Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Syksyn suursuosikki Väylän kirjoittanut kirjailija Rosa Liksom vieraili Ylen verkkolukupiirissä

Vuodelta 2021
Kirjailija Rosa Liksom, romaani Väylä, kuppi teetä
Kuva: Laura Joutsi, Anna Tulusto, Sára Köteleki / Yle

Kirjapodcast Lukupiiri Tulusto & Kylmälä toi yhteen Rosa Liksomin ja lukijat. Syksyn suursuosikki Väylästä keskusteltiin torstaina verkkolukupiirissä.

Lukijat rakastuivat Rosa Liksomin uutuusteos Väylässä ilmaisuvoimaiseen kieleen ja uuteen näkökulmaan sota-ajasta, kun päähenkilönä on 13-vuotias tyttö, joka rakastaa lehmiään ja kertoo pakomatkasta tornionjokilaakson värikkäällä kielellä.

Torstaina 16.12. oli mahdollisuus keskustella kirjasta verkkolukupiirissä, johon myös Liksom osallistui. Voit käydä katsomassa chatin antia täältä. Illan vetivät kirjallisuustoimittajat Anna Tulusto ja Pietari Kylmälä.

"Oma mummoni lähti tuolle matkalle kahden pienen lapsensa kanssa"

Väylä on Rosa Liksomin viides romaani ja toi kirjailijalle syksyllä 2021 uran kolmannen kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuuden. Lukijat äänestivät sen Finlandia-suosikikseen.

Kirjasyksyn suursuosikki valittiin myös ensimmäiseksi verkkolukupiirikirjaksi Lukupiiri Tulusto & Kylmälän Instagram-tilillä. Väylälle äänensä antaneet kertoivat, miksi toivoivat pääsevänsä keskustelemaan Liksomin teoksesta:

1. Sodasta kertoo tyttö

Sota-aikaan syventyminen koskettaa edelleen monia lukijoita henkilökohtaisesti. Liksomin taito tavoittaa tytön kokemus Lapin sodasta on tehnyt Väylän lukijoihin suuren vaikutuksen. Sotapakolaisten matka kulkee rajajoen yli kohti tuntematonta maaperää, ja samalla tyttö matkaa kohti aikuisuutta. Lasten elämä sodan keskellä kaipaa kertojia, lukijat perustelivat.

Lukijan sitaatti Väylä-romaanista: “Väylän tapahtumat sijoittuvat ajanjaksoon, joka oli tummasävyinen omankin suvun historiassa. Oma mummoni lähti tuolle matkalle kahden pienen lapsensa kanssa.”
Kuva: Sára Köteleki / Yle
Lukijan kommentti Väylä-romaanista: “En ole vielä lukenut Väylää, mutta se kiinnosti mua hirveästi, koska tuntui tarjovan uudenlaisen näkökulman tuttuun teemaan.  Lapsen näkökulma on tärkeä.”
Kuva: Sára Köteleki / Yle

2. Liksomin kieli luo oman maailman

“Ko mie ja Katri olima koalla urakalla saahneet kyörättyä karjan maantiele, taivas peitty syksysseen utuharssoon ja kohta alko tihuutahmaan jäähilheistä vettä…” Väylän alkusanoista lähtien lukija kutsutaan kokemaan maailma päähenkilön kielellä. Rosa Liksomin kirjoittaa Tornionjokilaakson meänkieltä, mutta myös liksomia, omanlaistaan ja omankuuloistaan sananpartta. Se on monille lukijoille erityinen syy tarttua hänen teoksiinsa.

Lukijan kommentti Väylä-romaanista: “Meänkieli ja koko tarinan lähtökohdat kiinnostavat.”
Kuva: Sára Köteleki / Yle

3. Lehmät, rakkaat toverit

Tytön mukana pakomatkalla taivalta taittavat rakkaat lehmät, joita kuvataan suurella tarkkuudella ja hellyydellä. Lukijoita on koskettanut se, kuinka suuren osan eläimet ja koko ympäröivä luonto Väylässä saa.

Lukijan kommentti Väylä-romaanista:  “Eläimet nousevat tärkeään rooliin päähenkilöiden rinnalle.”
Kuva: Sára Köteleki / Yle

Rosa Liksom kutsuu lukijat mukaan lukupiiriin:

Tästä pääset verkkolukupiiriin: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -chat. Kannattaa tehdä Yle Tunnus etukäteen ja pääset suoraan keskustelemaan!

Kirjapodcast kaikille lukijoille ja lukemista haaveileville: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä. Uusi jakso torstaisin Yle Areenassa. Lisää kirjoja keväällä 2022! Lukuintoilua myös Instagramissa: @lukupiiritulustokylmala.

Kuuntele Areenassa Lukupiiri Tulusto & Kylmälän jakso Rosa Liksomin Väylästä: