Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Elämäni Biisin kauden päätöstä juhlitaan diskotunnelmissa!

Vuodelta 2021
Elämäni Biisi artisti lavalla.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Elämäni Biisin valtaa diskokuume, kun syksyn viimeistä lauantai-illan lähetystä juhlistetaan tähtivieraiden ja hyvän livemusiikin parissa.

Elämäni Biisin kolmas kausi päättyy lauantaina nähtävään diskojaksoon, jonka vieraina nähdään tanssilegenda Aira Samulin, laulaja ja näyttelijä Nina Tapio, tanssija Matti Puro, musiikkineuvos Danny sekä Finlandia-palkittu kirjailija Anni Kytömäki

Elämäni Biisi vieraat ja juontaja.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Lähetyksen juontaa tuttuun tapaan Katja Ståhl. Juhlia säestää Elämäni Biisin oma orkesteri Kalle Torniaisen johdolla. 

Erikoisjakson jälkeen Elämäni Biisi palaa ruutuun vielä myöhemmin tänä vuonna, jouluspesiaalin merkeissä tapaninpäivänä.

Finlandia-palkittu valitsi Fernandon

Anni Kytömäki on tuonut Elämäni Biisi -lähetykseen mukanaan ABBA-yhtyeen legendaarisen kappaleen Fernando, jonka tulkinnasta vastaavat ohjelman omat tähtiartistit Arja Saijonmaa ja Diandra.

Arja Saijonmaa ja Diandra laulamassa lavalla.
Kuvateksti Tähtiartistit Arja Saijonmaa ja Diandra
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

ABBA:n kappaleet ovat olleet tärkeitä Kytömäelle lapsuudesta saakka. Perheen arkistossa on Kytömäen mukaan tallessa kaitafilmikuvaa, jossa hän tanssii pienenä Ring Ring -kappaleen tahtiin.

Fernandoon Kytömäki tutustui kuitenkin vasta aikuisiällä, jolloin hän alkoi sekä kuunnella että soittaa Elämänsä Biisiä itse pianolla. 

Tarinaan liittyvä muisto sijoittuu syksyyn 2020, jolloin Kytömäki oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Marraskuisena palkitsemisaamuna Kytömäki odotti malttamattomana puhelua, jossa kerrottaisiin mahdollisesta voitosta. 

Anni Kytömäki istuu soffalla mukavasti. Taustalla Danny.
Kuvateksti Anni Kytömäki
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Tunnit kuluivat, eikä soittoa kuulunut. Kytömäki luopui hiljalleen toivosta.

- Päätin, että minäpä soitan Fernandoa pianolla, niin vahvistun ja pääsen elämässä kohti uusia haasteita, Kytömäki muistelee päivän ajatuksiaan.

Tovin kuluttua Kytömäki päätti lähteä purkamaan pettymystään vielä juoksulenkille, jossa sielläkin soi Fernando - tällä kertaa tosin Kytömäen päässä. Kuuden kilometrin kohdalla ei soinut enää Fernando, vaan puhelin. Soittaja oli Kytömäen kustantaja, joka ilmoitti tämän voittaneen Finlandia-palkinnon.

Diandra & Arja Saijonmaa - Fernando - Toista Yle Areenassa

- Menin siitä sitten kotiin, ja mielessäni soi edelleen Fernando, mutta se oli muuttunut. Se ei ollut enää lyyhistyksistä nousemisen kappale, vaan silkkaa riemua, Kytömäki toteaa.

Nina Tapio tuo mukanaan Queenia

Nina Tapio on valinnut Elämänsä Biisiksi Queen-yhtyeen kappaleen It’s A Kind of Magic, jonka jaksossa esittää suvereenisti Jarkko Ahola.

Aholan Jarkko laulaa.
Kuvateksti Aholan Jarkko
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kappale on kulkenut mukana Tapion matkassa jo pitkään, monissa eri tilanteissa. Ensimmäinen muisto sijoittuu 70- ja 80-lukujen taitteeseen, jolloin Tapio asui Lontoossa ja äänitti monien muiden ikätovereidensa tapaan radiosta kappaleita C-kaseteille. Yksi nauhoille päätyneistä yhtyeistä oli Queen.

- Silloin Freddie Mercury oli mulle vähän hassun näköinen setä, joka laulaa hienosti, Tapio kuvailee pilke silmäkulmassaan.

Vieraita istumassa Elämäni Biisi tuoleilla.
Kuvateksti Aira Samulin, Nina Tapio ja Matti Puro
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Seuraavan kerran Tapio kuunteli Queenia yhdessä Maiju-ystävänsä kanssa, heidän yhteisillä retkillään ympäri Helsinkiä. Kuunteleminen selkeästi kannatti, sillä molemmista tuli sittemmin ammattimuusikoita: toisesta klassinen muusikko, toisesta pop-laulaja.

Queen on ollut isossa roolissa myös Tapion ammatillisella uralla, ja hän onkin laulanut bändin tuotantoa muun muassa lauluyhtye Rajattoman kiertueella Australiassa sekä esiintynyt We Will Rock You -musikaalissa Helsingissä. Jälkimmäisestä kuullaan jakson aikana myös eräs varsin hätkähdyttävä anekdootti.

Jarkko Ahola - A Kind Of Magic - Toista Yle Areenassa

Kaikki tarinat ja esitykset voit katsoa milloin tahansa Yle Areenasta.

Kotipeliä pelataan myös erikoislähetyksessä

Myös katsojat voivat osallistua viikon hauskimpaan peli-iltaan, vaikka kotipelin tuloksia ei erikoislähetyksessä seuratakaan.

Elämäni Biisin jaksopeliä voi pelata studiovieraita vastaan ohjelman aikana, kaveripeliä taas milloin vain omilla elämän biiseillä.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Elämäni Biisin syksyn viimeinen lähetys lauantaina kello 21:10, uusinta sunnuntaina. Kauden kaikki jaksot katsottavissa Yle Areenassa. Ohjelma palaa ruutuun jouluspesiaalin merkeissä tapaninpäivänä.

Tanssimusiikin juhlaa - Toista Yle Areenassa