Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Neulo pallo, jossa on Strömsö-kuvio – koristepalloja joulukuuseen tai leikkikaluja lapsille tai lemmikeille

Vuodelta 2021
Neulo pallo, jossa on Strömsö-kuvio – koristepalloja joulukuuseen tai leikkikaluja lapsille tai lemmikeille - Toista Yle Areenassa

Lee on suunnitellut nyt uuden neulemallin, jossa on sama lähtökohta kuin aikaisemmissa. Neulo joulukuusenpallo tai pallo lapsille tai lemmikeille.

Pallon neulominen on vaikeampaa kuin miltä kuulostaa. Kuvion neulominen on hankalaa pieneen työhön, joka samalla pyöristyy ja on kolmiulotteinen. Tämä projekti sopii siksi kokeneemmille neulojille, eikä ole mikään aloittelijoiden projekti.

Neuletiheydellä ei ole pallossa kovin suurta merkitystä. Langan ja puikkojen paksuutta vaihtamalla voit helposti muuttaa joulukuusenpallon kokoa. Joulukuusenkoristeeseen suosittelen lankaa, jonka juoksevuus on noin 130 m/50 g.

Neulotut sukat, lapaset ja joulukuusenpallot
Kuvateksti Sama malli toistuu lapasissa ja sukissa.
Kuva: Lee Esselström /Yle

Palloon menee hyvin vähän lankaa, joten se on sopiva jäännöslankaprojekti. Voit hyvin käyttää samaa lankaa, josta teit aikuisten tai lasten Strömsö-villapaidan, mutta käytä mielellään ohuempia puikkoja, ettei pallosta tule kovin suuri (ellet sitten halua suurta palloa).

Neuloin joulukuusenpallon Gjestal Maija-langasta (130 m/50 g), värit 202 ja 209 ja sukkapuikot 2 mm – ja tuloksena oli pallon, jonka halkaisija on noin 8 cm ja joka sopii joulukuuseen. Toinen lankavaihtoehto on esimerkiksi Novita Nalle, Markuscompany 6 ply ja Regia 6 ply.

Suuremman pallon neuloin Gjestal Janne-langasta (100 m/50 g) värit 402 ja 409 ja sukkapuikot 3 mm – ja tuloksena oli pallo, jonka halkaisija on noin 10 cm. Se on sopiva lelupallo. Vastaavia vaihtoehtoja langalle: Novita Seitsemän veljestä, Sandnes garn Perfect, Istex Lettlopi, Drops Karisma tai Drops Merino extra fina.

Ruutupiirros

Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin saat auki ruutupiirroksen pdf-tiedostona, joka on helppo tulostaa. Kuvio toistuu neljä kertaa peräkkäin, jotta siitä tulee pallo.

Tästä löydät videon, jossa näytän, miten teen lisäyksiä, jotka on merkitty ruutupiirroksessa U-kirjaimella.

Lisää silmukoita nostamalla lanka edellisen kerroksen silmukoiden välistä (ja neulo se kiertäen) - Toista Yle Areenassa

Huom! Lue läpi koko ohje, ennen kuin aloitat!

Neulottu joulukuusenpallo
Kuva: Lee Esselström /Yle

Tee näin:

1. Luo 12 s pohjavärillä kaksinkertaisilla 2 mm:n puikoilla (pieni pallo) tai 3 mm:n puikoilla (isompi pallo). Jaa silmukat neljälle puikolle 3 s puikkoa kohti.

2. Neulo ruutupiirroksen mukaan. Se väri, jolla et neulo, kulkee mukana työn takapuolella. Kuvio toistuu neljä kertaa peräkkäin niin, että kuvio tulee kerran jokaiselle puikolle.

3. Kun olet neulonut pari kerrosta kavennuksia, voit täyttää pallon vanulla, ennen kuin jatkat neulomista.

4. Kun olet neulonut viimeisen kerroksen valkoisella (tai omalla kuviovärilläsi), katkaise valkoinen lanka ja päättele se pallon sisälle.

5. Kun olet neulonut viimeisen kerroksen ruutupiirroksen mukaan, lisää hiukan vanua ja muotoile pallo.

6. Katkaise punainen lanka (pohjaväri) ja vedä se jäljellä olevien 12 silmukan läpi ja kiristä. Päättele lanka hyvin.

7. Päättele myös alussa oleva langanpää ja ompele kaikkien aloitussilmukoiden läpi, jotta pienikin reikä päässä menee kiinni.

8. Kostuta pallo varovasti suihkuttamalla vettä siihen suihkepullosta. Puristele palloa niin, että kaikki silmukat kostuvat ja asettuvat siistimmin. Muotoile pallo ja anna sen kuivua.

9. Ompele kiinni lanka ripustamista varten tai virkkaa silmukka ketjusilmukoilla ja ompele se kiinni ripustuslenkiksi, jos haluat ripustaa pallosi kuuseen tai kranssiin.

Nainen istuu tuolissa. Stömsövillapaita, lapaset, sukat ja joulukuusenpallot päälle.
Kuvateksti Neulo koko Strömsö-setti ja sovi yhteen kuusesi kanssa!
Kuva: Lee Esselström /Yle

Tulosta neuleohje

Tulosta neuleohje, johon sisältyy myös ruutupiirros, klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Saat näkyviin helposti tulostettavan version.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä