Hyppää pääsisältöön

Vietetäänkö teillä valkoista joulua? Katso todennäköisyys!

Lumisen joulun koneesta löytyvät kaikki Manner-Suomen ja Manner-Ahvenanmaan kunnat.

Valkoista joulua vietetään tänäkin vuonna aivan varmasti Lapissa ja Kainuussa, sekä isossa osassa Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Pohjanmaata. Joensuu–Kemi -linjan pohjoispuolella lumen todennäköisyys jouluisin on yhä 100 prosenttia tai ainakin melkein.

Itse asiassa koska talvinen sademäärä on ilmastonmuutoksen takia jo kasvanut Suomessa, sataa pohjoisessa nyt jopa enemmän lunta kuin ennen.

Toisin on Suomen länsi- ja etelärannikolla. Jos aikaisemmin Turussa, Porissa ja Helsingissä oli useimmiten lunta jouluna, nyt jouluista valkoisia on enää joka toinen.

Vuosien 1981–2010 vertailukaudella mustan joulun todennäköisyys oli samanlainen vain Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, eli lumettomat joulut ovat hiipineet Manner-Suomeen sieltä päin, lounaan suunnalta.

Juuri joulukuut ovatkin lämmenneet muita kuukausia enemmän Suomessa. Jopa kuusi astetta 1800-luvun puoliväliin verrattuna. Siksi lumi ei tahdo pysyä maassa lämpimimmillä alueilla Länsi- ja Etelä-Suomessa, vaan sulaa saman tien.

Valkean joulun todennäköisyys

Karttakuva lumen määrästä.

Miltä tulevaisuus näyttää? Seuraavan 10–20 vuoden kuluessa kartalla näkyvät rajat puskevat väkisinkin 50–100 kilometriä pohjoiseen ja itään päin.

Se tarkoittaa sitä, että ennemmin tai myöhemmin nähdään myös napapiirillä ensimmäinen musta joulu. Samalla länsi- ja etelärannikolla luminen joulu muuttuu yhä vain harvinaisemmaksi herkuksi.

Onneksi joulun ilo ei ole lumesta kiinni!

Hyvää joulua!
Onko teillä päin valkoinen joulu? Jaa tulokset kaverille.