Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

"Tehtävän enimmäispistemäärästä voi päätellä paljon vastauksen laajuudesta" – sensori antaa parhaat vinkkinsä maantieteen kokeeseen

Vuodelta 2022
Päivitetty 01.02.2022 16:46.
Kuvassa vuoristoa, kompassi ja suurennuslasi.
Kuvateksti Usein aineistosta löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä, kuten paikannimiä tai käsitteitä, joita voi parhaimmillaan hyödyntää kokeen muissakin osissa.
Kuva: Pexels / Janika Koli / Yle

Valmistaudutko maantieteen kokeeseen? Nappaa alta Ylioppilastutkintolautakunnan maantieteen sensorin Tua Nylénin vinkit harjoittelusi tueksi.

1. Harjoittele argumentointia

Yleensä maantieteen tehtäviin vastataan esseellä. Esseessä ajatus jatkuu luontevasti seuraavaan virkkeeseen ja asiat on selitetty auki ja perusteltu kunnolla. Argumentointia ja esseen vaatimuksia voi kerrata äidinkielen kursseilta ennen koetta.

Kun viittaat aineistoon, argumentoi selvästi, milloin kyseessä on omaa ajatteluasi ja milloin teksti on tehtävän aineistosta peräisin.

Maantieteen kokeessa täsmällinen maantieteellisten käsitteiden, paikannimistön ja ilmansuuntien käyttö on tärkeä osa hyvää argumentointia. Onhan niiden oikeinkirjoitus hallussa?

2. Kertaa, mitä maantieteellinen ajattelu tarkoittaa

Maantieteen tehtävissä arvioidaan sitä, kuinka hyvin kokelaalla on hallussa maantieteellinen ajattelu. Joten kerrataanpa: maantieteellinen ajattelu tarkoittaa ensinnäkin kykyä sitoa ilmiöitä alueellisesti johonkin paikkaan.

Se tarkoittaa myös luonnon ja ihmisen näkökulmien, sekä niiden välisen vuorovaikutuksen huomioimista.

Jos kokeesta tavoittelee hyviä pisteitä, maantieteelliset ilmiöt ja käsitteet tulee osata. Maantieteen kokeessa pitää hallita ilmiöt ja prosessit maantieteen näkökulmasta.

Lisäksi pitää tuntea maapallo kaikkine kolkkinensa. Pidä mielessä tämä: jokin ilmiö tapahtuu jollain alueella, jolla on paikannimi, ja jossa on tietynlainen luonto ja yhteiskunta.

Pidä mielessä tämä: jokin ilmiö tapahtuu jollain alueella, jolla on paikannimi, ja jossa on tietynlainen luonto ja yhteiskunta.

maantieteen sensori Tua Nylén

3. Opettele tunnistamaan aineiston rooli tehtävässä

Aineiston rooli kokeen tehtävissä voi vaihdella. Selvitä tarkasti tehtävänannosta, pitääkö aineisto analysoida vastauksessa yksityiskohtaisesti vai tuleeko siihen vain viitata jossain tehtävän osassa.

Myös viittaaminen tulee hallita sujuvasti – lue siis vielä huolella tämän jutun ensimmäinen kappale.

Selvitä myös, riittääkö pelkkään aineistoon perustuva vastaus vai kysytäänkö myös asioita, jotka tiedät maantieteen oppikirjoista. Jos tehtävässä on kaksi aineistoa, muista viitata molempiin.

Selvitä myös, riittääkö pelkkään aineistoon perustuva vastaus vai kysytäänkö myös asioita, jotka tiedät maantieteen oppikirjoista.

maantieteen sensori Tua Nylén

Kokeessa voi joutua tekemään aineistoja myös itse. Siksi myös niiden tekemistä on hyvä harjoitella ennen koetta. Tyypillisiä itse tuotettavia aineistotyyppejä ovat olleet diagrammit, taulukot ja prosesseja kuvaavat kaavakuvat. Ottamalla haltuun aineistojen laatimisen taidot voi saada varmoja pisteitä kokeesta.

4. Opettele tehtävänantojen erot ja kurkkaa tehtävän enimmäispistemäärä

Jos tehtävänanto on kaksiosainen, moni kokelas saattaa vastata erehdyksissään vain toiseen kysymykseen. Siksi mieti tarkkaan, mitä tehtävänannossa pyydetään tekemään.

Ole valppaana myös pisteiden kanssa. Pisteistä voi päätellä jo paljon vastauksen laajuudesta.

Jos esimerkiksi käsitteenmäärittelytehtävässä tarjolla on kaksi pistettä, toivotaan napakkaa, täsmällistä vastausta. Jos tehtävästä saisi 10 pistettä ja kysymys on kaksiosainen, vastaa yhtä laajasti kumpaankin kysymykseen.

Pisteet antavat viittauksia myös siihen, kuinka monesta näkökulmasta pitäisi vastata ja kuinka laajasti. Yleissääntö on, että harvoin vastauksessa halutaan yhdestä näkökulmasta koko pakettia.

5. Hyödynnä hyvän vastauksen piirteitä

YTL:n hyvän vastauksen piirteitä voi hyödyntää monellakin tavalla. Niistä näkee, mitä on kysytty, miten kysymykseen tuli vastata ja mitä kysymyksellä haettiin. Tehtäväkohtien lisäksi kannattaa lukea myös hyvän vastauksen piirteiden yleinen osa, jonka periaatteita sensorit noudattavat kaikkien tehtävien arvioinnissa.

Artikkelia päivitetty ja otsikkoa muokattu 1.2.2022 klo 16:46: tarkennettu kohtaa itse tuotettavista aineistoista ja muokattu otsikkoa.