Hyppää pääsisältöön

Ylen näkökulmat

Jonna Ferm: Yle vastaa kuuntelutapojen muutokseen – satsaamme uuteen audioon

Vuodelta 2021
Radio Suomen ohjelmapäälikkö Jonna Ferm Helsingissä
Kuva: Pekka Tynell / Yle

Vahvistamme Yle Areenan audiotarjontaa. Samalla Yle Puhe uudistuu ja Yle Radio 1:n asema kulttuurikanavana vahvistuu.

Kuuntelu mediakäytön muotona on ottanut jättiharppauksen muutaman viime vuoden aikana. Podcast- ja äänikirjapalveluita on syntynyt runsaasti kasvaneen kulutuksen myötä. Yleisöt etsivät ja löytävät uutta kuunneltavaa omiin päivärutiineihinsa suoratoistopalveluista. Kuulostaako tutulta? Todennäköisesti, sillä sama muutos nähtiin videopuolella jo vuosia sitten.

Radion kuuntelu on tietysti perinteinen tapa kuluttaa audiosisältöjä. Ylen radiokanavat ovat pärjänneet hyvin muuttuvassa mediamaailmassa niissä ikäryhmissä, jotka ovat tottuneet radion kuunteluun. Nuoremmat sukupolvet ovat kasvaneet useiden mediavaihtoehtojen maailmassa.

Kun toisille on sopivinta kuluttaa ääntä radiokanavan lähetys- tai ohjelmavirtana, haluavat toiset valita sisällöt digitaalisilta alustoilta ja kuluttaa ne itselle sopivana hetkenä. Radion rinnalle on kasvanut uusi tapa kuluttaa äänisisältöjä: digitaalisista palveluista, kuten Yle Areenasta, valitaan itselle sopivin sisältö, joka kulutetaan itse valittuna ajankohtana. Molemmat vaihtoehdot ovat mielestämme arvokkaita, ja siksi haluamme jatkossa tarjota kiinnostavia sisältöjä ja vaihtoehtoja kumpaakin käyttötarpeeseen.

Uudistuminen vaatii myös muutoksia. Jotta kattauksemme olisi entistä monipuolisempi, uudistamme Yle Areenan audiotarjonnan lisäksi suomenkielistä radiokanavatarjontaamme. Isoimmat kanavauudistukset koskevat Yle Puhetta ja Yle Radio 1:tä. Vuodenvaihteen jälkeen Yle Puheen ohjelmisto rakentuu Yle Areenassa tai muilla radiokanavilla julkaistavista parhaista audiosisällöistä sekä tapahtumaurheilusta. Toisin sanoen Yle Puhe tarjoaa Yle Areenan audiosisältöjä radioon paketoituna. Kanava keskittyy puhtaasti puheeseen; musiikkia kuullaan vain olennaisena osana ohjelmasisältöjä.

Yle Radio 1 puolestaan vahvistaa tarjontaansa kulttuuri- ja puheohjelmien kanavana. Kanavan ainutlaatuisuus ja kuulijoille tutut elementit säilyvät, mutta kanavan kokonaisuus laajenee. Muutaman Yle Puheen suosikkiohjelman ensilähetys siirtyy Yle Radio 1:een. Kulttuurin ja puheohjelmiston lisäksi Yle Radio 1 tarjoaa historiaa ja tiedettä viikon jokaisena päivänä. 

Juontajavetoista ohjelmaa ja musiikkia tarjoavat jatkossakin Yle Radio Suomi ja YleX, kumpikin omille kuuntelijoilleen ja asiakaslupaukselleen luontevalla tavalla.

Muutokset mahdollistava Yle Areenan podcast-tarjonnan vahvistamisen. Tarjoamme jatkossa entistä enemmän kiinnostavia, ajankohtaisia ja osuvia audiosisältöjä digitaalisesti kulutettavaksi.

Audio on hyvin henkilökohtainen ja intiimi media, ja siksi Ylen täytyy tarjota erilaisia vaihtoehtoja. Tiedän, että oman radiokanavan pienikin muuttuminen saattaa aiheuttaa epämukavuuksia uskollisen kuuntelijan arkeen. Muutoksia tehdään kuitenkin perustuen kuuntelijatutkimuksiin, havaittuihin radion ja audion käyttötapamuutoksiin sekä tarkkaan harkintaan.

Kuten aiemmin mainitsin, Ylen radioilla menee hienosti: ne tavoittavat tällä hetkellä 52 % yli 9-vuotiasta suomalaisista – se on erinomainen saavutus! Tätä puolta Suomea haluamme jatkossakin palvella hyvin radiokanavillamme.

Vuodenvaihteessa tehtävien uudistusten myötä haluamme palvella paljon paremmin myös toista puolta suomalaisista ja tarjota Yle Areenassa monipuolisesti kuunneltavaa niille, jotka eivät löydä omaa vaihtoehtoa kanavavalikoimastamme. Näin voimme olla läsnä yhä useamman suomalaisen arjessa.

Jonna Ferm
radio- ja audiopäällikkö, Yle

Keskustelu