Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Digitreenit: Vaihdatko puhelinta? Näin saat tietosi siirrettyä uuteen kännykkään

Päivitetty 28.06.2022 17:37.
Kaksi puhelinta koskettaa toisiaan. Kuvassa teksti Puhelimen tietojen siirto.
Kuva: Valokuva: Pixabay CC0

Oletko vaihtamassa älypuhelintasi uuteen? Yhteystietojen, viestien ja monien muiden tietojen siirto vanhasta älylaitteesta on periaatteessa helppoa. Tässä Digitreenissä käydään läpi tärkeät vinkit.

Tietojen siirto on helpointa varmuuskopioimalla. Se tehdään yleensä pilvipalvelun avulla.

Jos vanha puhelimesi on iPhone, sinulla on Apple-tili. Jos se on Android-puhelin, sinulla on Google-tili. Jos sinulla jostain syystä ei ole tiliä, voit luoda sellaisen myös tietokoneella. Tähän tiliisi kuuluu pilvipalvelu eli virtuaalinen säilytystila – Googlella Google Drive tai maksullinen Google One ja Applella iCloud.

Puhelimesi tietoja siirtyy pilveen varmuuskopioinnilla. Se kattaa yleensä yhteystiedot, ainakin osan viesteistä, laitteesi asetukset ja useimmat sovellukset.

Se, mitä muita tietoja varmuuskopiointi kattaa, vaihtelee. Esimerkiksi iPhonessa saatat joutua täppäämään kuvien varmuuskopionnin erikseen päälle. Kuvia ei tietenkään tarvitse siirtää puhelimesta toiseen, jos ne ovat tallessa pilvipalvelussa (ja sen lisäksi mielellään esimerkiksi ulkoisella muistikortilla tai kovalevyllä).

Kuvakaappaus iPhonen asetuksista. Kohdassa Tallennustila valittuna Kuvien ja iCloud-varmuuskopion kohdalla Päällä.
Kuvateksti IPhonessa laitetaan varmuuskopiointi erikseen päälle iCloudiin ja kuville.

Puhelin kannattaa varmuuskopioida säännöllisesti. Näin datasi löytyy myös, jos puhelin hajoaa tai katoaa. Useimmissa laitteissa varmuuskopioinnin voi asentaa automaattiseksi. Jotkut puhelimet myös muistuttelevat, jos niitä ei ole varmuuskopioitu vähään aikaan.

Varmuuskopioinnista käytetään joskus myös nimitystä synkronointi pilveen. Täsmälleen ottaen varmuuskopiointi ja synkronointi eivät kuitenkaan ole sama asia. Lue aiheesta lisää tästä Digitreenien artikkelista.

Huomaa, että pilvipalveluiden ilmaistila on rajallista. Joudut ostamaan lisätilaa, jos haluat varmuuskopioida enemmän kuin ilmaistili sallii.

Käytä tietojen siirtoon Googlen tai Applen pilveä

Pilvipalveluja on muitakin kuin Googlella ja Applella – esimerkiksi OneDrive, Dropbox ja Box.

Puhelinvalmistajalla voi myös olla oma pilvipalvelunsa, esimerkiksi Samsung Cloud.

Eri laitteiden välillä järkevin ratkaisu varmuuskopiointiin on käyttää Googlen tai iPhonella Applen pilvipalvelua.

Kuvakaappaus Samsung-puhelimen asetuksista. Kohdassa Tilit ja varmuuskopiointi korostettuna valinta Google Drive.
Kuvateksti Android-puhelimella käytä mieluummin Googlen kuin puhelinvalmistajan omaa pilveä.

Pilvipalvelun avulla saat siirrettyä datasi sekä saman että eri puhelinvalmistajan merkistä toiseen. Löydät tarkemmat ohjeet faktalaatikoista alempaa.

Ennen uuden puhelimen käyttöönottoa varmista myös, että muistat kaikki vanhassa puhelimessa ja sen sovelluksissa käyttämäsi käyttäjätunnukset ja salasanat.

Varmuuskopiointiin ja tietojen siirtoon on hyvä varata ainakin tunti.

Kolme muistettavaa asiaa ennen varmuuskopiointia puhelimesta toiseen

1. Selvitä, pitääkö SIM-kortti vaihtaa.

Älypuhelimissa on käytössä kaksi SIM-korttikokoa, pieni mikro ja vielä pienempi nano. SIM-kortin paikka uudessa puhelimessa voi myös olla eri kuin vanhassa laitteessa.

Jos vanha SIM-kortti ei sovi uuteen puhelimeesi, operaattorisi saattaa periä vaihdosta maksun.

2. Selvitä, pitääkö joidenkin sovellusten data varmuuskopioida sovelluksessa erikseen.

Älä luota yksinomaan pilvipalveluun. On mahdollista, että kaikkien sovellusten datasi ei siirry varmuuskopioinnin avulla uuteen puhelimeesi. Kaikki sovellukset eivät toimi samalla tavoin kaikkien puhelinvalmistajien laitteissa.

Esimerkiksi Whatsappin keskustelut on hyvä varmuuskopioida erikseen sovelluksen omissa asetuksissa ennen puhelimen vaihtoa.

Teet sen Whatsappissa näin: Asetukset > Keskustelut > Varmuuskopiointi. Whatsapp-varmuuskopioinnin pitää olla sallittuna myös pilvipalvelussasi.

Kuvakaappaus Whatsapp-sovelluksesta. Asetuksista valittu Varmuuskopiointi ja siellä korostettu Varmuuskopioi Google Driveen.
Kuvateksti Jos haluat Whatsapp-keskustelut varmasti talteen, varmuuskopioi ne ennen puhelimen vaihtoa.

3. Varmista, että kaksinkertainen tunnistautuminen toimii myös uudessa puhelimessa

Varmistatko kaksivaiheisen tunnistautumisesi Google Authenticatorilla tai jollain vastaavalla sovelluksella? Niiden on erityisen tärkeä toimia myös uudessa puhelimessa. Selvitä, pitääkö sinun siirtää tunnistautumissovelluksen tili eli koodit uuteen puhelimeen erikseen.

Google Authenticatorin ohjeet löydät täältä.

Kuvakaappaus Google Authenticator -sovelluksesta. Asetuksista valittuna Siirrä tilejä, esiin tulevat vaihtoehdot Tilien vieminen ja tuominen.
Kuvateksti Siirrä tunnistautumissovellusten tiedot ennen vanhan puhelimen tyhjentämistä. Tässä Google Authenticator.

Varaudu siihen, että joudut lataamaan joitakin sovelluksiasi uuteen puhelimeen erikseen. Varaudu myös siihen, että sinun pitää kirjautua uudella puhelimella sovelluksissa tilillesi uudestaan tai syöttää esimerkiksi maksutietosi.

Entä jos et halua varmuuskopioida dataasi tai et selviydy siirrosta itse?

Jos et ole varmuuskopioinut vanhaa puhelintasi, sen tiedot eivät siirry uuteen laitteeseen.

SIM-kortin avulla voit kuitenkin siirtää yhteystietoja ja tekstiviestejä puhelimesta toiseen. Joissain tapauksissa sinun pitää ensin kopioida tietosi SIM-kortille. Selvitä asia operaattoriltasi ennen SIM-kortin siirtoa tai uuden kortin hankintaa.

Puhelinoperaattoreiden ja elektroniikkaliikkeiden asiakastuki voi myös hoitaa tietojesi siirron puolestasi maksua vastaan. Selvitä maksun suuruus etukäteen.

Voit myös pyytää tietojen siirtoon apua digitukea tarjoavilta järjestöiltä ja vastaavilta. Löydät tietoa digituesta suomi.fistä.

Katso tarkemmat siirto-ohjeet eri puhelimille:

Vaihto Androidista Androidiin

Vaihto iPhonesta iPhoneen

Vaihto Android-puhelimesta iPhoneen

Vaihto iPhonesta Android-puhelimeen

Menestystä puhelimen vaihto-operaatioon!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Facebookissa Yle Oppimisen Digitreenit-ryhmässä.


Muokkaukset:
28.6.22: Lisätty lause varmuuskopiointia ja synkronointia avaavasta Digitreenien jutusta.