Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Perinteisestä vitsistä on tulossa vanha vitsi – meemit syrjäyttävät suullisesti kerrotut vitsit

Vuodelta 2021
Hymyilevä tyttö pitää sormillaan kahta mansikkaa silmiensä edessä.
Kuva: Bildverlag Bahnmuller/imageBROKER/Shutterstock/All Over Press

Tarinallisuus on korostunut kulttuurissamme, ja nykyään lähes kaikki pyrkivät olemaan hauskoja. Samaan aikaan ihmisten toisilleen suullisesti kertomat vitsit ovat vähentyneet.

Vitsejä ei enää niin paljon kerrota, vaan niitä lähetetään digitaalisesti. Internetmeemit ovat syrjäyttämässä suullista vitsiperinnettä. Meemit ovat muuttaneet vitsinkerronnan tyyliä ja vauhdittaneet vanhojen vitsilajien katoamista.

Perinteinen vitsi voi olla liian pitkä nykyisessä nopeassa kulttuurissa. Moni ei enää malta kehitellä juttua tai kuunnella kehittelyä, joka päättyy hauskaan lopetukseen. Naurun pitäisi tulla nopeasti ja helposti muutamalla sanalla ja kuvalla.

Kaksi koulupoikaa nauraa vitsille koululuokassa.
Kuva: PinPep/Shutterstock/All Over Press

Koulun pihalla on kerrottu Pikku-Kalle -vitsejä. Armeijavitsejä on puolestaan muisteltu vielä intistä pääsemisen jälkeenkin. Teekkarivitsit ovat kukoistaneet erityisesti keväisin, ja kansallisuuksiin liittyviä vitsejä on murjaistu ainakin urheilukisojen yhteydessä. Suomalaisen ja ruotsalaisen lisäksi saunaan on usein mennyt myös norjalainen tai venäläinen. Laihialainen on jättänyt saunan lämmittämättä.

Pieruhuumori elää ja voi hyvin varmasti monissa kodeissa, erityisesti perheen pienempien keskuudessa. Pikkutuhmat vitsit, härskit heitot ja epäkorrektit vitsit ovat puolestaan vähentyneet erityisesti julkisissa tilanteissa. Blondivitsit ovat kadonneet kuin pieru Saharaan.

Mistä aiheesta saa laukoa vitsin ja mistä ei?

Milloin viimeksi olet kuullut tutun laulun uusilla hauskoilla sanoilla? Muunnellut laulun sanat ovat olleet muodissa viime vuosina television viihdeohjelmissa, mutta harvemmin niitä on voinut kuulla kaverilta illanvietossa. Sanaleikkejä viljellään välillä paneeliohjelmissa, mutta muualla sananmuunnoksia kuulee yhtä harvoin kuin puimakoneen naksutusta.

Mies istuu snorkkeli päässään toimistossa, joka on meren pohjassa kalojen keskellä.
Kuva: Tony Kyriacou/Shutterstock/All Over Press

Toimistohuumori on kärsinyt erityisen paljon koronapandemian ja lisääntyneen etätyön takia. Monet työpaikkavitsit ovat levinneet aiemmin kopiokoneen avulla ja ilmoitustaulujen välityksellä. Kahvitauollakin on vitsailtu, ja taukotilan jääkaappiin liimatuista ohjelapuista on tehty omia hulvattomia versioita.

Laadukas vitsi vaatii kertojaltaan hyvää muistia. Kännykästä on tullut meille muistia helpottava väline, siksi moni hauska juttu esitetään nykyään ruudun välityksellä. Kännykästä voi näyttää meemin tai lähettää sen helposti kaverille. Hauskuuksia ei tarvitse enää osata ulkoa.

Nainen istuu tietokoneen ääressä punainen leikkinenä päässään ja kameraan katsoen.
Kuva: Michaela Begsteiger/imageBROKER/Shutterstock/All Over Press

Vitsit ovat hyvä tapa käsitellä vaikeita aiheita. Omassa pienessä sosiaalisessa piirissä niitä on turvallista kertoa, varsinkin jos tietää, että jakaa kuulijan kanssa yhteisen huumorintajun. Kasvotusten palaute tulee myös välittömästi naurun muodossa tai esimerkiksi lempeänä paheksuntana. Nettimeemit sen sijaan eivät pysy pienessä piirissä.

Hyväksyttyjen vitsiaiheiden määrittely vaikuttaa tällä hetkellä vaikealta, koska ihmisillä on niin paljon erilaisia tabuja ja niitä tulee koko ajan lisää. Moni vitsi jää kertomatta, jos pysähtyy miettimään seuraavia kysymyksiä: Mistä aiheesta saa laukoa vitsin ja mistä ei? Pitääkö vitsiä kertoessa korostaa, että kyseessä on vitsi? Ja tarvitseeko vitsiä pyytää anteeksi?

Kaksi vanhempaa miestä nauraa vitsille.
Kuva: EPA/All Over Press

Perinteiset poliittiset vitsit ovat käsitelleet yleisesti valtaapitäviä. Niihin liittyy ajatus, että kaikkia poliitikkoja kohdellaan tasapuolisesti. Politiikkaan liittyvät nettimeemit ovat kuitenkin muuttaneet tilannetta vihapuheen suuntaan.

Tästä kehityksestä ja perinteisten vitsien vähenemisestä kertoo lisää kulttuurintutkija Laura Hokkanen, joka on vieraana Aristoteleen kantapää -ohjelmassa. Jaksossa pohditaan myös digitaalisen murroksen vaikutusta vitsien dramaturgiaan. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Lasse Nousiainen.

Nyt on vitsit vähissä!

24:22

Lisää aiheesta Yle Areenassa