Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Metallimusiikki jytisee Suomessa edelleen – Yhdysvalloissa genre on vaarassa vaipua marginaaliin

Vuodelta 2021
Marko Hietala spanar ut från scenen.
Kuvateksti Marko Hietala näkee metallin tulevaisuuteen Tuskassa vuonna 2019.
Kuva: Yle/Björn Karlsson

Suomessa metallimusiikkiin keskittyviä uusia festivaaleja tulee lisää ja levytkin vielä myyvät. Yhdysvalloissa viime vuoden myydyimpien levyjen joukossa ei ole yhtäkään metallialbumia.

Kun amerikkalaisen musiikkibisneksen tärkein tiedotusväline, Billboard-lehti julkaisi listan Yhdysvaltojen myydyimmistä levyistä vuonna 2021, ei kahdensadan levyn joukkoon mahtunut ainuttakaan metalliksi luokiteltavaa levyä.

Loudersound-verkkojulkaisun uutisen mukaan sekä suoratoistopalvelut että fyysisen myynnin huomioon ottavalla Billboardin listalla ei ollut – ensimmäistä kertaa – ainuttakaan tänä vuonna julkaistua metalli- tai edes rockalbumia.

Toki genret ovat listalla edustettuina, mutta vaikkapa AC/DC:n Power Up -levy julkaistiin jo viime vuoden marraskuussa ja Metallican sijalta 99 löytyvän ”Black Albumin” mukanaoloa selittää levyn 30-vuotisjuhlajulkaisu.

Ei ole mikään yllätys, että Yhdysvalloissa kulutetaan eniten rap- ja pop-musiikkia. Billboardin listan perusteella vaikuttaa siltä, etteivät edes suosituimpien metallibändien uutuuslevyt saa amerikkalaisia metallifaneja suoratoistopalveluiden pariin tai levykauppaan.

Stian Thoresen i Dimmu Borgir står på scenen och viftar hotfullt i sin kostym.
Kuvateksti Dimmu Borgirin Shagrath Tuska-festivaalilla 2019.
Kuva: Yle/Björn Karlsson

Esimerkiksi syyskuussa julkaistu ja kauan odotettu Iron Maidenin Senjutsu-levy meni Billboardin albumilistalla suoraan sijalle 3, mutta ostetuimpien albumien listalta sitä on turha etsiä.

Ostavatko amerikkalaiset metallifanit mieluummin keikkalippuja kuin levyjä? Vai onko metallin suosio Yhdysvalloissa vain niin olematonta?

Valtavirtaa metalli ei selvästikään ole. Useissa artikkeleissa, joissa pohditaan metallin katoa listoilta, päädytään samaan johtopäätökseen: että metalli ja rock ovat Yhdysvalloissa vaipumassa marginaaliin.

Suomessa metallilla pääsee listoille

Vuoden 2021 myydyimpien albumien lista julkaistaan Suomessa vasta ensi vuoden puolella, mutta kun katsoo vaikkapa Suomen virallisella albumilistalla metallialbumien saalistamia ykköspaikkoja tänä vuonna, tilanne näyttää metallin kannalta paremmalta kuin rapakon takana.

Publik på tuska 2019.
Kuvateksti Yleisöä Tuska-festivaalilla.
Kuva: Yle/Björn Karlsson

Albumilistan paalupaikalle ovat tänä vuonna nousseet niin Beast in Blackin, Stam1nan, Dream Theaterin kuin Iron Maideninkin albumit. Vuoden 2020 myydyimpien albumien listalla kuudentena oli Nightwishin Human.:II. Nature ja on helppo ennustaa, että kun vuoden 2021 myydyimpiä levyjä ensi vuoden alkupuolella listataan, mukana on edellä mainittujen lisäksi muitakin metalliksi luokiteltavia julkaisuja.

Metallifestivaalien määrä kasvaa

Metallin suosio maassamme ei siis vaikuta laskevan samaa tahtia Yhdysvaltojen kanssa, minkä voi havaita myös katsomalla ensi kesän tapahtumakalenteria.

Muutaman viime vuoden aikana festivaalikartalle on ilmestynyt useita uusia metallifestivaaleja, viimeisimpinä vaikkapa Oulun Metal Capital, Turussa Slipknot-yhtyeen ympärille järjestettävä Knotfest tai saman kaupungin Turku Rockpark. Kevättalvella järjestettävää Turku Saatanalle -black metal -festivaalia lukuunottamatta ei Turussa olla aiemmin järjestetty metalliin keskittyneitä festivaaleja, ensi kesänä niitä on siis ainakin kaksi.

Rockparkin promoottori Nanda Hellberg-Cano ei koe esimerkiksi Knotfestia kilpailijana vaan näkee, että molemmat Turun metallifestarit täydentävät toisiaan ja lisääkin mahtuisi.

– Olemme uusi tulokas metallifestivaalien kentällä, mikä tietysti yleisellä tasolla jo kiinnostaa ihmisiä. Saimme todella innostuneen vastaanoton kun julkistimme Rockparkin vuoden alussa. Pyrimme nappaamaan ohjelmistoon myös yhtyeitä, joita ei ole mahdollista nähdä ihan joka paikassa.

Hellberg-Canon mukaan Rockpark eroaa muista metallifestivaaleista myös festivaalialueensa idyllisyyden vuoksi. Festivaali järjestetään Uittamon rannan tuntumassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta etelään.

tuskan yleisöä
Kuvateksti Yleisöä Tuska-festivaalilla.
Kuva: Yle/Björn Karlsson

Urbaanissa Suvilahden ympäristössä Helsingissä järjestettävän perinteisen Tuska-festivaalin pääpromoottori Jouni Markkasen mukaan metallifestivaalitarjontaa ei ole Suomessa vielä liikaa.

– Uusien tapahtumien ilmaantuminen festivaalikenttään pitää vanhemmat tekijät sopivasti hereillä ja tervehenkinen kilpailu takaa, että yleisölle pystytään tuottamaan entistä parempia tapahtumia. Kehotamme toki metallikansaa käyttämään rahaansa ensisijaisesti Tuskaan ja Tuskassa, mutta hienoa jos menevät muihinkin tapahtumiin, Markkanen toteaa.

Nopeasti vilkaistuna näyttää siltä, että ensi kesänä – mikäli koronatilanne sallii – metallifanit pääsevät nauttimaan lempimusiikistaan ja metallibändit esiintymään noin parillakymmenellä erikokoisella festarilla.

Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää ajankohtaisista metalliaiheista? Uudessa Rakasmetalli-podcastissa toimittajat Harri Hakanen ja Pauliina Grym pohtivat metallimaailman ilmiöitä, etsivät tietään takaisin metallimusiikin pariin ja löytävät uuden metallin lumon. Sarja lähestyy raskasta rockia tästä hetkestä käsin ja populaarikulttuurin ilmiöitä fiilistelemällä. Kuuntele sarjaa Yle Areenassa!

Toimittajat Harri Hakanen ja Pauliina Grym katsovat kameraan vahvoissa meikeissä betoniseinän edustalla. Heillä on yllään kauluspaidat ja puvuntakit, joiden alta pilkistää metalliyhtyeiden bändipaidat.
Kuvateksti Harri Hakanen ja Pauliina Grym ovat Rakasmetalli-podcastin toimittajat.
Kuva: Jukka Lintinen / Yle