Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Larjamon siskokset ovat nähneet Pähkinänsärkijä-baletin yli 15 kertaa – tosifanit eivät kyllästy rakkaaseen teokseen millään

Vuodelta 2021
Päivitetty 27.11.2021 16:28.
Pähkinänsärkijä-baletin fanit Emma ja Peppi Larjamo istuvat Kansallisoopperan lämpiössä. Kuvan etualalla Pähkinänsärkijä-nukke, jota käytetään myös esityksessä.
Kuva: Mari Keinänen / Yle

Kiitos mummin, lapsuuden kulttuurielämyksestä tuli Emmi ja Peppi Larjamolle elämänmittainen perinne. Yle Teema lähetti Pähkinänsärkijä-baletin suorana Kansallisbaletista lauantaina 27.11., ja se on katsottavissa Yle Areenassa.

Emma ja Peppi Larjamolle Pähkinänsärkijä ei ole mikä tahansa baletti. Rakkaus teokseen roihahti pienissä sydämissä jo pienenä. Emma tapitti Pähkinänsärkijää ensimmäisen kerran 4-vuotiaana ja Peppi Larjamo hurmaantui siitä 5-vuotiaana. Kasvaessaan sisarukset pääsivät vuosi toisensa jälkeen kokemaan Pähkinänsärkijän ja joulun yhdessä perheen kanssa.

Lapsena balettivierailu oli kokonaisvaltainen juhla, jolloin sai pukeutua mekkoon ja juhlakenkiin. Pieni pää meni pyörälle juhlavassa salissa istuessa, kun valot hiljalleen himmenivät ja näyttämön taikuudet sädehtivät silmien edessä. Kauneutta rakastava mieli ei tiennyt, ihastelisiko mekkoja, tanssijoiden taituruutta vai loisteliaita lavasteita ja erikoistehosteita. Erottamattomana osana elämystä siskot muistavat myös väliajan herkut.

Tanssiaskelia bussipysäkillä

Lapsena siskokset Pähkinänsärkijän nähtyään usein tanssahtelivat bussipysäkillä ja näyttivät, miten esitys itseltä sujuu. Noina hetkinä halu aloittaa balettiharrastus oli kova, vaikka innostus laantuikin muutaman päivän jälkeen. Erityisesti ballerinamaisuus miellyttää Peppi Larjamoa:

– Olen aina ollut tällainen taitoluistelijaprinsessa itsekin, joten ihastelen ballerinojen pukuja. Erityisesti Pähkinänsärkijän lumihiutalekohtaus on yksi suosikkejani juuri siksi, että siinä on ballerinoilla perinteiset tutut.

Pähkinänsärkijän musiikki rentouttaa

Aikuisena Pähkinänsärkijä vie Larjamon siskosten ajatukset välittömästi jouluun. Emma Larjamoa teoksen musiikki rentouttaa.

– Parina viime vuonna olen huomannut, että jos vähän stressaa ja haluan rentoutua, alan kuunnella Tšaikovskin biisejä Spotifystä. Kuunnellessani musiikkia näen heti niihin liittyvät tanssit ja tunnelmat. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vahvemmaksi lapsuuden nostalgiakokemus perheen kanssa baletissa muodostuu.

– Ilman Pähkinänsärkijää ja baletti-innostusta minulla ei olisi ollut mitään tarttumapintaa klassiseen musiikkiin, Peppi Larjamo kertoo.

Emma Larjamo

  • 23-vuotias, opiskelee oikeustiedettä neljättä vuotta.

  • Näki 4-vuotiaana ensimmäisen kerran Pähkinänsärkijän

  • Katsomiskertoja tähän mennessä noin 15.

  • Pähkinänsärkijä kuuluu erottamattomana osana jouluun.

Emma Larjamo katsoo kameraan Kansallisoopperan lämpiössä.
Kuvateksti Emma Larjamo
Kuva: Mari Keinänen / Yle

Peppi Larjamo

  • 27-vuotias, työskentelee päätoimisesti taitoluisteluvalmentajana.

  • Työn lisäksi opiskelee kauppatieteitä viidettä vuotta, tavoitteena valmistua vuoden sisällä.

  • Näki 5-vuotiaana ensimmäisen kerran Pähkinänsärkijän.

  • Katsomiskertoja tähän mennessä yli 20.

  • Oman taitoluistelutaustan vuoksi baletti on tuttua. Baletti kuului lapsena harjoitusohjelmaan vähintään kerran viikossa.

Emma Larjamo istuu Kansallisoopperan lämpiössä ja katsoo kameraan.
Kuvateksti Peppi Larjamo.
Kuva: Mari Keinänen / Yle

Harva lapsuuden kaveripiirissä innostui baletista

Lapsena siskokset eivät liiemmin kohdanneet samanhenkisiä ikätovereita. Juuri kukaan ei ollut koskaan käynyt katsomassa balettia. Emma Larjamo kertoo, että hän ei halunnut jakaa Pähkinänsärkijä-innostustaan muille lapsille.

– Muistan, että kävin katsomassa harjoituksia koulun kanssa jonain vuonna. Siinä vaiheessa pysyin vielä laskuissa. Kerroin koulukavereille, että tämä oli kahdeksas näkemäni Pähkinänsärkijä-esitys. Ihmiset olivat hämmästyneitä.

Larjamon siskosten Pähkinänsärkijä-perinteen takana on mummi, joka vei jo aikoinaan siskosten isää katsomaan jouluista balettia. Isä ei niinkään syttynyt, mutta uusi sukupolvi innostui teoksesta oitis. Pähkinänsärkijä-perhekokemukseen kuuluu vaihteleva joukko läheisiä, Emma Larjamo kertoo.

– En muista, että olisimme olleet katsomassa Pähkinänsärkijää koskaan ilman mummia. Paikalla usein on myös mummin sisko ja hänen lapsenlapset. Meidän äiti kuuluu myös porukkaan. Veli ja isä saapuvat vaihtelevasti paikalle.

Pähkinänsärkijästä tuli perheen jouluperinne vähän sattumalta

– Ei mummi varmaan suunnitellut aluksi, että nyt aloitetaan tämmöinen perinne. Hän vaan halusi jakaa Pähkinänsärkijä-kokemuksen meidän kanssa. Me jäimme siihen vähän koukkuun ja halusimme itse aina uudelleen palata, Peppi Larjamo sanoo.

Emma ja Peppi Larjamo keskustelevat Kansallisoopperan lämpiössä. Hymy on herkässä, kun Peppi Larjamo murskaa pähkinänsärkijällä saksanpähkinöitä.
Kuva: Mari Keinänen / Yle

Aikuisenakin siskokset ovat usein saaneet vastata ihmetteleviin kysymyksiin: Eikö siihen Pähkinänsärkijään koskaan kyllästy? Toisaalta, aikuisella iällä moni tuttava onkin kiinnostunut baletista, joten nykyään aiheesta voi keskustella vähän laajemmin. Perinne jatkuu, Peppi Larjamo kertoo.

– Jos joskus saan omia lapsia, niin kyllä näen sen ihan automaattisena, että heidät raahataan sinne myös. Kaiken kaikkiaan haluan jatkaa tätä perinnettä, jos perheen balettiosallistujien vakiokokoonpano muuttuu.

Saan jo nyt 23-vuotiaana esityksestä nostalgiaryöpyn. Entä jos Pähkinänsärkijän avulla pääsen vanhana lapsuuden jouluihin? Se on arvokasta, että on semmoinen keino.

― Emma Larjamo

Emma ja Peppi Larjamo näkivät Suomen Kansallisbaletin Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -esityksen marraskuussa 2021. Peppi Larjamo arvioi esitystä:

– Aina yhtä ihana, eihän tuohon kyllästy. Virittäydyin jo tänään aamulla tunnelmaan kuuntelemalla musiikkia. Esityksessä erityisesti tykkäsin Hiirikuninkaasta, se oli ihan vau-elämys, kun se tuli lavalle tänään ensimmäisen kerran. 

– Pikku-Klaara oli tosi hyvä tänään. Hänellä oli kauniit liikkeet. Tykkäsin myös lumihiutaleiden tanssista. Se on aina ollut minun suosikki Pähkinänsärkijässä. Kaikki se kimallus, hyvä musiikki ja samanaikainen käsien liike muodostavat minulle esityksen kohokohdan, Emma Larjamo sanoo.

Klassikkobaletti Pähkinänsärkijä. Kuvassa tanssivat Michal Krcmar ja Zhiyao Chen.
Kuva: Roosa Oksaharju / Suomen Kansallisooppera

Pähkinänsärkijä-esitykset ovat usein perinteisiä. Larjamon siskokset haluavat kokea samat elementit kerta toisensa jälkeen.

– Joskus keskustelemme, alkaisiko Pähkinänsärkijä olla jo nähty. Pitäisikö teosta uudistaa? Mutta sitten menemme katsomaan taas sen perinteisen version. Tuolloin tuntuu, että näin tämän pitää mennä. Paha mieli tulisi, jos joku olisi isosti muuttunut, Emma Larjamo sanoo nauraen.

Jos korona ei sotke suunnitelmia, Larjamon sisarukset näkevät marras-joulukuussa 2021 Pähkinänsärkijän kolme kertaa. Marraskuussa he näkivät Kansallisbaletin version. Joulukuussa ohjelmassa on Kansallisoopperan Balettioppilaitoksen Pähkinänsärkijä sekä reissu Hollantiin katsomaan teosta. Niin paljon kuin siskokset Pähkinänsärkijästä pitävätkin, jossain kulkee raja fanillakin.

– Mummi olisi kovasti kysellyt meitä katsomaan Pähkinänsärkijää ensi lauantaina, mutta me jouduimme sanomaan ei. Kaksi kertaa viikossa on meidänkin mittapuulla vähän liikaa, Emma Larjamo kertoo.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas esitetään suorana la 27.11. klo 14 Teemalla ja Areenassa.