Hyppää pääsisältöön

Puutyöt

Neljä vuolemisvinkkiä ja yksi kysymys: Onko kotisi liian hieno pienelle veistetylle porsaalle?

Gris i trä
Kuva: yle

Useimmille meistä on kyse ajan löytämisestä harrastukselleen, mutta ennen kaikkea kyse on sopivasta tilasta.

Ennen ihmiset tekivät kaikkia mahdollisia käsitöitä tuvissaan. Talviaikaan valmistettiin tupakeittiössä sekä hyötyesineitä että koristeita.

Tupakeittiö oli usein ainoa lämmin ja valaistu huone, joka oli käytössä. Lastut, langanpätkät ja ruisjauhot lakaistiin lattialta illalla, luultavasti ilman että kukaan nalkutti roskaavista tai sopimattomista sisätöistä.

Kodeistamme tuli liian hienoja

Kodit olivat ennen rosoisempia, pinnat ja materiaalit kestivät paremmin kulutusta. Nyt kodit ovat valoisia, hienoja, kiiltäviä ja helppohoitoisia.

Sille, joka haluaa pitää käsissään juustohöylää terävämpää työkalua, osoitetaan viileä paikka autotallista, kellarista tai ulkorakennuksesta erillään muusta seurueesta.

Tarvitsemme lämpimiä, rosoisia huoneita

Jotta tulevaisuudessa olisi veistelyä ja nikkarointia, meidän on mietittävä uudelleen, miten suunnittelemme kotimme.

Tarvitsemme lämpimiä, rosoisia huoneita, joissa ihmiset ja askareet kohtaavat. Ketään ei pitäisi heittää ulos seurasta vain sen takia, että hän esimerkiksi haluaa veistellä porsaan.

4 vuolemisvinkkiä

  1. On tärkeää, että työvälineet ovat terävät. Oikealla puukolla vuoleminen on helpompaa ja vähemmän vaarallista.

  2. Koivu, leppä ja vaahtera ovat hyvin vuoltavaksi soveltuvia puulajeja. Niissä on tasainen rakenne, ja niistä on helppo löytää oksattomia osuuksia.

  3. On paljon helpompaa vuolla kosteaa kuin kuivaa puuta.

  4. Kun saat ”porsaasi” valmiiksi, huolehdi, että se saa kuivua hitaasti, ettei se halkeile. Hyvä tapa on täyttää sanko sahanpurulla ja antaa ”porsaan” kuivua siinä. Näin kosteus poistuu puunpalasta hitaasti, eikä se halkea niin helposti.

Sisältö muilla kielillä