Hyppää pääsisältöön

Ohjelmavinkit

Anniina Valtonen PS:n perjantaijuontajaksi: "Sääkartoista en silti päästä irti"

Vuodelta 2021
Päivitetty 17.12.2021 09:47.
Meteorologi Anniina Valtonen hymyilee kameralle työpisteellään ja häntä ympäröi yhteensä 10 näyttöä, joilla on erilaisia sääkarttoja.
Kuva: Hanna Asikainen / Yle

Ylen säälähetysten suosikkina tunnetuksi tullut Anniina Valtonen aloittaa Puoli seitsemän -ohjelman perjantai-iltojen juontajana. Pesti on Anniinalle uusi aluevaltaus uralla. Sääkartoja Anniina ei ole hylkäämässä mihinkään.

Meteorologi Anniina Valtonen aloittaa Puoli seitsemän -ohjelman perjantai-iltojen juontajana Olli-Pekka Kursin rinnalla. Pesti on Anniinalle uusi aluevaltaus uralla, vaikka toki hän toimi tänä syksynä PS:n Mysteeriviikon yhtenä juontajista. Urahyppy ei pelota, sillä Anniinan työt Yle Uutisissa ja Ilmatieteen laitoksen päivystävänä meteorologina jatkuvat lähes entiseen tapaan.

Miltä tuntuu lähteä kokeilemaan uutta tehtävää?
Jännittää, totta kai. Mut on totuttu näkymään "sääkartoilla" ja sitten työskentelen Ilmatieteen laitoksella myös päivystävänä meteorologina. Tämä juontajahomma on nyt täysin uusi juttu. Toivottavasti ihmiset ovat armollisia ja antavat opetella uutta hommaa rauhassa.

Liittyykö tähän "urahyppyyn" mitään epävarmuuden tunteita?

Ei oikeataan liity. Tässä on hyvä mainita kaikille, että jatkan yhä Ilmatieteen laitoksella päivystävänä meteorologina, ja teen edelleen Yle Uutisten säälähetyksiä.
Mikään työpaikka ei katoa, vaan tulee yksi työpaikka ja tehtävä lisää.

Mistä sait idean lähteä PS:n perjantaijuontajaksi?
Tämä ei ollut mun idea, pitää kysyä ohjelman vastaavalta tuottajalta Miika Ranteelta. Olin kyllä syksyllä yksi mysteerijuontajista PS:n mysteeriviikolla. Luulin, että yhden kerran yllytyshulluna olisi riittänyt heille, mutta ilmeisesti ei.

(Soitimme Miikalle, ja tässä hänen kommenttinsa: Anniina kävi vierailevana juontajana marraskuussa ja teki vaikutuksen sekä meihin tekijöihin että katsojiin. Anniina on kokenut tv-esiintyjä ja hänen persoonansa sopii ohjelmaan hyvin.)

Meteorologi Anniina Valtonen.
Kuva: Petteri Bülow / Yle

Onko Suomessa muita meteorologeja, jotka ovat alkaneet muihin kuin säälähetysten juontotehtäviin?
Ei tietääkseni, olen Suomessa ilmeisesti ensimmäinen meteorologi, joka tällaiseen lähtee.

Mikä on mielestäsi isoin ero säälähetyksen ja PS:n juontamisessa?
Säälähetys on sellainen, että tiedän tarkalleen mistä puhun, valmistelen koko päivän ennustuksia. Juontaja-haastattelijan hommasta ei ole mitään kokemusta tuota PS:n mysteeriviikkoa lukuun ottamatta.

Suhtaudun siihen niin, että en ole tenttaamassa, enkä välttämättä haastattelemassa ihmistä. Haluan keskustella ihmisten kanssa, ja tehdä keskustelusta mahdollisimman mukavan vieraalle. Tutustun mielelläni uusiin ihmisiin, ja toivon, että meillä on vieraiden kanssa mukavia jutteluhetkiä, eikä mitään työhaastattelun tyylistä tenttaamista.


Onko sinulla juontajakokemusta vapaa-ajalta?
Juonsin ala-asteen kuudennen luokan kevätjuhlan. :)


Minkälainen suhde meteorolegeilla on esiintymistyöhön? Kuuluuko koulutukseen esiintymiskoulutusta?

Suomessa noin tuhat meteorologia, vain parikymmentä heistä esiintyy työkseen. Yliopistossa ole lainkaan esiintymiskoulutusta. Kyse on tieteestä. Enemmän tiedettä tekevät kannustavat meitä esiintyviä, eikä alalla ole mitään nokkimista tämän suhteen. Piirit ovat niin pienet Suomessa, ja erilaisia työmahdollisuuksia on vähän, joten kaikki autamme toisiamme.

Työssäni päivystävänä meteorologina pitää tietää vähän kaikkea, mutta "pintaa syvemmältä" -jutuissa ohjaan kyseisen asian asiantuntijalle. Vastaavasti jotkut tutkijat pyytävät apua esimerkiksi haastattelussa esiintymiseen.

Meteorologi Anniina Valtonen.
Kuva: Petteri Bülow / Yle


Minkälainen suhde sinulla on Puoli seitsemän -ohjelmaan? Ovatko tekijät tuttua porukkaa?
Olen paljon katsonut PS:ää. Muistan kun Ella oli ensimmäisen kerran, siinä välissä oli Susanna ja sitten Ella tuli takaisin. Muistan kun joku, oliko Mikko, tuli tuolta Ylen tornista alas. En varsinaisesti tunne heitä, mutta työpaikalla käytävällä törmännyt. Kameramiehet ovat tuttuja myös säälähetyksissä.

Miten näet uraasi jatkossa? Voisiko juontohommia olla enemmänkin?
Sääkartoista en päästä irti. Sää tulee aina kulkemaan rinnalla. En ole koskaan ajatellutkaan muuta uramahdollisuutta.

Meteorologi on haaveammattini, ollut seitsenvuotiaasta asti. No teinivuosina oli pieni tauko, pakko myöntää.