Hyppää pääsisältöön

Yle Puhe

Pöytäroolipelilive Uuden maailman ruhtinaat – salaseurojen aika jatkaa roolipelaamista kuvastriimissä yhdessä yleisön kanssa

Vuodelta 2021
Päivitetty 01.12.2021 13:32.
Kuvassa Yle Puheen pöytäroolipeli "Uuden maailman ruhtinaat - salaseurojen aika" logo.
Kuva: Petri Hiltunen / Hans Weckman

Perjantaina 3.12. pöytäroolipelilive palaa Ylen kanaville. Uuden maailman ruhtinaat – salaseurojen aika vie seikkailuun, jota määrittävät juonittelu ja yliluonnolliset voimat. Ja sinä voit olla osa sitä! Yle chat on käynnissä koko pelin ajan.

Syyskuussa Yle 95 -juhlaan pelattu pöytäroolipelilive Uuden maailman ruhtinaat oli avaus, jota kiittelivät sekä roolipeliharrastajat että pelaamista ensi kertaa nähneet. Juhlan jälkeen peli palaa pienempiin puitteisiin, mutta itse seikkailu on edelleen suuri.

Uuden maailman ruhtinaat - salaseurojen aika pelin keskiössä ovat salaseurat, juonittelu ja yliluonnolliset voimat. Käsikirjoittaja ja pelinjohtaja Arto Saaren mukaan pelaamista viedään nyt enemmän kotona pelattavan pöytäroolipelin suuntaan, luvassa on lisää pelaajien välistä vuorovaikutusta. Myös yleisön ääni kuuluu pelipöydässä enemmän.

Aiemman pelin katsoneille tarjotaan joitakin yhtymäkohtia ja mukana on yksi tuttu hahmo, tietokirjailija Maria Petterssonin pelaama Filibert VI. Peli on kuitenkin itsenäinen jatko ja ensikertalainenkin pääsee seikkailuun mukaan.

Kuvassa pöytäroolipeliliven pelaajakortit.
Kuva: Petri Hiltunen / Hans Weckman

Yleisön osallistuminen on upea lisä peliin

Maria Petterssonille kokemus pelaamisesta yhdessä yleisön kanssa oli uusi ja jännittävä. Itse pelitapahtuma silti yllättävän tuttu. Yleisön osallistuminen oli upea lisä ja se toi myös merkittävän käänteen. Yleisön ehdotuksesta Filibert VI tarttui florettiin ja nopan silmäluvulla kuusi taitavasti sivalsi kuoliaaksi hahmoja uhanneen käärmeen. Syntyi Filibert Käärmeentappaja.

Petterssonille oma arvonsa on sillä, että roolipelaaminen näkyy nimenomaan Yleisradiossa. “Se on ihan tosi mahtavaa.”

Edellisen pelin päätteeksi lordi Filibert VI menetti aatelisarvonsa. Salaseurojen aika pelin alussa hän on vähemmän kirkasotsainen ja vähemmän naiivi, mutta rinnassa sykkii yhä aatelisen sydän.

Roolipelaamisen näkyminen Suomen Yleisradiossa on ihan tosi mahtavaa.

Tietokirjailija ja toimittaja Maria Pettersson

Uuden maailman ruhtinaat - salaseurojen aika tuo pelipöytään kaksi uutta hahmoa ja kaksi uutta pelaajaa. Helsingin Sanomien kulttuurikriitikko Jussi Ahlroth on aloittanut roolipelaamisen 1980-luvulla ja toimii itsekin pelinjohtajana. Hänelle roolipelaaminen on hieno, luova ja kiinnostava kulttuurin laji. Ahlroth sanoo, että pelaajien etukäteen pelaamassa nollapelissä radio ja striimi unohtuivat nopeasti, mutta ne rohkaisevat pelaamaan ilmaisevasti ja ulospäinsuuntautuneesti.

Ahlrothin hahmo Vrishti on intohimoinen, oman tehtävänsä ajama sadehaltia. Ihmisten kaupungissa hän on ulkopuolinen ja vieraassa paikassa. Haltia elää satoja vuosia, joten Vrishtin perspektiivi muun muassa luonnon tuhoutumiseen on ihmistä pidempi.

Roolipelaaminen on hieno, luova ja kiinnostava kulttuurin laji.

Helsingin Sanomien kulttuurikriitikko Jussi Ahlroth

Toinen uusi pelaaja on Ursan tiedottaja, tähtitieteilijä Anne Liljeström. Ensimmäinen peli teki häneen vaikutuksen ja on upeaa, että roolipelaaminen saa näkyvyyttä. Radio, striimi ja yleisö ovat innostava yhdistelmä, samoin koko tuleva pelitiimi. Roolipelejä Liljeström on pelannut 26 vuoden ajan, erilaisia videopelejä vielä pidempään. Omaksi vahvuudekseen hän sanoo hahmojen moniulotteisuuden. “Kun peli aloitetaan, tiedän hahmoni taustan, lapsuuden, toiveet ja pelot.”

Salaseurojen ajan Ariste on älykäs ja sosiaalisesti etevä muodonmuuttaja-maagi, joka pystyy muuttumaan esimerkiksi eläimeksi. Ariste on elämässään käännekohdassa: vallankumouksessa vapautuneet maagit eivät enää ole palvelijoita, vaan itsenäisiä toimijoita.

Kun peli aloitetaan, tiedän hahmoni taustan, lapsuuden, toiveet ja pelot.”

Ursan tiedottaja, tähtitieteilijä Anne Liljeström

Koko pöytäroolipeli-idean isä, pelitirehtööri Juhani Kenttämaa on innoissaan päästessään jatkamaan pelaamisen parissa. Tällä kertaa päässä on vähemmän hattuja ja omaa hahmoa ei ole, mikä mahdollistaa sen, että Yle chatissa tulevia ehdotuksia saadaan pelipöytään paremmin.

Ohje yleisölle onkin ennakkoluulottomasti heittää erilaisia tilanteita ja käänteitä. "Kun sankareilla näyttää olevan seikkailussa liian helppoa, ehdota haastetta. Kun on tiukka paikka, ehdota ulospääsyä tai uutta mahdollisuutta. Eiköhän me poimita parhaita paloja peliin mukaan."

"Eiköhän me poimita parhaita paloja peliin mukaan."

Pöytäroolipeli-idean isä, pelitirehtööri Juhani Kenttämaa
Kuvassa pöytäroolipeliliven hahmokortit.
Kuva: Petri Hiltunen / Hans Weckman

Kolme vuotta Merideanin tapahtumien jälkeen

Valta on vaihtunut ja seikkailu alkaa joen varrella sijaitsevasta Valencen kaupungista, salaseura Cosmojen päämajasta. Salaseuraan kuuluu myös aatelisarvonsa menettänyt Filibert VI. Muodonmuuttaja Ariste ei löytänyt paikkaa Viimeisissä maageissa, vaan ajelehti Cosmojen suojiin Filibertin esimerkistä. Sadehaltia Vrishti on uusi tulokas, luonnon palvelija, joka hakee vastausta luonnon tilan muuttumiseen salaseuran johtajan, Cosmo Evansin rinnalla.

Uuden maailman ruhtinaat - salaseurojen aika 3.12.2021. Tule mukaan!

Ole osa peliä Yle Chatissa

Katsele kuvastriimiä Yle Areenassa

Kuuntele pöytäroolipeliä Yle Puheessa 3.12. klo 16-18

Uuden maailman ruhtinaat 3.9.2021