Katso tästä Kozeen Shiwanin reseptit, jotka hän suunnitteli erityisesti Ylen Linnan jatkoja varten
Oletko halunnut testata, millaista on kokata huippukokin resepteistä? Kozeen Shiwan teki yksinoikeudella Ylen Linnan jatkoille neljä reseptiä, jotka perustuvat itsenäisyyspäivän juhlavieraiden ruokavalintoihin.
Huippukokki Kozeen Shiwanin reseptit perustuvat Ursus Factoryn, Einin, Jesse Markinin ja Jonna Tervomaan ruoka-ainevalintoihin. Muusikot näkevät Linnan jatkoilla, miten Shiwan herättää heidän valintansa henkiin.
Erityisesti Linnan juhlia varten suunnitellut reseptit pääset testaamaan myös itse. Siitä vain kokkailemaan!
Kozeen Shiwanin Kuningasperuna à la Ursus Factory
Perunat
6 kpl kiinteitä perunoita
Suolataikina
1000 g vehnäjauhoa
500 g hienoa merisuolaa
600 g vettä
5 g kanelijauhetta
5 g neilikkajauhetta
5 g kardemummajauhetta
Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne liinalla.
Sekoita taikinakoukulla (esim. yleiskoneessa) vehnäjauhot, suola, vesi ja mausteet tiukaksi taikinaksi.
Tee perunoille suolataikinasta peti, johon perunat asetellaan.
Perunoiden päälle tulee toinen samanlainen taikinalevy päälle ja perunat jäävät kahden suolataikinalevyn väliin. Kiinnitä taikinalevyjen saumat kostutetuin käsin.
Nosta suolataikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista taikinaa uunissa tunnin verran 180 asteessa.
Maalaa paistuneet kuoret kuumana uunista, jotta maalikerros kuivuu.
Anna kuorien levätä 10 minuuttia ennen kuin leikkaat kuoren auki. Leikkaa suolataikinan kuorta vaaka-asennossa ulkoreunoja pitkin sahalaiteisella veitsellä. Tarkoitus ei ole leikata läpi, vaan pitää perunat kokonaisina.
Ambakastike
2 kpl mangoa
3 kpl valkosipulin kynttä
1 tl sinapinsiemeniä
½ tl kurkumajauhetta
½ tl kardemummajauhetta
½ tl kuminajauhetta
½ tl curryjauhetta
1 kpl sitruunan kuorta
1 kpl appelsiinin kuorta
50 g voita
sitruunamehua
maitoa
Herätä mausteet eloon kuumassa öljyssä kattilassa ja lisää valkosipuli.
Kuullota pehmeäksi valkosipuli ja lisää mangopalat sekä sitrushedelmien kuoret.
Keitä kypsäksi matalalla lämmöllä ja aja sileäksi pyreeksi mikserissä. Ota osa pyreetä ja ohenna löysäksi kastikkeeksi maidon avulla. Lisää voi kastikkeen sekaan sauvasekoittimella.
Mausta suolalla ja sitruunamehulla.
Purjoöljy
1 kpl purjoa
5 dl rypsiöljyä
Ota purjosta vihreät osat ja aja blenderissä rypsiöljyn kanssa 6 minuuttia täydellä teholla.
Siivilöi öljy harsoliinan läpi, jotta saat kauniin kirkkaan vihreän öljyn.
Mätikreemi
1 rkl siian mätiä
2 rkl vettä
3 dl rypsiöljyä
2 kpl tuoretta kurkuman juurta
suolaa
Aja sauvasekoittimella sileäksi vesi, mäti ja hienoksi raastettu kurkumajuuri.
Lisää öljyä ohuena nauhana kuten tekisit majoneesia.
Mausta suolalla ja säätele vedellä majoneesin rakennettu oman mielen mukaan.
Einin porotartar kardemummaöljyllä
Porotartar
200 g poron ulkofileetä
2 rkl kardemummaöljyä
1 rkl ruohosipulia
1 prk kaviaaria tai mätiä
2 rkl pikkelöityjä sinapinsiemeniä
tryffeliä
Leikkaa poro pieniksi kuutioiksi ja mausta kardemummaöljyllä ja suolalla.
Leikkaa mukaan hienoksi leikattua ruohosipulia ja sinapinsiemenet.
Laita tartaria lautaselle ja lisää päälle mätiä.
Raasta hienolla raastimella tryffeliä päälle.
Kardemummaöljy
2 dl rypsiöljyä
2 rkl kardemummaa
Laita pieneen kattilaan 2 dl rypsiöljyä ja kardemumma.
Lämmitä öljyä kevyesti ja anna kardemumman uuttua noin 30 min.
Siivilöi lopussa kardemumman siemenet pois öljystä.
Jesse Markinin tulinen salaatti
10 kpl kirsikkatomaatteja
1 prk vihreitä kivettömiä oliiveja
1 prk hapatettuja mustia papuja
3 kpl habaneroja
5 dl rypsiöljyä
1 ruukku persiljaa
1 ruukku sitruunabasilikaa
hiukan sitruunankuorta
Laita blenderiin habanerot, persilja ja rypsiöljy. Aja täydellä teholla 6 minuuttia ja siivilöi harsoliinan läpi.
Pyöritä tomaatit ja oliivit kevyesti rypsiöljyssä. Grillaa ne "tohottimella" (kaasupolttimella) tai paahda paistinpannussa kovalla lämmöllä.
Leikkaa oliivit puoliksi, ja täytä ne hapatetuilla mustilla pavuilla. Mausta tomaatit suolalla ja raasta mukaan sitruunankuorta.
Murskaa kevyesti grillatut tomaatit, ja laita ne valumaan siivilään. Ota tomaateista valunut neste kulhosta kastikkeeksi ja lisää liemeen habaneroöljyä.
Laita lautaselle tomaatit ja täytetyt oliivit. Koristele lopuksi sitruunabasilikan lehdillä. Lisää päälle tomaattilientä.
Jonna Tervomaan jogurttiherkku
500 g turkkilaista jogurttia
1,5 dl sokeria
¾ dl vettä
1 dl mustikoita
3 rkl sitruunamehua
2 kpl liivatelehtiä
1 kpl bergamottia
Syötäviä kukkia
Laita ensimmäisenä liivatteet kylmään veteen.
Laita sokeri, vesi ja mustikat kattilaan ja kiehauta.
Raasta bergamotin kuorta liemeen ja anna maustua kannen alla 15 minuuttia.
Aja sokeriliemi sileäksi blenderissä ja siivilöi.
Lisää liemeen liivatteet ja lisää jogurtti.
Sekoita tasaiseksi massaksi ja pyöritä jäätelökoneessa ohjeen mukaisesti.