Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Jäännöspuutavarasta syntyy kookokselta tuoksuva leikkuulauta

Vuodelta 2021
Leikkauslauta
Kuva: Esa Saari/Yle

On järkevämpää ja hauskempaa käyttää jäännöspuutavara leikkuulaudoiksi kuin polttaa se.

Leikkuulaudan voi sitten polttaa aikanaan, kun se on vanha ja käyttökelvoton. Mutta ennen sitä päivää voi käyttää puulistoja uudelleen ja saada käyttöönsä leikkuulaudan.

Tämä leikkuulauta on tehty mäntypuusta. Se on liimattu kokoon listoista ja rimoista ja sen pinta on hyvin kulutusta kestävä. Tarvitset saman levyisiä puulistoja. Voit käyttää yhtä puulaatua tai useampia.

Näin nikkaroit leikkuulaudan:

  1. Liimaa listat levyksi.

  2. Sahaa tasalevyisiksi listoiksi.

  3. Liimaa listat yhteen niin, että päätypuu on ylöspäin.

  4. Hio leikkuupinta hiekkapaperilla. Sahaa ja hio reunat.

  5. Pintakäsittele.

Pintakäsittely kookosöljyllä

Pintakäsittelyvaihtoehtoja on monia. Monien mielestä ruokaöljy härskiintyy, ja niin varmasti käykin jossain vaiheessa, mutta olen käyttänyt usein rapsiöljyä ja minusta se toimii aika hyvin. Kylmäpuristettu pellavaöljy on toinen vaihtoehto.

Joskus suositellaan parafiiniöljyä. Se ei härskiinny eikä värjää puuta. Mutta se on kyllä minun makuuni liian paljon öljytuote.

Tuoreimmat tekemäni leikkuulaudat olen pintakäsitellyt luomukookosöljyllä. Se näyttää toimivan hyvin. Kookosöljy on öljyistä se, jonka härskiintymisvaara on vähäisin ja lisäksi se tuoksuu hyvältä.

Jos kookosöljyä lämmittää hiukan mikrossa, se imeytyy paremmin lautaan.

Hoida leikkuulautaasi

Jotta leikkuulaudan puu pysyy raikkaana pitkään, se pitää pestä lämpimällä vedellä ja tiskiaineella heti käytön jälkeen. Älä jätä sitä koskaan likoamaan veteen. Älä myöskään käytä huuhteluun liian paljon vettä.

Välipuhdistuksen voi tehdä viinietikalla tai etikalla. Suihkuta sitä leikkuulautaan ja kuivaa talouspaperilla. Etikalla ja viinietikalla on hyviä desinfioivia ominaisuuksia, ja ne ovat täysin myrkyttömiä.

Toinen tapa tappaa bakteerit leikkuulaudasta on sirotella sille karkea suolaa. Hiero suola lautaan harjalla. Anna laudan olla hetki ja huuhtele se sitten vedellä.

On hyvä olla useampia leikkuulautoja, joita voi vaihdella. On myös tärkeää säilyttää leikkuulautoja kuivassa paikassa, koska tauteja aiheuttavat bakteerit eivät pysy hengissä ilman kosteutta.


Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä