Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Suurta tanssin juhlaa! Yle Teema ja Yle Areena viettävät Tanssin vuotta 2022

Päivitetty 30.05.2022 10:22.
Naistanssija erottuu epäselvästi suuren eri suuntiin räjähtävän vesimassan takaa mustalla lavalla.
Kuvateksti Peili
Kuva: Yle

Vuosi 2022 on Suomessa poikkeuksellisen suuri tanssin vuosi. Vuosia valmisteilla ollut Tanssin talo on avattu, ja Suomen kansallisbaletti täyttää sata vuotta. Teema juhlii tanssia koko vuoden!

Tanssin vuoden kesän käynnistää Helsingin kansainvälinen balettikilpailu, jota seurataan Teemalla ja muilla Ylen kanavilla kesäkuun alussa. Kesäkuussa Teemalla nähdään myös tulevaisuuden taiteen teknisillä keinoilla kokeileva teos Peili, joka on samalla osa Teeman ja Radio 1:n Tulevaisuuksien kesää.

Tanssin vuoden syksyn ohjelmistossa on niin kotimaisia uutuuksia kuin Kino Klassikon musikaalielokuvia.

Tanssin vuotta seuraa myös Liisa Vihmasen päiväkirja Tanssimatto!

4.–6.6. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu 2022

Baletin tulevaisuus ja nuoret huiput ovat valokeilassa, kun Yle Areenassa seurataan suorassa lähetyksessä Helsingin kansainvälisen balettikilpailun finaaleja ja gaalaa kesäkuun alussa. Kilpailu on tarkoitettu niin nuorille balettitanssijoille (15–19-vuotiaat) kuin senioreillekin (20–25-vuotiaat). Edustettuina ovat sekä klassinen baletti että nykytanssi.

Toimittajat Jenny Jägerhorn ja Liisa Vihmanen nauravaisina studiokuvassa.
Kuvateksti Balettikilpailua seuraavat Ylen toimittajat Jenny Jägerhorn ja Liisa Vihmanen.
Kuva: Anne Hämäläinen

5.6. Peili & Kuusi kuvaa

Peili -tanssiteoksen pääosassa on tanssija Karoliina Kauhanen, joka kertoo elämäntarinansa valitsemiensa valokuvien kautta Kuusi kuvaa -radio-ohjelmassa. Samat valokuvat toimivat tanssiteoksen punaisena lankana. Peili on tutkimusmatka teknologian mahdollisuuksiin esitystaiteessa. Virtuaaliset lavasteet, reaaliaikainen videografiikka, liikeanturit ja syntetisaattorit muuttavat tapaa, jolla taidetta tehdään ja esitetään tulevaisuudessa. Teknologia myös lähentää eri taidemuotoja toisiinsa.

Teoksen on toteuttanut ja ohjannut digital artist Tomi Paijo, koreografi on Hanna Pajala ja dramaturgi Maria Lindeman.

30.7. alkaen tanssielokuvia

Fred Astaire ja Ginger Rogers tanssivat Kino Klassikon elokuvissa heinä–elokuun vaihteessa: 30.7. Hääkarkuri (Swing Time, 1936), 31.7. Continental – hupainen avioero (The Gay Divorcée, 1934), 6.8. Saanko luvan? (Shall We Dance?, 1937), 13.8. Neitonen ahdingossa (A Damsel in Distress, 1937).

Tulossa syksyllä

Mua kuuluukin lyödä

Valtteri Raekallion tanssiryhmän ja helsinkiläisten lukiolaisten toteuttama teos Elämän koulu perustuu Antti Röngän romaaniin Jalat ilmassa. Se käsittelee koulukiusaamista ja kiusaamisen jälkiä, joita kiusattu kantaa pitkälle aikuisuuteen. Joukon, yksilön ja kiusaamisen dynamiikka avautuu niin uhrin kuin kiusaajan, osallistujan ja sivustakatsojankin näkökulmista. Mua kuuluukin lyödä on dokumentti teoksen toteuttamisesta, ja se nähdään Teemalla syyskuussa.

Tanssijoita oransseissa kaavuissa, taustalla sinisenä hehkuva planeettamainen taivaankappale.
Kuvateksti Marikki Hakola: Mirages
Kuva: © Kroma 2021 / Kroma Productions Oy

Mirages

Marikki Hakolan ohjaama Mirages on kolmesta osasta koostuva tanssielokuva rakkauden monista kasvoista, yhteisöön kuulumisesta, identiteetistä ja sen rakentumisesta. Kaija Saariahon musiikin pohjalle rakennettu teos on toteutettu virtuaalisissa lavasteissa, joissa esiintyjät ovat vuorovaikutuksessa animoitujen hahmojen kanssa. Elokuva esitetään Teemalla joulukuussa 2022.

Tanssielokuvia

Teeman kesän elokuvissa tanssi näkyy 30.7. alkavassa Kino Klassikon Hollywood-musikaalien sarjassa, jonka tähtiä ovat Fred Astaire ja Ginger Rogers.

Syyskauden elokuvissa Bollywoodia edustaa elokuva Devdas, ja tanssiryhmä on tapahtumien keskipisteessä Luca Guadagninon ohjaamassa uustulkinnassa kulttikauhufilmistä Suspiria.

Alkuvuodesta tapahtunutta

29.1. Joutsenlampi

Tammikuun lopussa nähdään Pjotr Tšaikovskin rakastettu klassikko Joutsenlampi.  Kansallisbaletti täyttää 100 vuotta ja sen kunniaksi David McAllister on tehnyt uuden koreografian Tšaikovskin maailmankuuluun musiikkiin. Teoksella on pitkä historia myös Suomen kansallisbaletissa, joka esitti sen ensimmäisenä teoksenaan sata vuotta sitten.

Joutsenlampi nähdään suorana Teemalla lauantaina 29.1. klo 14.00 ja se on Areenassa katsottavana puoli vuotta.

30.1. Esa-Pekka Salosen kausi – San Franciscon sinfoniaorkesterin avajaiskonsertti

San Franciscon sinfonikkojen musiikillisen johtajan Esa-Pekka Salosen laatima innovatiivinen avajaiskonsertti (1.10.2021), joka sisältää myös tanssia. Koreografi Alonzo Kingin laatimassa koreografiassa hänen LINES-tanssiryhmänsä tulkitsee argentiinalaisen Alberto Ginasteran Estancia-teoksen neliosaista sarjaa. Konsertti nähdään Teemalla sunnuntaina 30.1. klo 15.50.

Turvaliiviin ja valkoiseen kypärään pukeutunut mies nojailee sinisen henkilönostimen kaiteeseen rakennustyömaalla ja tervehtii kameraa nostamalla kypärän lippaa.
Kuvateksti Arkkitehti Harri Lindberg Tanssin talon työmaalla
Kuva: Yle.

2.2. Tanssin talon avajaiset

Kokonaan tanssille omistettu uusi talo Helsingin Kaapelitehtaalla yhdistää aivan uudella tavalla yleisön ja tanssin sekä vahvistaa tanssin asemaa ja arvostusta suomalaisen kulttuurin kentällä. Teema lähettää suorana avajaisgaalan Erkko-salista 2.2.2022 klo 20. Esiintyjinä Suomen parhaimpia tanssijoita ja tanssiryhmiä, kuten Tero Saarinen Company, Tanssiteatteri Tsuumi, Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra, Pimeä hedelmä feat. Amanda & Lydia, sekä sekä kymmenen tanssijan tervehdys Tanssin Talolle tanssija-koreografin Reija Wäreen johdolla.

Gaalan juontaa Markku Haussila. suoran lähetyksen toimittajat Liisa Vihmanen ja Tiia Lappalainen. Väliajalla nähdään tervehdyksiä ja yllätyksiä tanssin kentältä.

3.2. Vahvojen naisten Tanssiteatteri Raatikko

Liisa Vihmasen uudesta dokumentista selviää, miten poliittisesti kantaaottavasta tanssiteatteri Raatikosta tuli viidessäkymmenessä vuodessa lasten ja nuorten tanssiteatteri. Viisi Raatikon keskeistä tanssijaa kertoo, mitä Raatikko on heille merkinnyt ja miten he kokivat sen tyynet ja myrskyt. Raatikon nykyinen johtaja Marja Korhola  (kuvassa) on johtanut tanssiteatteria yli 30 vuotta ja kun hän nyt siirtyy syrjään, viimeinen side Raatikon alkuaikoihin katkeaa. Millaisen suunnan Raatikko ottaa seuraavalle viidelle kymmenelle vuodelle? Teemalla torstaina 3.2. klo 21.

20.2. Suomalaisen baletin vaiheita

Ohjelmassa kerrataan Suomen kansallisbaletin historiaa vuoteen 1990 saakka. Toimittaja ja ohjaaja Anna-Kaarina Kiviniemi, käsikirjoittaja Auli Räsänen. (1990)

14.5. Sibelius-baletti

Suomen kansallisbaletin pyöreiden vuosien juhlateos on Jorma Elon baletti Jean Sibeliuksen elämästä ja luovuudesta. Säveltäjän työ ei olisi ollut mahdollista ilman Ainon rakkautta. Baletti on heidän rakkaustarinansa. Musiikkina Richard Straussin lisäksi mm. Sibeliuksen rakastetut Viulukonsertto, viides sinfonia ja Finlandia.

Sibelius-baletti on katsottavana Yle Areenassa kahtena eri versiona: sellaisenaan sekä kommentoituna!

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Alkusoitto juhlavuodelle saadaan jo marraskuussa, kun Teema esittää suorana Toer van Schaykin ja Pjotr Tšaikovskin baletin Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas. E. T. A. Hoffmannin klassiseen tarinaan perustuvassa baletissa on hiiriarmeija, kaukomaiden vieraita ja tietysti prinssi, joka on taiottu pähkinänsärkijäksi.

Suoran lähetyksen toimittavat Liisa Vihmanen ja Riikka Holopainen. Vieraina ovat mm. jalkapalloilija Henri Aalto ja pyörätuolitanssija Tuuli Harju. Kansallisbaletin esitys nähtiin Teemalla suorana lähetyksenä lauantaina 27.11.2021 klo 14, ja se on katsottavana sen jälkeen Areenassa puolen vuoden ajan!

Katso myös nämä!

Tanssin vuoden ohjelmisto päivittyy vuoden mittaan.

29.1. Tero Saarisen HUNT

Areenassa kuukauden

Tero Saarisen HUNT on yksi Stravinskyn Kevätuhrin merkittävimmistä nykytulkinnoista. Tässä 50 vuotta täyttävän Tero Saarisen jäähyväisesitys teoksesta v. 2013.

29.1. Kun tanssin itsekseni

Areenassa 3 kk

Viisi tarinaa, viisi ihmistä, jotka on kutsuttu kameran eteen tanssimaan suosikkikappaleensa. Emma ei tiennyt, että hänessä asuu tanssija. Leif haluaisi oppia nauttimaan, mutta tuntee olevansa kuin eläin häkissä. Ruotsalainen lyhytelokuva tanssista.

7.2. Siéva

Areenassa 3 kk

Jenni Nybergin dokumenttielokuva kertoo Suomesta maailmalle ponnistaneesta tanssityylistä siévasta ja samalla nuoruudesta ja identiteetistä.

Sekä: Siéva Flash Mob 1 & 2!

Siéva-katutanssiin kuuluvat olennaisesti flashmobit, yllättävissä paikoissa toteutettava tanssi joka tuodaan ihmisten keskelle julkiseen tilaan, kirjakauppaan, ruokakauppaan, puistoon, kadulle...

13.2. BalletBoyz: Them & Us

Areenassa 31.3. asti

Kaksi englantilaisen BalletBoyz-tanssiryhmän teosta vuosilta 2019. Them on kuuden tanssijan teos, jossa soi säveltäjä Charlotte Hardingin musiikki. Us on tanssiteos, jossa aggressiivisen yhteisön torjuma mies löytää lopulta rakkauden.

20.2. Naharin: Last Work

Areenassa kuukauden

Israelilainen Batsheva Company esittää johtajansa Ohad Naharinin koreografian Pariisissa.

Näyttämön taustalla juoksumatolla koko esityksen ajan liikkuva siniasuinen nainen tahdittaa esityksen sydämen- tai rummunlyöntien tapaan. Naharinin vuosien kuluessa luoma gaga-tekniikka vapauttaa 18 tanssijan omat energiat huimiin suorituksiin.

27.2. Sokea tanssija & Näin tehtiin Sokea tanssija

Areenassa kuukauden

Lisa on näkövammainen amatööritanssija, joka ei ole sinut vartalonsa kanssa. Hän kamppailee kyvyn ja kyvyttömyyden välillä, mutta ottaa vastaan tarjouksen saada tanssia Said Gharbin kanssa. Marokkolaisyntyinen Gharbi on Euroopan ainoa sokea ammattitanssija. Lisan ja Saidin kohtaaminen on koskettava, mutta ei aivan helppo. Maria Lloydin tanssielokuva.

10.4. Chicos Mambo: Tutu

Areenassa kuukauden

Rakkaudesta tanssiin, mutta pilke silmäkulmassa. Taiturimainen ranskalainen miestanssijoiden Chicos Mambo -ryhmä ilottelee – tanssihameet päällä tai ilman – niin Joutsen-/Ankkalammen kuin kanankoipienkin parissa. Pina Bauschista tangoon ja Tonava kaunoiseen, maoritanssien kautta Tanssii tähtien kanssa -tunnelmiin ja kapaloikäisten Kevätuhriin. Koreografi Philippe Lafeuille kutsuu lopuksi kaikki katsojat tanssimaan ja laulamaan.

24.4.–22.5. Teema tanssii 2022

Huhti–toukokuussa Teema esittää perinteiseen tapaan runsaan valikoiman kansainvälisiä tanssidokumentteja, kuten Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla nähty Ailey, elokuva Alvin Aileystä, modernin tanssin tienraivaajasta. Neil Minchinin ja Wayne Blairin dokumentti  Firestarter – Bangarra-tanssijoiden tarina puolestaan kertoo Australian alkuperäisväestöön kuuluvasta Pagen veljessarjasta ja heidän perustamastaan maailmanmaineeseen nousseesta tanssiryhmästä.

Teema tanssii vuoden ympäri myös elokuvissa aina Fred Astairen ja Ginger Rogersin tyylikkäistä klassikkoelokuvista värikkääseen Bollywood-rientoon.

Kuuluisia muotokuvia tarjoavat tanssija-koreografi Bob Fossen vahvasti omaelämäkerrallinen, neljällä Oscarilla ja Cannesin Kultaisella palmulla palkittu All That Jazz ja legendaarisen Isadora Duncanin elämästa kertova Isadora, jonka nimiosasta Vanessa Redgrave palkittiin Cannesin festivaaleilla.

Tyystin erilaisia näkökulmia tanssiin antavat ihana klassikko Cherbourgin sateenvarjot, lasten näyttelemä gangsterimusikaali Bugsy Malone ja tanssikoulua päämajanaan pitävistä noidista kertova kauhuelokuva Suspiria.

Miestanssija istuu ja katsoo hieman kameran ohi. Taustalla tanssijoita istumassa ja tikkailla.
Kuvateksti Alvin Ailey
Kuva: Dogwoof Ltd

24.4. Ailey

Areenassa 2 vuotta

Jamila Wignotin dokumentti amerikkalaisesta visinonääristä, tanssija/koreografi Alvin Aileystä (1931–1989). Afroamerikkalainen Ailey perusti vuonna 1958 mustille tanssijoillle tarkoitetun tanssiryhmän Alvin Ailey American Dance Theater ja kävi kansalaisoikeustaistelua esiintymislavoilta käsin. Yli 30 vuotta myöhemmin hänen nimeään kantava ryhmä luo edelleen uutta.

1.5. Riverdance 25 vuotta -juhlashow

Areenassa 1 vuoden

vuoden 1994 Euroviisut Dublinissa jäivät varmaan 300 miljoonan katsojan mieleen ennen

kaikkea väliaikaohjelmasta, jossa nähtiin seitsemän minuuttia huimaa irlantilaista tanssia. Siitä kehkeytyi Riverdance-lavashow, jonka ensiesitys oli Dublinin Point-teatterissa 9.2.1995. Tasan 25 vuotta myöhemmin samassa paikassa toteutui uusin show jatkumossa, jota on todistanut yli 25 miljoonaa katsojaa 450:lla paikkakunnalla eri puolilla maailmaa.

8.5. Cloud Gate Dance Theatre: Riisi

Areenassa 2 vuotta

Maailmankuulu taiwanilainen tanssiryhmä esittää koreografi Lin Hwai-Minin teoksen Rice (Riisi), jota ryhmä on esittänyt kymmenissä maailman maissa.

Aasialaiseen perusruokavalioon kuuluvan tuotteen kiertokulkua tulkitaan eri teemoina: maaperä, tuuli, siitepöly, auringonvalo, jyvä, tuli ja vesi.

15.5. Firestarter – Bangarra-tanssijat

Areenassa 1 vuoden

Koskettava dokumentti vuonna 1969 perustetusta, Australian alkuperäisväestön yli 60 tuhannen vuoden mittaisesta kulttuurista ammentavasta tanssiryhmästä, joka joutui taistelemaan systemaattista rasismia vastaan ja nousi pienrýhmästä maailmanmaineeseen. Bangarra Dance Theatre tunnetaan vahvasta ja ilmaisuvoimaisesta tanssista, visuaalisuudesta ja ainutlaatuisesta äänimaailmastaan.

22.5. Askel vapauteen: Irlannin tanssin tarina

Areenassa 2 vuotta

Uskonto. Seksi. Vieraat valloittajat. Nälänhätä. Massamuutto ulkomaille. Orjuus. Kulttuurinen fuusio. Vallankumous. Tuore dokumentti siitä, kuinka nämä tekijät ja tässä järjestyksessä muovasivat perinteisestä irlantilaisesta kansantanssista nykypäivän maailmanlaajuisen ilmiön Riverdancen tyyliin. Irlantilaiset ja afroamerikkalaiset historioitsijat valottavat mm. vähemmän tunnettua irlantilaisten palkkaorjien ja Afrikasta Yhdysvaltoihin tuotujen orjien yhteyksiä. (Steps of Freedom: The Story of Irish Dance)

Artikkelia päivitetty 12.1.2022: lisätty tietoja Tanssin talon avajaisten esiintyjistä

Artikkelia päivitetty 27.1.2022: lisätty ohjelmatietoja