Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Kaikki ovat ostettavissa – Lee Marvin gangsteripomona Kino Klassikossa

Vuodelta 2021
Järkyttyneen näköinen mies (Lee Marvin) katsoo naista, jonka kasvoista toinen puoli on arpeutunut (Gloria Grahame). Kuva elokuvasta Gangsterikuningas (The Big Heat, 1953).
Kuvateksti Lee Marvin ja Gloria Grahame

Natsi-Saksan kokenut Fritz Lang ei epäröinyt esittää yhteiskuntaa läpeensä korruptoituneena ja gangsterien hallitsemana. Gangsterikuningas eli The Big Heat on film noirin viimeisiä merkkiteoksia, joka samalla enteilee uutta, rujoa ja realistista rikoselokuvaa.

Saksalainen Fritz Lang oli kenties tärkein niistä ohjaajista, jotka 1940-luvulla vaikuttivat sittemmin film noirin nimen saaneen amerikkalaisen elokuvasuuntauksen syntyyn. Tällä "mustalla elokuvalla" myöhemmät ranskalaiskriitikot kuvasivat ajan rikoselokuvia ja melodraamoja, joissa tavalliset ja rehelliset ihmiset kohtalon uhreina takertuivat synkkiin murhien ja rikosten verkkoihin. Ahneus, intohimo tai pelkkä sattuma ajoivat heidät epätoivoisiin tilanteisiin ja tekoihin elokuvissa, joiden kuvailmaisua usein sävytti valojen ja varjojen ekspressionistinen leikki.

Langin tuotanto enteili noir-elokuvia jo 1930-luvulla ja hän jatkoi niiden tekemistä vielä 1950-luvulla. Gangsterikuningas (The Big Heat) vuodelta 1953 oli sekä Langin että film noirin viimeisiä suuria saavutuksia mutta se on myös noirin synteesi rikoselokuvan uusien ja jopa tulevien tyylisuuntien kanssa. Gangsterikuninkaassa on aineksia 1940-luvun lopun dokumentaarisesta rikoselokuvasta ja 1950-luvun sensaatiohenkisistä "paljastuselokuvista", ja se enteilee jopa 1970-luvun vigilantismia ja paranoiaelokuvia.

Gangsterikuningas kertoo murharyhmän etsivästä (Glenn Ford), joka tutkiessaan erään poliisin itsemurhaa pääsee poliisikorruption jäljille. Rehellinen ja sinnikäs etsivä ei kuuntele käskyjä tai varoituksia vaan käy äveriään ja päältä kunniallisen mutta todellisuudessa kaupungin alamaailmaa hallitsevan mahtimiehen kimppuun.

Etsivä maksaa tästä katkeran ja kalliin hinnan. Eroten poliisivoimista hän laittaa syrjään koko entisen maailmansa ja aloittaa vainoharhaisen, keinoja kaihtamattoman taistelun rikollissyndikaattia vastaan.

Elokuvan väkivalta oli 1950-luvulla shokeeraavaa, mutta yhtä kylmä on Langin näkemys korruptiosta.

Langille ja film noirille tyypillisesti rehellinen ja hyväluontoinen mies ajautuu mielipuoliseen rikollisten maailmaan ja muuttuu askel askeleelta kostonjanoiseksi tappajaksi. Tätä julmaa maailmaa Lang kuvaa brutaalisti. Jo elokuvan väkivalta oli 1950-luvun mittapuulla shokeeraavaa, mutta yhtä viiltävä ja kylmä on Langin näkemys yhteiskunnallisesta korruptiosta. Viranomaiset, poliisit ja poliitikot ovat kaikki ostettavissa tai tuhottavissa, kehenkään ei voi luottaa ja koko tuntuu olevan rikollisten hallussa. Ihmisen koti ja perhe ovat ainoat turvapaikat, ja niiden parista poistuminen voi johtaa välittömään tuhoon.

Lang, joka 1930-luvulla oli paennut natsi-Saksasta samanlaista gangsterien hallitsemaa yhteiskuntaa, päätyy kuitenkin varovaiseen optimismiin. Vastustajia on ehkä vähän, mutta heitä kuitenkin on. Fordin esittämä poliisikin oppii, että lain ulkopuolella toimiessaan hän alkaa tulla rikollisten kaltaiseksi ja saa vielä tilaisuuden puhdistautua vihastaan ja palauttaa ihmisuskonsa.

Tämän kehityksen välikappaleena toimii gangsteripomon apulaisen (Lee Marvin) entinen tyttöystävä (Gloria Grahame). Hän ei enää ole noir-elokuvien pelkistetty naishahmo – manipuloiva femme fatale tai viaton uhri – vaan monisyinen, kehittyvä hahmo, toimija ja itse asiassa elokuvan todellinen sankari. Gangsterikuningas kuvaa näin vielä myös rikoselokuvien henkilöiden kehitystä arkkityypeistä kohti uskottavia ja realistisia ihmiskuvia, joita esimerkiksi Stanley Kubrick alkoi pian kehitellä ensimmäisissä rikoselokuvissaan.

Gangsterikuningas Kino Klassikossa lauantaina 27.11.2021. Elokuvailta alkaa klo 21.45.

Hätääntyneen näköinen nainen, jonka kasvojen vasenta puolta peittävät siteet. Näyttelijä Susanna Hyvärinen.
Kuvateksti Susanna Hyvärinen Debbyn roolissa
Kuva: Mojo Erämetsä / Moskito Television Oy

"Miehet aliarvioivat Debbyn pahasti"

Näyttelijä Susanna Hyvärinen on tottunut lähestymään vanhoja elokuvia varoen, koska niiden naishahmot tavallisesti tuottavat pettymyksen. Gloria Grahamen esittämä vahva ja omatahtoinen, leikkisä ja flirtti mutta kuitenkin itse pelin hallitseva Debby oli hänelle positiivinen yllätys. Susanna Hyvärinen eläytyi kohtaukseen, jossa kasvonsa menettänyt Debby anelee elokuvan päähenkilöltä rikosetsivä Bannionilta turvapaikkaa.

Arkkitehti, muusikko ja elokuvakirjoittaja Helmi Kajaste näkee kyynisessä film noirissa romantiikkaa, nimenomaan katsojan ja teoksen välistä sellaista. "Jännitys on tietynlaista romanssia ja houkuttelua." Jännitystä luo muun muassa kontrasti turvallisen kodin ja armottomien katujen välillä. Tässä maailmassa harva liikkuu vapaasti tilanteesta toiseen; juuri se on rikospoliisin erikoiskyky.

Katso koko Enemmän elokuvasta -keskustelu!

Enemmän elokuvasta: Gangsterikuningas - Toista Yle Areenassa