Hyppää pääsisältöön

Ohjelmavinkit

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna uusin ja vanhoin tavoin – lue kooste tarjonnasta

Päivitetty 01.12.2021 13:32.
Juhla-asuihin pukeutuneet Daniel Olin, Kreeta-Maria Kivioja, Ella Kanninen sekä Jussi-Pekka Rantanen kohottavat hymyillen maljoja kultaisten konfettien leijuessa ilmassa.
Kuvateksti Daniel Olin, Kreeta-Maria Kivioja, Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen

Ylen Linnan juhlat -lähetys nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa, vaikka itsenäisyyspäivän kutsuvierastilaisuus Presidentinlinnassa on koronatilanteen vuoksi peruttu. Myös etkot ja jatkot vietetään Ylen kanavilla.

Arvokasta juhlatunnelmaa kotisohville välittää entuudestaan tuttu selostajapari Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen.

Linnan juhlat Yle TV1:llä ja Yle Areenassa klo 19.15 alkaen.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton selostajat Ella Kanninen (vasemmalla kultaisessa iltapuvussa) ja frakkiin pukeutunut Jussi-Pekka Rantanen kohottavat hymyillen maljoja kultaisten konfettien leijuessa ilmassa.
Kuvateksti Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen.

Etkot ja jatkot yhdessä suomalaisten kanssa

Kohti Linnan juhlat -päälähetystä mennään Rosa Kettumäen ja Antti Sahlstömin johdolla ja Linnan jatkoilla isäntänä toimii puolestaan Mikko Kekäläinen.

Hopeanhohtoiseen paitaan ja tummaan pikkutakkiin sonnustautunut juontaja Mikko Kekäläinen hymyilee rennosti, paidan ylin nappi auki.
Kuvateksti Mikko Kekäläinen.

Näin itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylen kanavilla 6.12.

Tummansiniseen, kimmeltävään juhlapukuun pukeutunut juontaja Rosa Kettumäki (vas.) ja kiiltävän sinisellä pikkutakilla sekä takkiin sointuvalla kaulamirrillä varustautunut Antti Sahlström  seisovat rinnakkain.
Kuvateksti Rosa Kettumäki ja Antti Sahlström.

Kohti Linnan juhlia

6.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 16.00 alkaen

Kohti Linnan juhlia kutsuu kaikki mukaan juhlimaan itsenäisyyspäivää. Ohjelmassa esitellään muun muassa suomalaisia porukoita, jotka ovat tänä syksynä voineet taas palata yhteen rakkaiden harrastustensa pariin. Suoran lähetyksen juontavat Rosa Kettumäki ja Antti Sahlström.

Yhteisöllisyyden eri muodoista ovat ohjelmassa kertomassa mm. cheerleadingin maailmanmestarit ja suosikkitubettajat. Tänä vuonna myös katsojat pääsevät vaikuttamaan ohjelman sisältöön äänestämällä Yle-sovelluksessa lähetyksen aikana.

Musiikkivieraina ovat Samuli Edelmann, Anna-Maija Tuokko ja Orkestra Suora Lähetys sekä Vesta yhtyeineen.

Linnan juhlat

6.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 19.15 alkaen

Linnan juhlat -ohjelmassa keskustellaan presidenttiparin ja suomalaisten kanssa. Lisäksi lähetyksessä huomioidaan korona-aikana ansioituneita henkilöitä, veteraaneja ja lottia sekä nähdään huippuartistien esityksiä. Selostajina Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua juhlintaan chatissa, lähettämällä viestejä ja kysymyksiä. Itsenäisyyspäivän chatin viestejä lähetykseen tuovat juontajat Kreeta-Maria Kivioja ja Daniel Olin.

Lisäksi lähetys tulkataan sekä suomalaisella että suomenruotsalaisella viittomakielellä.

Linnan jatkot

6.12. Yle TV1 klo 22.00 alkaen

Juontaja Mikko Kekäläinen kutsuu kaikki kotijatkoille. Iltamien tarjoiluista vastaa kokki ja ruokataiteilija Kozeen Shiwan, joka loihtii artisteilta saatujen raaka-aineiden pohjalta menun, jollaista ei ole aiemmin koettu. Musiikista vastaavat Eini, Jonna Tervomaa, Jesse Markin sekä Ursus Factory.

Aleksi Rantamaa (vas.) katsoo kameraan pitäen kiinni pikkutakkinsa kauluskäänteistä, Lloyd Libison seistessä vierellä kauluspaitaa myöten mustassa pukukokonaisuudessa.
Kuvateksti Aleksi Rantamaa ja Lloyd Libiso.

Linnan juhlat verkossa

Tänä vuonna itsenäisyyttä juhlitaan myös kotona kavereiden kesken!

Yle-sovelluksessa pääset Linnan juhlien Sohvabileisiin Aleksi Rantamaan ja Lloyd Libison kanssa. Saat nauttia juhlista kotikatsomon hulvattomassa seurassa, kuulla kiinnostavia vieraita ja keskustella striimissämme chatin välityksellä.

