Hyppää pääsisältöön

Yle Tapahtumat

Jalkapallovalmentaja Marianne Miettisen mielestä aikuisten pitäisi oppia lapsilta tasa-arvokysymyksissä – “Lapset eivät luokittele toisiaan samalla tavalla”

Vuodelta 2021
Miettinen osallistui keskusteluun tulevaisuuden tasa-arvosta Ylen uudessa Aurora-tapahtumassa 19. marraskuuta. - Toista Yle Areenassa

Naisten jalkapallo on Miettisen uran aikana noussut näkyväksi lajiksi ja luonut tulevaisuuden unelmia tytöille, mutta myös pojille.

Jalkapallovalmentaja Miettinen tuli suomalaisen kisayleisön tietoisuuteen vuonna 2016, kun hän miesten EM-kisoissa 2016 oli Ylen studiossa asiantuntijana.

Palauteryöpyssä oli sekä kehuja Miettisen asiantuntemuksesta, että ärsytystä siitä, että jalkapalloa kommentoimassa oli nainen.

– Se oli hämmentävä yhteiskunnallinen kohu, jossa kommentteja tuli sekä naisilta että miehiltä.

Neljä ihmistä keskustelee lavalla.
Kuvateksti Miettinen osallistui Auora-tapahtumassa keskusteluun otsikolla Mitä emme vielä näe? Tulevaisuuden tasa-arvokysymyksistä hänen kanssaan puhuivat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja somevaikuttaja Mona Bling sekä toimittaja Ina Mikkola. 
Kuva: Tomi Hänninen

Hän kääntää nyt tasa-arvokysymykseksi aikanaan nousseen kohun positiiviseksi. 

– Se on yksi esimerkki siitä, miten jalkapallon kautta voi vaikuttaa myös yhteiskunnallisiin asioihin. 

Jalkapallo joukkuelajina peilaa Miettisen mukaan yhteiskuntaamme myös siten, miten luokittelu rajoittaa ajatteluamme. 

– Me aikuiset luokittelemme lapset poikiin ja tyttöihin, alkuvuodesta syntyneisiin ja loppuvuodesta syntyneisiin ja niin edelleen. Lapset eivät luokittele toisiaan samalla tavalla. 

Miettinen kertoo kokemuksistaan sellaisista peleistä, joissa tytöt ja pojat pelaavat yhdessä. 

 – Ne yrittävät löytää tasaväkiset joukkueet niin, että joukkueissa on tyttöjä ja poikia, ja eri-ikäisiä sekaisin. Ne kattoo, että tuolla on pari isokokoista, joten toiseen joukkueeseen pitää laittaa kans pari isokokoista, että tulee hyvä peli.

Kun jako tyttöihin ja poikiin lopetetaan, seurauksena onkin monipuolisempaa oppimista. 

– Esimerkiksi Hollannissa on tehty tutkimuksia siitä, että pojat oppivat tytöiltä sosiaalista kanssakäymistä, yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja tytöt oppivat pojilta kilpailullisuutta, yksilöllisyyttä. 

Ihminen puhuu mikrofoniin.
Kuvateksti Jalkapallovalmentaja Marianne Miettinen.
Kuva: Tomi Hänninen

Hollannissa ei perustetakaan kasvattajaseuroissa enää nykyään tyttöjen ja poikien joukkueita erikseen vaan ikäryhmittäin. 

– Siellä voi olla poikia heikompien harjoitusryhmässä ja tyttöjä parhaassa.

 Kenties tulevaisuudessa meillä ei enää olekaan urheilussa jakoa miesten ja naisten joukkueita, vaan jotakin aivan muuta?

– Huippu-urheilussa tulevat vastaan fyysiset erot, mutta 14-vuotiaiksi asti tytöt ja pojat voivat jalkapallossa aivan hyvin pelata samoja sarjoja. 

Miettinen kertoo, että jalkapallossa on sääntömuutokset käynnissä, ja jatkossa ei olisi ikärajoja lainkaan. Sääntömuutosten jälkeen kuka tahansa nainen voisi pelata vaikka veikkausliigaa, jos taidot riittävät. 

– Tästä on musta kysymys, että jos on riittävän hyvä, niin sukupuolella ei ole merkitystä ja näin pitäisi olla lapsista lähtien. 

Ihminen puhuu mikrofoniin.
Kuvateksti Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.
Kuva: Tomi Hänninen

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila toi esiin median roolin. 

– Itse sain kokea tämän vuonna 2019, kun Yle lähetti jalkapallon naisten MM-kisat, silloin, kun se ei vielä ollut “tuote”. Yle näki lajin potentiaalin, jota kaikki muut eivät vielä nähneet ja panosti siihen. Peli oli laadukasta ja urheilijat upeita, ja kun niitä tuotiin esille, niin myös Suomessa kiinnostus ja suosio räjähtivät. 

Naisten jalkapallokisojen näyttäminen toi näkyväksi kokonaisen lajin ja loi tulevaisuuden unelmia pikkutytöille ja myös pojille. 

– Kuulin tällaisenkin tarinan, että naisten pelejä katsellut pikkupoika oli kysynyt: Äiti, voiko pojatkin pelata jalkapalloa?

Ylä-Anttila kertoo Ylen saaneen kisojen näyttämisestä paljon hyvää palautetta. 

– Julkisen palvelun media voi ottaa tällaisia niin sanottuja “riskejä”. Se kuuluu erittäin luontevasti meidän hommiin. 

Kuka?

Marianne Miettinen (s. 1975) on suomalainen jalkapallovalmentaja, joka toimii Suomen alle 19- ja alle 20-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkueiden päävalmentajana. 

Vuonna 2018 Suomen Palloliitto valitsi Miettisen tyttöjen huippujalkapallopäälliköksi. (Lähde: Wikipedia)

Katso kaikki tulevaisuustapahtuma Auroran keskustelut Areenassa.