Hyppää pääsisältöön

Kuusijuhla

"Ekologisesta joulusta ei kannata ottaa suorituspaineita" – Ituhippi ja juristi Anna Koskela, 26, nauttii elämästä samalla, kun yrittää pelastaa maailman

Vuodelta 2021
Anna Koskela katsoo hymyillen kameraan.
Kuvateksti Anna Koskelan lapsuuden joulut olivat täynnä riemua ja intoa, eikä jouluinnostus ole hänestä vieläkään mihinkään kadonnut.
Kuva: Kadri Talivätsing

Päästö- ja vastuullisuusraportteja työkseen laativa Anna Koskela uskoo, että ekologinen joulu on juuri sitä, mitä moni suomalainen joululta etsii: yhdessäoloa ja rauhaa.

Ylen Kuusijuhlassa tutustutaan erilaisiin tapoihin viettää joulua. Jouluaaton lähetyksessä nähdään joulu muun muassa rekkakuskin ja sairaanhoitajan näkövinkkelistä ja käydään katsomassa, miltä näyttää suomalainen joulu Tyynellämerellä.

Kuusenoksien koristama joulupöytä hämyisessä kynttilänvalossa. Hamppunaruilla sidottuja ja ajatuksella valittuja lahjoja.

Yhdessäoloa ja rauhoittumista.

Anna Koskelalle joulu on yksi vuoden kohokohdista. Ajatus ympäristövastuusta näkyy Koskelan joulunvietossa, kuten tavallisessa arjessakin.

Hän uskoo, että ekologinen joulu on juuri sitä, mitä moni suomalainen joululta etsii.

– Ihmiset kaipaavat hiljentymistä ja rauhaa, tunnelmointia hyvässä seurassa ja hyvää ruokaa. Ekologinen joulu on juuri sitä! Se ei painotu niin vahvasti ostamiseen, vaan olemiseen.

Anna Koskela seisoo jouluisella kadulla kietoutuneena tummanpunaiseen hartiahuiviin.
Kuvateksti Anna Koskela työskentelee juristina Tallinnassa sijaitsevassa omassa firmassaan. Perustamaansa ympäristöaiheisiin keskittyvää Ihme Ituhippi -blogia hän on ylläpitänyt nelisen vuotta.
Kuva: Kadri Talivätsing

Ekologinen joulunviettotapa on muovautunut Koskelan oman elämäntavan ympärille.

Lahjojen, jouluruoan, kuusen ja koristeiden valinnoissa kulkee mukana ajatus ympäristöystävällisyydestä, mutta se ei ole Koskelalle kaiken tekemisen keskiössä.

Elämän pitää olla elämisen tuntuista.

Ekologista elämäntapaa tai joulua ei kannata Koskelan mukaan suorittaa liian vakavasti.

– Elämän pitäisi kuitenkin olla elämisen tuntuista ja arvoista. Jos haluaa tehdä jotain ekologista, on järkevintä tehdä sen verran kuin itsestä tuntuu hyvältä.

Joulutunnelmaan Koskela pääsee sytyttämällä jouluvalot, kääriytymällä viltin alle sohvannurkkaan ja nauttimalla kupposen teetä.

– On ihana vain fiilistellä hiljaisuutta, rauhaa ja kynttilän valoa pimeän keskellä, se on minulle ihan ehdoton joulujuttu.

Jouluinen pöytäkattaus, jossa hamppunarulla ja kuusenoksalla on luotu tunnelmaa juhlapöytään.
Kuvateksti Anna Koskela hankkii joulukoristeet kierrätettyinä tai luonnosta.
Kuva: Anna Koskela

Joulupöytään aiemmin kuulunut kinkku on vaihtunut vuosien varrella tofukinkkuun ja tänä vuonna Koskela aikoo ensimmäistä kertaa viettää vegaanista joulua.

– Siitä tulee jännää, olen aika innoissani. Netti on täynnä erilaisia reseptejä ja mahdollisuuksia.

Joululahjoissa Koskela panostaa elämyksellisyyteen tai lahjansaajan aitoon tarpeeseen.

– Usein ajatellaan, että ei voi antaa vaikka käytettyä kirjaa lahjaksi, mutta miksei voisi? Kirjassa ideana on tarina, jonka haluat jakaa.

Ihmisten pitäisi olla lempeämpiä itselleen ja muille.

Nuorena ilmastonmuutoksesta huolestunut Koskela on välttänyt turhaa kuluttamista jo vuosien ajan. Hän kokee, että kulutustottumukset ja tavaran määrä ovat henkilökohtaisia asioita.

– Jokaisen on itse saatava määrittää, mikä on omalla kohdalla turhaa. Pitää pohtia, mistä tulee hyvä olo ja mikä riittää. Ne voivat olla hyvin erilaisia asioita eri ihmisille.

Anna Koskela nojaa muuriin ja hymyilee tummanpunainen huivi harteillaan.
Kuvateksti Ekologinen elämäntapa ei ole kaikkia varten ja Koskelan mielestä aiheesta inttäminen onkin turhaa: “Ei ihmisille voi sanoa, miten pitää elää.”
Kuva: Kadri Talivätsing

– Ihmisten pitäisi olla toisille ja itselleen paljon lempeämpiä ja myös keskustelukulttuuri saisi olla sellaista.

Anna Koskelan mukaan ihmisten lokerointi joko ekologisiksi tai epäekologisiksi asettaa suorituspaineita ja pelottaa pois niitä, jotka haluaisivat kokeilla pieniä ekologisia tekoja arjessaan.

– Joulunakin saa tehdä juuri sellaisia juttuja, jotka itsestä tuntuvat hyvältä! Minulle joulun ytimessä ovat seura, ruoka, lämpö ja valo.