Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Kaikkien aikojen joulumusiikkifestivaali – Nostalginen joulumusiikkipaketti raottaa ovea Ylen Soivaan arkistoon

Joulunviettoa yksityiskodissa 1950-luvulla.
Kuvateksti Kuka mahtoi olla pukkina, kun joulua vietettiin 1950-luvulla?

Ei ole juhlaa ilman musiikkia, varsinkaan joulua. Lähde mukaan Kaikkien aikojen joulumusiikkifestivaalille, kuuntele ja nauti!

Musiikki herättää tunteita ja luo tunnelmaa. Musiikki vie menneeseen aikaan ja muistoihin. Helmikuussa 2022 avattava Ylen Soiva arkisto tulee olemaan täynnä musiikkimuistoja.

Jo nyt julkaistun Kaikkien aikojen joulumusiikkifestivaalin vanhimmat musiikkimuistot ovat 1890-luvun joulukirkosta. Joululaulussa vuodelta 1912 kuplettimestari J. Alfred Tanner riemuitsee puurokattilan äärellä.

Gramofonikuumeen aikaan 1920-luvun lopulla joululauluja levyttivät monet oopperalaulajat, muun muassa Wäinö Sola ja Oiva Soini sekä kuoronjohtaja Heikki Klemetti.

Kun Suomen suosituimman iskelmälaulajan Georg Malmsténin luotsaama Parlophon-kvartetti tallensi 1929 levylle joululaulun Oi sä riemuisa, orkesterin lisäksi mieskvartettia säestivät urut ja kellot.

Joulupaketin 1950-luvulta löytyvät lapsiin lähtemättömän vaikutuksen tehnyt Markus-setä, helsinkiläisten koulupoikien Tiernapojat, kapellimestari Mikko von Deringer Peipposineen, kuuluisa kirkkolaulaja Sulo Saarits, suosikkitenori Mauno Kuusisto sekä uudet naistähdet Annikki Tähti, Laila Kinnunen, Brita Koivunen ja Vieno Kekkonen.

Joulupaketin sulkee juhlavasti Wagner-sopraano Anita Välkki Yleisradiolle vuonna 1970 äänittämillään joululauluilla.

Lähde mukaan Kaikkien aikojen joulumusiikkifestivaalille, kuuntele ja nauti!

Yle Areenassa avataan helmikuussa 2022 uusi, jatkuvasti täydentyvä sisältökokonaisuus Soiva arkisto.

Soiva arkisto alkaa audioista, jotka on julkaistu pääosin ennen vuonna 1963. Arkistossa soivat niin Ylen omat tallenteet, suorat konsertit, studiotuotannot kuin radio-ohjelmatkin. Mukana on myös Ylen ainutlaatuinen äänilevyjen kokoelma alkaen 1900-luvun alusta.

Lisätietoja

tiina-maija.lehtonen@yle.fi

laila.tarpila@yle.fi