Hyppää pääsisältöön

Puutarha

Tee tämänvuotinen ainutlaatuinen joulukranssi pyöränrenkaasta

Vuodelta 2021
Tee tämänvuotinen ikuinen ja ainutlaatuinen joulukranssi pyöränrenkaasta - Toista Yle Areenassa

Mikään ei luo samanlaista joulutunnelmaa kuin kuusenoksien tuoksu. Strömsön tämänvuotinen kranssi on erikoinen monella tavalla.

Runkona on pyöränrengas, johon kiinnitimme jouluruusuilla täytettyjä ruukkuja. Toisena vuodenaikana täytämme ruukut jollakin muulla – se tekee kranssista ikuisen ja ainutlaatuisen.

Keväällä ruukkuihin vaihdetaan narsisseja, krookuksia tai muuta keväistä. Kesällä ja syksyllä koristeet vaihdetaan siihen, mitä kulloinkin on tarjolla.

Kottar, grön tråd, lerkruka och en tång på ett bord.
Kuva: Monica Storm

Runkona on pyöränrengas

Puutarhamajassa on taianomainen tuoksu, kun kuusenoksia leikataan ja paljasta pyöränrengasta koristellaan pienillä kuusenoksanipuilla. Koko rengas koristellaan niin, että kuusenoksat kehystävät sen. Renkaan halkaisija on 25 tuumaa eli noin 63–64 senttiä.

Polkupyörän vanne koristeltu kuusenoksilla on laitettu työpöydälle.
Kuvateksti Pyöränrengas koristellaan kuusenoksilla.
Kuva: Monica Storm / Yle

Sijoitimme erikokoisia saviruukkuja eri suuntiin kranssin runkoon. Käytimme ruukkuja, joiden halkaisija on 7 cm, 9 cm, 11 cm ja 13 cm. Suurimpia ruukkuja oli viisi.

Tasapainon vuoksi sijoitimme ensin suurimmat ruukut tasavälein renkaaseen. Kiinnitimme ruukut sidontalangalla ruukkujen reiän läpi kiinni renkaaseen. Jotkin ruukuista voivat vaatia useamman langan, etteivät ne roiku liian löyhästi, kun kranssi ripustetaan.

Suurimmissa ruukuissa meillä on jouluruusuja. Kukkivia jouluruusuja on ympäri kranssia. Muissa ruukuissa on luonnonmateriaaleja.

Lena Gillberg tekee seppele kuusenoksista ja saviruukuista puutarhatalossa.
Kuvateksti Lena Gillberg sijoittaa suurimmat ruukut tasavälein ympäri rengasta.
Kuva: Monica Storm

Kiinnitämme ruukkuihin pieniä nippuja männynoksia ja käpyjä. Sammal pysyy paikoillaan aika hyvin ilman kiinnitystäkin.

Muista, että luonnonmateriaalit eivät sisälly jokamiehenoikeuksiin. Jos niitä kerää oman pihan ulkopuolelta, siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Luonnonmateriaaleja voi ostaa myös kaupoista.

Valkoinen kukka, jouluruusu, etualalla ja saviruukkuja taustalla.
Kuva: Monica Storm / Yle

Jouluruusu ei ole kertakäyttökasvi

Jouluruusu kuuluu Helleborus-sukuun ja on kiitollinen perenna. Se on hyvin suosittu joulunaikaan, mutta sitä voi saada taimitarhoilta myös kesällä. Oikealla hoidolla siitä on iloa monta vuotta.

Jouluruusu kukkii pisimpään valoisassa ja viileässä paikassa. Se kestää myös useampia pakkasasteita (-5 asteeseen asti), mikä tarkoittaa, että se selviää leudosta talvesta ulkona. Se kestää pakkasasteita karaistumisen jälkeen, eli kun se sijoitetaan ulos ja se tottuu laskeviin lämpötiloihin. Se voi kuitenkin pahastua, jos se nostetaan pakkaseen, kun se on ollut ensin pidempään huoneenlämmössä.

Vaalea jouluruusu ruukussa.
Kuva: Monica Storm

Huoneenlämmössä jouluruusu kukkii kaksi viikkoa. Viileämmässä lämpötilassa se kukkii paljon pidempään. Se tarvitsee tasaista kosteutta, mikä tarkoittaa, että kuiva huoneilmamme talvella ei ole jouluruusulle paras paikka.

Jos jouluruusu on pidetty viileässä, valoisassa ja kosteassa tilassa, sen voi istuttaa ulos keväällä mielellään puolivarjoisaan paikkaan hyvin läpäisevään, mutta ei liian kuivaan maahan. Se leviää hyvin paikassa, jossa se viihtyy.

Jouluruusua on useampia lajikkeita ja värejä. Riippuen siitä, missä asuu ja millainen talvi on, voi jouluruusu kukkia marraskuusta kevääseen asti.

Saviruukuista ja polkupyörävanteesta tehty seppele.
Kuva: Monica Storm

Sijoituspaikka ja hoito

Joulukranssistamme tuli lopulta aika painava. Jotta se olisi paikoillaan tukevasti, kiinnitämme sen seinään pitkällä ruuvilla pyörän keskiön läpi. Kranssin voi myös ripustaa koukkuun tai hyllynkannattimeen, mutta mielellään seinälle, mistä se ei voi pudota.

Saviruukut voivat haljeta kylmässä, ja ne on suojattava lumen, sateen ja kovin monien pakkasasteiden yhdistelmältä. Kylminä kausina, alla viiden pakkasasteen, nostetaan jouluruusut sisälle, etteivät ne palellu. Kranssi kestävät parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa, kuten hyasintit ja muut joulun aikaan myytävät sipulikasvit.

Jouluruusu etualalla. Niklas Aldén ja Lena Gillberg taustalla.
Kuvateksti Joulukranssi säilyy parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa. Saviruukut pitää suojata jäätymiseltä.
Kuva: Monica Storm

Jos haluaa pitää kranssia huoneenlämmössä, pitää valita toisenlaisia kukkia, jotta ne kestävät pidempään. Joulutähdet pitävät tasaisesta huoneenlämmöstä ja vedottomasta paikasta. Koska kuusenoksat alkavat nopeasti varista lämmössä, ne voi vaihtaa muihin oksiin.

Kranssia voi käyttää ympäri vuoden

Tällaisen kranssin mahdollisuudet ovat rajattomat. Voit vaihdella kasveja toiveidesi ja vuodenaikojen mukaan. Voit maalata ruukkuja, vaihdella niiden lukumäärää, koristella valoilla ja niin edelleen. Tämä kranssi on ikuinen ja ainutlaatuinen, ja sillä voi piristää monenlaista seinää ympäri vuoden.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä