-luvulla laulut olivat toiminnallisia, sellaisia missä lapset saivat jammailla mukana. Sodanjälkeisessä Suomessa lastenlauluissa kuului valot ja varjot,  opettavaisuus,   sekä toivo tulevasta. Eläinaiheisia lauluja taitaa löytyä joka vuosikymmeneltä.

Mistä nykypäivän lastenlauluissa lauletaan?

Markkinahumua Kuusamon torilla

Ohjelma ei ole enää saatavilla

2000-luvun laulut:

Ella ja Aleksi: Yöjuna Rovaniemelle
Meri Sariola & Maija Karhinen: Hiiri mittaa maailmaa
Saara-Kaisla Kangas, Tuomas Kangas & Sini Kangas: Kolme pukkia
Meritähden paatti: Tuoreimmat kalat ovat mätiä

Jyrki ja Neponen ajavat aikarallia ympäri Suomen. Matkalla pysähdytään muun muassa Tohmajärvellä, Naantalissa ja Helsingissä. Rovaniemelle matkustetaan vuoteen 2006. Kaupunkikuva on hyvin samanlainen kuin tänä päivänä ja kirjastosta löytyy samoja lastenkirjoja joita yhä luetaan.

Mitä lastenkirjoja luetaan vielä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Mitä oman lapsuutesi satua olet lukenut tämän päivän lapselle? Muistatko vielä, mitä tuntemuksia satu sinussa herätti?

Laulavat hirviöt ja yllättävä satuhetki

Ohjelma ei ole enää saatavilla

2010-luvun laulut:

Hevisaurus: Viimeinen mammutti
Ammuu-orkesteri: Traktorilla ajelen
Sarianna Tammilehto: Jäärälaulu
Pomppulinnan kreivi: Tukaani

Viimeinen aikamatka tehdään lähimenneisyyteen, vuoteen 2018 ja matkalle Oodi-kirjaston avajaisiin. Lasten elämään kuuluvat älypuhelimet ja videobloggaajat. Leikki ja laulut ovat yhä säilyneet.

Mitä lastenlauluja 2020-luvulle matkaavat Jyrki ja Neponen kuulisivat?

Luokkaretkellä eilisessä

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Käsikirjoittajat ja esiintyjät: Anu Tuomi-Nikula ja Jyrki Laaksonen
Taustatoimittajat: Jukka Toivonen ja Petra Stolt
Äänisuunnittelija: Teuvo Lehtinen
Tuotantokoordinaattorit: Päivi Puukko ja Marika Äijälä
Tuottaja: Katja Kontio

Tuotanto Yle Lapset 2021