Nuori Steven Spielberg aloitti elokuvauransa itsevarmasti kulttiklassikon asemaan nousseella maantiejännärillä
Teeman Kino Klassikko juhlii 75-vuotiasta Steven Spielbergiä kahdella varhaiselokuvalla. Esikoispitkä Kauhun kilometrit esittelee ohjaajan, joka hallitsee lajinsa jo suvereenisti.
Nykyelokuvan menestynein ohjaaja Steven Spielberg täyttää joulukuun 18. päivänä 75 vuotta. Marraskuussa hänen ensimmäinen elokuvateattereihin päässyt elokuvansa Kauhun kilometrit (Duel, 1971) saavutti puolestaan 50 vuoden iän.
Spielberg oli siis tuota elokuvaa tehdessään alle 25-vuotias mutta hän oli jo aiheuttanut säväyksen Universalin tv-studioilla, missä häntä jossain Columbon jaksossa piikiteltiin sisäpiirin vitsinä ”elokuvan ihmelapsena”. Ensimmäisen kotielokuvansa Spielberg olikin tehnyt jo 12-vuotiaana, ja sitä oli seurannut kolmisenkymmentä muuta kotielokuvaa.
Niistä yksi, Amblin, toi Spielbergille työpaikan Universalin tv-studioilla ja vuosia myöhemmin se antoi myös nimen Spielbergin omalle tuotantoyhtiölle. Spielberg ohjasi aluksi tv-sarjojen jaksoja ja tv-elokuvia, joista Kauhun kilometrit oli niin hyvä, että se laitettiin Euroopassa ja Japanissa myös elokuvateattereihin hieman pidempänä ja paranneltuna versiona.
Paria vuotta myöhemmin Spielberg pääsi tekemään ensimmäisen ”oikean” elokuvansa Kovat ratsastajat, joka nähdään Kino Klassikossa viikkoa myöhemmin. Sen vastaanotto sai Universalin uskomaan nuorukaiselle ensimmäistä kertaa todella ison tuotannon, Tappajahain, joka oli sitten kaikille valtava jättipotti.
Kauhun kilometrit on jälkiviisaasti nähty tuon superhitin jonkinlaisena harjoitelmana ja halpisversiona, jossa valtameren tilalla on autiomaa ja myyttisenä hirviönä valtavan hain sijasta iso rekka-auto. Laajemmalti katsoen Spielberg käyttää siinä monen tulevan elokuvansa keskeistä teemaa tavallisesta ihmisestä, joka etsii äärirajojaan jonkin paljon suuremman voiman edessä. Spielbergin superproduktiossa näitä voimia ovat edustaneet hait, avaruusolennot, natsit, liiton arkki, rasismi, sota, dinosaurukset, mutta tässä ”esikoisessa” se on vuoden 1955 mallia oleva Peterbilt 251 perävaunullinen rekka.
Kauhun kilometrit näyttää hämmästyttävän valmiin ja taitoihinsa luottavan elokuvantekijän, joka hallitsee täydellisesti elokuvan visuaaliset kerrontamuodot. Häntä ei tunnu yhtään harmittavan tai hankaloittavan, että kyseessä on vain kolmessatoista päivässä, usein samalla tienpätkällä ja vain muutamaa näyttelijää käyttäen tehty halpa tv-tuotanto.
Pääosaa esittää Dennis Weaver, joka oli noihin aikoihin vasta nousemassa tv-tähdeksi Sheriffi McCloudin roolissa. Hän esittää kaupparatsua, joka pitkällä ajomatkalla jollain Yhdysvaltojen puoliautiolla erämaatiellä saa peräänsä tuntemattoman rekkakuskin. Pienestä nokittelusta kehittyy yhä painajaismaisemmaksi käyvä kaksintaistelu, jossa on lopulta kysymys silkasta eloonjäämisestä.
Toista pääosaa näyttelee rekka, joka jyrätessään eteenpäin uhkaa murskata kaiken alleen. Piinaavaa mystistä ilmapiiriä ja jopa yliluonnollista uhan tunnelmaa luo sekin, että itse kuljettajasta ei nähdä muuta kuin pieniä vilauksia.
Kauhun kilometrit Kino Klassikossa lauantaina 4.12.2021. Elokuvailta alkaa klo 21.30. Spielbergin Kovat ratsastajat nähdään lauantaina 11.12.
Ennen elokuvaa ja sen jälkeen keskustelemassa ovat Kalle Kinnunen sekä näyttelijä Jarkko Lahti ja elokuvatuottaja Mark Lwoff.
Kauhun kilometrit on elokuva, jossa on olennaisesti kuvassa vain yksi mies, Dennis Weaver, ajamassa autoa. "Sehän on näyttelijälle tietysti mahtava haaste ja herkku, ja sitä ei ratkota puheella", sanoo Jarkko Lahti. Toisaalta se yksinkertaistaa työtä. "Puuttuu se häiritsevä dialogi!" toteaa Mark Lwoff, joka vaikuttuu muun muassa tuotannon tehokkuudesta. Kokonainen elokuva kuvattiin 13 + 3 päivässä. Kauhun kilometrit on pienistä osista säästeliäästi koottu teos, jossa on kaikki tarpeellinen eikä yhtään ylimääräistä. Vain 24-vuotias Spielberg hallitsee välineensä suvereenisti.
Katso koko Enemmän elokuvasta -keskustelu!
