Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

"Miten musta voi tulla taiteilija, kun mä en osaa piirtää?" Antti Laitinen tekee taidetta leikkimällä ja kokeilemalla

Alaston mies (taiteilija Antti Laitinen) istuu kylvyssä ammeessa, joka on pihamaalla.
Kuvateksti Antti Laitinen
Kuva: Gimmeyawallet Productions Oy

Taiteilija Antti Laitinen ei koulussa osannut piirtää. Sittemmin hänen teoksiaan ovat hämmästelleet miljoonat ihmiset. Meeri Koutaniemi kohtasi kahdeksan suomalaista nykytaiteilijaa.

Antti Laitinen ryhtyi taiteilijaksi vaikkei tiennyt, miten se olisi mahdollista, kun ei omaa sellaisia kädentaitoja, jotka tavallisesti mielletään ammatin perusedellytyksiksi.

"Se tulee varmaan jossain tuolla peruskoulussa, kun ei osaa piirtää. Miten musta voi tulla taiteilija, kun mä en osaa mitään?" Antti Laitinen kertoo Meeri Koutaniemen uudessa sarjassa.

Osoittautuu, ettei piirustustaito ole ratkaiseva seikka. Vuonna 1975 syntynyt Antti Laitinen on taiteilija, jonka teoksia on nähty muun muassa Venetsian biennaalissa ja Lontoon kuninkaallisessa taideakatemiassa.

Laitisen teoksesta Broken Landscape IV tuli syksyllä 2021 kansainvälinen some-sensaatio, kun Twitterissä arvuuteltiin, onko metsänreunassa ammottava selittämätön reikä CIA:n juonia vai kenties Totoron kolo.

Lehdetön pajupuska yksin lumisessa maisemassa. Pensaassa on viisi isoa aukkoa, ikään kuin sen läpi olisi porattu reikiä. Kuva taiteilija Antti Laitisen teoksesta Broken Landscape VI.
Kuvateksti Broken Landscape VI (2019)

Miten taidetta tehdään, jos ei osaa piirtää? Laitisen metodi on etsiä idea toista kautta. Se voi lähteä vaikka halonhakkuusta tai hikoilemisesta. Asioista, jotka oikeastaan kuka tahansa osaa.

"Voi olla minun tapauksessani ihan hyväkin, että on pitänyt lähteä lähestymään taiteen tekemistä ideoiden kautta. Ja sitten on yrittänyt hioa niitä ideoita mahdollisimman pitkälle."

Näitä ovat olleet muun muassa oman saaren rakentaminen hiekkasäkeistä, omakuvan ottaminen suonsilmään sukeltaneena, kaarnalaivan purjehtiminen yli meren, haloiksi hakatun puun kokoaminen uudelleen...

"Ideoita ei synny mulla hirveän usein. Ainakaan hyviä semmoisia. Voi olla, että niitä tulee yksi tai pari vuodessa."

Uransa alkuaikoina Laitinen antoi oivallusten tulla vaikkapa makaamalla sohvalla päiväkausia, niin että tylsistyneet aivot pakottivat itsensä keksimään tekemistä.

"Nykyään ei ole enää aikaa makoilla. Täytyy kehittää ideat muuta kautta."

Pieni purjevene öisellä merellä, purjehtimassa yksi mies.
Kuvateksti Kaarnalaivalla Suomenlahdella vuonna 2010

Miksi sarja suomalaisesta taiteesta?

"Suomalainen taide ansaitsee ohjelman", Meeri Koutaniemi sanoo Arto Nybergin haastattelussa.

"Täällä häärätään aika omaperäisiä asioita."

Meeri Koutaniemi ja sarjan tekijät halusivat tuoda näkyviin sitä, miten taiteilijat oikeasti työskentelevät.

"Mitä on ajattelu teosten takana? Me nähdään teoksia näyttelyissä mutta ei välttämättä prosessia siellä takana."

Täällä häärätään aika omaperäisiä asioita.

― Meeri Koutaniemi

Antti Laitisen taiteessa Meeri Koutaniemeä viehättää taiteilijan periksiantamattomuus ja omalaatuinen huumori. Laitisen työssä yhdistyvät totinen vaivannäkö ja ahkerointi sekä tietty absurdius.

Koska Laitinen käyttää usein työssään materiaalina luontoa sellaisena kuin sen metsästä löytää, monet hänen teoksensa ovat jo lähtökohtaisesti tilapäisiä.

"Ne eivät siellä hirveän kauan säily. Luonto piilottaa ne sinne", Laitinen sanoo.

Tällainen katoavaisuus voi tuoda mieleen lasten leikit tai majat ennemmin kuin ikuiseksi kuvitellut taide-esineet.

Taiteen vertaaminen leikkiin on Laitiselle luonnollista.

Monesti Laitinen lähtee vain kokeilemaan, miten jonkin ehkä mahdottoman asian tekeminen voisi onnistua. Lopputulos voi olla jotain aivan muuta kuin piti. Niin kuin leikissä.

Ehkä taiteilijalla on lupa leikkiä vähän pitempään.

― Antti Laitinen

"Ehkä kuvitellaan, että kun ei ole enää lapsi, kasvaa aikuiseksi, niin sitten on aika lopettaa leikkiminen. Mutta taiteilijalla ehkä on lupa leikkiä vähän pitempään", sanoo Antti Laitinen.

Eikä taide ja taiteen tekeminen ole sen totisempaa.

"Ehkä leikissä ja sille antautumisessa piilee mahdollisuus pitelemättömään huumoriin, joka riisuu liian vakavasti taiteeseen suhtautuvien harteilla raskaasti roikkuvat panosvyöt", sanoo Meeri Koutaniemi.

Nainen (valokuvaaja Meeri Koutaniemi) kyykkii suossa tukka silmillä, käsissään isot tupot turvetta.
Kuvateksti Meeri Koutaniemi
Kuva: Christian Pirskanen / Gimmeyawallet Productions Oy

Meeri Koutaniemi, irti kuvasta Yle Teemalla 2.12.2021 alkaen torstaisin klo 21, Areenassa pysyvästi. Meeri Koutaniemi kohtaa sarjassa kahdeksan taiteentekijää: ohjelmassa ovat mukana Antti Laitisen lisäksi Juhana Moisander, Juliana Hyrri, Teija ja Pekka Isorättyä, Anne Koskinen, Henry Wuorila-Stenberg, Jussi TwoSeven ja Outi Pieski.