Hyppää pääsisältöön

Lapset

Torstai: Amia tönitään eskarissa

Amia tönitään eskarissa -teksti pallossa, jonka ympärillä on graafisia lapsihahmoja.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Kiusaaminen tuntuu pahalta. Autetaan, jos toista kohdellaan ilkeästi.

KOHDERYHMÄ: 5-7v.
TILA: liikuntatila tai piha
KESTO: 15-30 min

TARVIKKEET:
-
puhelin tai tabletti
- välineitä tasapainoiluun, sukka- tai paperimyttyjä tai muita tavaroita, jolla voi kokeilla jonglöörausta

TOTEUTUS:

Kuunnellaan Amin ystävä sairastaa -sarjan Torstai: Amia tönitään eskarissa -jakso.

Keskiviikko - Ami ikävöi ystäväänsä - Toista Yle Areenassa

Keskustellaan lasten kanssa.

  • Mitä sellaista tarinassa tapahtui, josta Amille tuli paha mieli? (tönittiin ruokajonossa)

  • Kun Amia tönittiin, hän ei osannut itse puolustautua. Mitä hän olisi voinut tehdä? (pyytää tönijöitä lopettamaan tai pyytää aikuista apuun)

  • Kimi auttoi Amia pyytämällä tönijöitä lopettamaan. Kimi oli rohkea. Eskarin säännöissä on sovittu, että muita ei saa satuttaa.

Kokeillaan jonglöörausta. Ritari Jalon tarinassa Sulo kiusasi Jaloa nappaamalla häneltä omenia ja jonglööraamalla niillä.

Otetaan jokaiselle 1–3 palloa, sukkaa tai rytättyä paperimyttyä, joita koetetaan heittää kädestä toiseen. Aluksi kokeillaan yhdellä pallolla, sitten voi ottaa mukaan toisen tai kolmannen. Kuinka helposti se onnistuu? Voi kokeilla myös tasapainoilemista yhdellä jalalla, käsilläseisontaa tai kärrynpyörän tekoa.

Lopuksi aikuinen kertoo, että temppuilu ja tasapainoilu on hauskaa ja sitä on myös mukava katsella. Joskus ryhmässä joku temppuilee saadakseen muut nauramaan toisen kustannuksella. Sellainen on kiusaamista ja tuntuu pahalta. Muut voivat auttaa siten, että eivät naura.

Tarinassa Kimi auttoi Amia ja ritari Valo auttoi ritari Jaloa, jolta vietiin omenat jonglöörausvälineiksi. Hassuttelu on kivaa, mutta sille ei kannata nauraa, että toiselta viedään jotakin tai toinen tehdään naurunalaiseksi. Sellainen on ilkeää ja tuntuu pahalta.