Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Yle Teema ja Yle Areena juhlivat Tanssin vuotta 2022 – alkusoittona jo marraskuussa Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Päivitetty 12.01.2022 15:21.
Luurankotakkiin, koppalakkiin ja punaisiin housuihin pukeutunut balettitanssija hyppää, taustalla loistaa kuu. Kuva Kansallisbaletin esityksestä Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas.
Kuvateksti Kansallisbaletin Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Yle kutsuu kaikki kanssaan viettämään Tanssin vuotta 2022. On paljon aihetta juhlaan: Suomen kansallisbaletti täyttää 100 vuotta, Tanssiteatteri Raatikko 50 ja Tanssin talo aukeaa.

Vuosi 2022 on Suomessa poikkeuksellisen suuri tanssin vuosi. Vuosia valmisteilla ollut Tanssin talo valmistuu ja sen avajaisia vietetään helmikuun alussa suorassa lähetyksessä Teemalla. Suomen Kansallisbaletti täyttää 100 vuotta, ja tapausta juhlitaan Joutsenlammella, joka oli Suomalaisen oopperan baletin ensimmäinen teos vuonna 1922.

27.11.2021 Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Alkusoitto juhlavuodelle saadaan jo marraskuussa, kun Teema esittää suorana Toer van Schaykin ja Pjotr Tšaikovskin baletin Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas. E. T. A. Hoffmannin klassiseen tarinaan perustuvassa baletissa on hiiriarmeija, kaukomaiden vieraita ja tietysti prinssi, joka on taiottu pähkinänsärkijäksi.

Suoran lähetyksen toimittavat Liisa Vihmanen ja Riikka Holopainen. Vieraina ovat mm. jalkapalloilija Henri Aalto ja pyörätuolitanssija Tuuli Harju. Kansallisbaletin esitys nähdään Teemalla lauantaina 27.11.2021 klo 14, ja se on katsottavana sen jälkeen Areenassa puolen vuoden ajan. Koko perheen joulubaletti nähdään toisen kerran televisiossa Teemalla jouluaattona.

Tanssija Hanako Matsune valkoisessa joutsenasussa mustalla, peilipintaisella esiintymislavalla. Kuva Kansallisbaletin Joutsenlammesta.
Kuvateksti Joutsenlampi: Hanako Matsune

29.1. Joutsenlampi

Tammikuun lopussa nähdään Pjotr Tšaikovskin rakastettu klassikko Joutsenlampi.  Kansallisbaletti täyttää 100 vuotta ja sen kunniaksi David McAllister on tehnyt uuden koreografian Tšaikovskin maailmankuuluun musiikkiin. Teoksella on pitkä historia myös Suomen kansallisbaletissa, joka esitti sen ensimmäisenä teoksenaan sata vuotta sitten.

Joutsenlampi nähdään suorana Teemalla lauantaina 29.1. klo 14.00 ja se on Areenassa katsottavana puoli vuotta.

30.1. Esa-Pekka Salosen kausi – San Franciscon sinfoniaorkesterin avajaiskonsertti

San Franciscon sinfonikkojen musiikillisen johtajan Esa-Pekka Salosen laatima innovatiivinen avajaiskonsertti (1.10.2021), joka sisältää myös tanssia. Koreografi Alonzo Kingin laatimassa koreografiassa hänen LINES-tanssiryhmänsä tulkitsee argentiinalaisen Alberto Ginasteran Estancia-teoksen neliosaista sarjaa. Konsertti nähdään Teemalla sunnuntaina 30.1. klo 15.50.

Turvaliiviin ja valkoiseen kypärään pukeutunut mies nojailee sinisen henkilönostimen kaiteeseen rakennustyömaalla ja tervehtii kameraa nostamalla kypärän lippaa.
Kuvateksti Arkkitehti Harri Lindberg Tanssin talon työmaalla

2.2. Tanssin talon avajaiset

Kokonaan tanssille omistettu uusi talo Helsingin Kaapelitehtaalla yhdistää aivan uudella tavalla yleisön ja tanssin sekä vahvistaa tanssin asemaa ja arvostusta suomalaisen kulttuurin kentällä. Teema lähettää suorana avajaisgaalan Erkko-salista 2.2.2022 klo 20. Esiintyjinä Suomen parhaimpia tanssijoita ja tanssiryhmiä, kuten Tero Saarinen Company, Tanssiteatteri Tsuumi, Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra, Pimeä hedelmä feat. Amanda & Lydia, sekä sekä kymmenen tanssijan tervehdys Tanssin Talolle tanssija-koreografin Reija Wäreen johdolla.