Yle Radio Suomi juhlii yhdessä kuuntelijoiden kanssa

Juontajat Sanna Pirkkalainen (vas.) ja Matti Ylönen hymyilevät kameralle. Sannalla on merensininen, glitterpintainen ja lyhythihainen mekko johon on kirjailtu kimaltavia pieniä vaaleita kukkia. Ylösellä on hopeanvärinen solmio ja tumma pikkutakki.
Kuvateksti Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen.

Kiinnostavia vieraita ja tilaisuuteen sopivaa musiikkia

6.12. Yle Radio Suomi klo 19.00–21.30 alkaen

Radiossa juhlatunnelmaa itsenäisyyspäivänä välittävät Sanna Pirkkalainen ja Matti Ylönen. Keskustelemme mielenkiintoisten vieraiden kanssa ja soitamme musiikkia itsenäisyyspäivän hengessä. Kuulemme ansioituneiden suomalaisten tuntoja itsenäisyydestä. Valssit ja soittokuntamusiikki vievät meidät perinteisiin tunnelmiin.

Itsenäisyyspäivän muuta ohjelmistoa

Suomen itsenäisyypäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus

Kuvan keskiössä on Helsingin tuomiokirkko, viereisten rakennusten katoilla liehuvat Suomen liput.

Juhlajumalanpalvelus järjestetään Helsingin tuomiokirkossa. Piispa Seppo Häkkinen saarnaa, liturgeina Henrik Wikström ja Maria Repo-Rostedt.

Tänä vuonna jumalanpalvelus toteutetaan ilman kirkossa läsnä olevaa seurakuntaa vallitsevan koronatilanteen takia.

Presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa ja muut valtiovallan edustajat käyvät kirkossa sytyttämässä kynttilät itsenäiselle Suomelle.

Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus Yle TV1 11.50 ja Yle Radio 1 klo 12.00

Tuntematon sotilas

6.12. Yle TV1 klo 13.10

Suomen itsenäisyyspäivään olennaisesti kuuluva tv-tapaus: Väinö Linnan romaani konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa Edvin Laineen ohjaamana klassikkoelokuvana. N: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman. (Suomi 1955)

RSO:n juhlakonsertti

6.12. Yle Teema, Yle Areena ja Yle Radio 1 klo 15.00

Nicholas Collon on RSO:n historian ensimmäinen ylikapellimestari, joka ei ole suomalainen. Meille se on valttikortti myös kotimaisen musiikin esiintuomisessa.

kapellimestari Nicholas Collon johtaa
Kuvateksti Nicholas Collon johtaa RSO:n juhlakonsertin.

Juhlaohjelmassa Suomen historian vaiheet kerrostuvat ja kommentoivat toisiaan. Säveltäjäniminä ovat Sibelius, Wennäkoski ja Kaipainen.

Itsenäisyyspäivä Pikku Kakkosen seurassa

Pikku Kakkosen lastenkonsertti: Aika metka matka

6.12. Yle TV2 klo 9.08 ja Yle Areena

Konsertissa matkataan melkoisesti: kävellen, laukaten, lentäen, seilaten, maailman ympäri, avaruuteen, mielikuvituksen voimalla ja leikin varjolla... Itse aikamatka tehdään musiikillisesti: esitettävät laulut ovat valikoituneet eri vuosikymmeniltä 1920-luvulta tähän päivään lastenmusiikin historiasta.

Kuvan etualalla on keltaiseen avaruusolentopukuun pukeutunut näyttelijä, jolla on päässään asuun kuuluva hattu, josta nousee lukuisia varrellisia pehmosilmiä. Koira-asuun pukeutunut näyttelijä vasemmalla virnistää.
Kuvateksti Aika metka matka kuljettaa yleisön avaruuteen asti.

Konserttia varten koottua yhtyettä johtaa Matti Kallio laulusolisteina Club for five -lauluyhtyeestä tutut Susanna Lukkarinen ja Maija Sariola sekä monitaitoinen kantelevirtuoosi Lauri Schreck.

Pikku Kakkosesta mukana musisoinnissa ovat juontajat Iina, Susanna ja Tuomo, Jyrki ja Neponen sekä hahmot Nakkirakki ja Reppu-Heppu. Luvassa ainakin kolme varttia musiikillista iloa, valoa ja tunnelmointia. Yle Areenassa toistaiseksi.

Fira självständighet med Svenska Yle!

Hela folket firar självständighetsdagen framför skärmarna!


Precis som alltid bjuder Yle den 6.12 på festligheter för hela familjen på svenska och finska.

Programmet Fest på slottet kommer att ses på Yle TV1 och Yle Areena, även om självständighetsdagens inbjudningar på Presidentens slott har ställts in på grund av coronasituationen.

Vaaleanpunasävyiseen, yläosastaan helmikirjailtuun iltapukuun pukeutunut Kreeta-Maria Kivioja kohottaa maljaa frakkiasuisen Daniel Olinin kanssa.
Kuvateksti Kreeta-Maria Kivioja ja Daniel Olin.

Sändningen tolkas till finlandssvenskt teckenspråk.

Publiken kan delta i festligheterna genom att chatta under direktsändningen. Programledarparet Daniel Olin och Kreeta-Maria Kivioja finns med i chatten och kan förmedla publikens hälsningar och frågor.

Följ också med innehållet på svenska.yle.fi.