Hyppää pääsisältöön

Kulttuuricocktail

Mitä sinä ajattelet tieteen luotettavuudesta, kysyy Meidän Tuukka – osallistu keskusteluun!

57 s

Kulttuuricocktail Livessä puhutaan nyt tieteestä. Tieteellinen tutkimus on peruskivi, johon nyky-yhteiskunta nojaa. Samaan aikaan tiedettä epäillään äänekkäästi. Tieteen luotettavuutta epäillään esimerkiksi rokotteiden ja ilmastonmuutoksen suhteen.

Kun 90 prosenttia tutkijoista on tullut siihen tulokseen, että jokin on asia totta, sitä voi pitää totena. Näin on todennut erikoislääkäri, professori Jussi Huttunen. Huttunen kuitenkin lisäsi, että tieteen konsensusta haastavat loput 10 prosenttia muuttavat maailmaa.

Tähän kiteytyy tieteen ydin. Tarvitaan epäilyä, kyseenalaistamista ja toistoa, kunnes jokin virhe huomataan ja maailma osataan selittää taas paremmin. Tieteen objektiivisuutta kuitenkin epäillään, ja osa kritiikistä tulee ottaa tosissaan. Sillä on merkitystä, kuka tutkimukset rahoittaa ja mitä ylipäänsä lähdetään tutkimaan. Täysin arvovapaata tutkimusta ei ole olemassa.

Toisaalta tiede ei väitä, että sen tulokset ovat ehdottoman varmasti totta. Tiede väittää, että ne pitävät paikkansa parhaan tähänastisen tietomme mukaan.

Mitä sinä ajattelet tieteen luotettavuudesta?

Keskustelu tieteestä jatkuu illalla klo 20.00 Kulttuuricocktail Livessä Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Vieraina ovat Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski ja yliopistonlehtori Johanna Kaakinen.

Meidän Tuukka on toimittaja Tuukka Pasasen hahmo Kulttuuricocktail Live -ohjelmassa.

Osallistu keskusteluun!