Gaalan juontaa Markku Haussila. suoran lähetyksen toimittajat Liisa Vihmanen ja Tiia Lappalainen. Väliajalla nähdään tervehdyksiä ja yllätyksiä tanssin kentältä.

3.2. Vahvojen naisten Tanssiteatteri Raatikko

Liisa Vihmasen uudesta dokumentista selviää, miten poliittisesti kantaaottavasta tanssiteatteri Raatikosta tuli viidessäkymmenessä vuodessa lasten ja nuorten tanssiteatteri. Viisi Raatikon keskeistä tanssijaa kertoo, mitä Raatikko on heille merkinnyt ja miten he kokivat sen tyynet ja myrskyt. Raatikon nykyinen johtaja Marja Korhola  (kuvassa) on johtanut tanssiteatteria yli 30 vuotta ja kun hän nyt siirtyy syrjään, viimeinen side Raatikon alkuaikoihin katkeaa. Millaisen suunnan Raatikko ottaa seuraavalle viidelle kymmenelle vuodelle? Teemalla torstaina 3.2. klo 21.

Teema tanssii 2022

Huhti–toukokuussa Teema esittää perinteiseen tapaan runsaan valikoiman kansainvälisiä tanssidokumentteja, kuten Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla nähty Ailey, elokuva Alvin Aileystä, modernin tanssin tienraivaajasta. Neil Minchinin ja Wayne Blairin dokumentti  Firestarter – Bangarra-tanssijoiden tarina puolestaan kertoo Australian alkuperäisväestöön kuuluvasta Pagen veljessarjasta ja heidän perustamastaan maailmanmaineeseen nousseesta tanssiryhmästä.

Teema tanssii vuoden ympäri myös elokuvissa aina Fred Astairen ja Ginger Rogersin tyylikkäistä klassikkoelokuvista värikkääseen Bollywood-rientoon.

Kuuluisia muotokuvia tarjoavat tanssija-koreografi Bob Fossen vahvasti omaelämäkerrallinen, neljällä Oscarilla ja Cannesin Kultaisella palmulla palkittu All That Jazz ja legendaarisen Isadora Duncanin elämästa kertova Isadora, jonka nimiosasta Vanessa Redgrave palkittiin Cannesin festivaaleilla.

Tyystin erilaisia näkökulmia tanssiin antavat ihana klassikko Cherbourgin sateenvarjot, lasten näyttelemä gangsterimusikaali Bugsy Malone ja tanssikoulua päämajanaan pitävistä noidista kertova kauhuelokuva Suspiria.

Miestanssija istuu ja katsoo hieman kameran ohi. Taustalla tanssijoita istumassa ja tikkailla.
Kuvateksti Alvin Ailey

14.5. Sibelius-baletti

Suomen kansallisbaletin pyöreiden vuosien juhlateos on Jorma Elon baletti Jean Sibeliuksen elämästä ja luovuudesta. Säveltäjän työ ei olisi ollut mahdollista ilman Ainon rakkautta. Baletti on heidän rakkaustarinansa. Musiikkina Richard Straussin lisäksi mm. Sibeliuksen rakastetut Viulukonsertto, viides sinfonia ja Finlandia.

4.–6.6. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu 2022

Baletin tulevaisuus ja nuoret huiput ovat valokeilassa, kun Yle Areenassa seurataan suorassa lähetyksessä Helsingin kansainvälisen balettikilpailun finaaleja ja gaalaa kesäkuun alussa. Kilpailu on tarkoitettu niin nuorille balettitanssijoille (15–19-vuotiaat) kuin senioreillekin (20–25-vuotiaat). Edustettuina ovat sekä klassinen baletti että nykytanssi.

Tanssijoita oransseissa kaavuissa, taustalla sinisenä hehkuva planeettamainen taivaankappale.
Kuvateksti Marikki Hakola: Mirages

Mirages

Marikki Hakolan ohjaama Mirages on kolmesta osasta koostuva tanssielokuva rakkauden monista kasvoista, yhteisöön kuulumisesta, identiteetistä ja sen rakentumisesta. Kaija Saariahon musiikin pohjalle rakennettu teos on toteutettu virtuaalisissa lavasteissa, joissa esiintyjät ovat vuorovaikutuksessa animoitujen hahmojen kanssa. Elokuva esitetään Teemalla loppusyksystä 2022.

Artikkelia päivitetty 12.1.2022: lisätty tietoja Tanssin talon avajaisten esiintyjistä